Ekonomi İş dünyası kapsayıcı yol haritası bekliyor

İş dünyası kapsayıcı yol haritası bekliyor

27.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, iş dünyası için öngörülebilir ve güven ortamında bulunmanın önemini vurguladı.

İş dünyası kapsayıcı yol haritası bekliyor

İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) “Sanayimizin ve Üretim Hayatımızın Sorunlarının Çözümünde Çatı Örgütümüz TOBB’un Rolü, Önemi ve Beklentilerimiz” ana gündemi ile gerçekleştirilen temmuz ayı olağan meclis toplantısında konuşan Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi:

Haberin Devamı

“İş planları yapmak, önümüzü görmek ve böylece güven içinde ilerlemek için kamu tarafından ekonomiye ilişkin orta ve uzun vadeli planların kamuoyuyla paylaşılması önemlidir. İşte bu kapsamda da geçen hafta, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile bir araya geldik. Ekonominin yol haritası niteliğindeki ve eylül ayında açıklanması beklenen OVP’ye dair önerilerimizi ilettik.”

KDV vurgusu

KDV sisteminin özel sektör için bir finansman sorunu haline geldiğini belirten Hisarcıklıoğlu, “İndirilemeyen KDV’nin her yıl sonunda iadesi sağlanmalı, birikmiş-devreden KDV stokuna mahsup imkanı getirilmeli ve KDV iadesinde daha basit bir sisteme geçilerek iade süreçleri hızlandırılmalıdır. Gelir vergisi basamakları yeniden düzenlenmelidir. Enflasyon muhasebesi uygulamasına ivedilikle geçilmelidir” önerilerinde bulundu.

Haberin Devamı

Enflasyona kesin çözüm

İSO Yönetim Kurulu Başkan Erdal Bahçıvan da konuşmasında şunları kaydetti:

“Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile İstanbul’da istişare etme fırsatı bulduğumuz yeni OVP’de en büyük beklentimiz, işverenden işçiye toplumun tüm kesimleriyle yapılacak olan istişarelerle enflasyonda kalıcı ve kesin çözümlerin oluşması. Öngörülebilirlik sorunlarını tekrar yaşamamak adına, tüm kesimlerin beklentilerini gözeten, kapsamlı, uzun vadeli ve kalıcı bir ekonomik programa olan ihtiyaç da sürüyor.”

KOBİ payı sevindirdi

Piyasalarda giderek artan ciddi nakit ihtiyacının durgunluk işareti verdiğini ve enflasyonla durgunluğun iç içe savaştığı ve mücadele içerisinde olduğu bir döneme yol açacağını belirten Bahçıvan, bu dönemi reel sektörün en az yara ile atlatması için özel finansman modelleriyle desteklenmesi gerektiğini söyledi. İSO Başkanı, bu kapsamda Merkez Bankası’nın açıkladığı seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararlarında ihracat ve yatırım kredilerine yönelik pozitif ayrımcılık yapılmasını ve reeskont kredilerinde KOBİ payının artırılacağının açıklanmasını sevindirici bulduklarını dile getirdi.