Ekonomi Sürecin başındayız istikamet ‘pozitif’

Sürecin başındayız istikamet ‘pozitif’

12.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ortodoks politikalara kademeli geçişi son derece pozitif bulduklarını dile getiren Garanti BBVA Genel Müdürü Baştuğ, “Sürecin başlarındayız” dedi. Baştuğ enflasyon muhasebesi beklentisini de paylaştı.

Sürecin başındayız istikamet ‘pozitif’

Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Baştuğ, “Ortodoks politikalara kademeli geçiş söz konusu. Biz bu geçişi son derece pozitif buluyoruz. Sürecin daha başlarındayız” dedi.

Haberin Devamı

Baştuğ “Yüz Yıl Önce, Yüz Yıl Sonra: Fotoğraflarla Mustafa Kemal Paşa’nın Cumhuriyet Yolu” isimli serginin açılışı vesilesiyle dün ekonomi basınıyla bir araya gelerek ekonomi ve bankacılık sektörüyle ilgili şu mesajları verdi:

- “Enflasyonla tekrar yüzleştik. Şu an dengelenme ve normalleşme sürecine başladık. Ortodoks politikalara kademeli geçiş söz konusu. Biz bu geçişi son derece pozitif ve doğru buluyoruz. Daha yapacağımız çok şey var. Yön, istikamet bize göre pozitif. Çok doğru adımlar atılıyor. Sürecin daha başlarındayız. Bankacılık olarak enflasyon en çok bizi yoruyor. Çünkü diğer şirketlerden farklı olarak sabit yatırımlarımız düşük, asıl sermayemiz para.

Geçen yılın ortalama enflasyonu yüzde 72 iken bankacılığın sermaye getirisi yüzde 50’de kaldı. Bu sene yüzde 40 civarında kalacak. Bu sermaye getirisi enflasyon karşısında bankaların sermayelerini yitirdiğini gösteriyor. Bizim Türkiye’de yaptığımız kâr İspanya’da enflasyon muhasebesi ile konsolide ediliyor. Biz 2022 sene sonunda 58.5 milyar lira kâr yaptık. İspanya’da bu kâr 10 milyar lira.

Haberin Devamı

KKM’de çözülme...

- Banka olarak kur korumalı mevduatta (KKM) 15.5 milyar dolarlık büyüklüğe ulaştık. Özel sektör bankalarının hepsinden fazla. Kur korumalıda Türk Lirası’na dönüşümle alakalı çok net hedeflemeler var. Kaynağı TL olan KKM’nin normal TL mevduata dönüşümü yüzde 50’leri buldu. Dövizden dönüşen KKM’nin de vadesi geldikçe yaklaşık yüzde 6’sı TL standart mevduata dönmeye başladı. Bize göre orta vadeli planda düşünülen kur rakamlarına çok ani hareketler olmazsa bu çözülme bu şekilde devam edecek. Ve bir sene bu şekilde devam etsek KKM’nin yüzde 50’den fazlasının TL’ye döndüğünü görürüz.

Enflasyon muhasebesi

- Bakanımız New York’da bir toplantıda enflasyon muhasebesi ile alakalı, buna geçiş olabileceğini beyan etti. 2024’te böyle bir şeyi umutla bekliyoruz. Çünkü bilançolarımızın gerçeği yansıtmasını istiyoruz. Kural ne diyor? Son 3 yılın kümüle enflasyonu 100’ün üzerindeyse enflasyon muhasebesine geçersiniz. Sermayedarın beklediği bu.

Haberin Devamı

- Enflasyon olmasaydı, Garanti BBVA’nın BBVA Grubu içinde en tepe performanslardan birini ortaya koymuş olacağını düşünüyoruz. BBVA geçtiğimiz yıl 6.5 milyar euro civarı kâr etti. Garanti BBVA’nın buradaki payı enflasyon muhasebesi ile 500 milyon euro. BBVA Garanti’ye 8.5 milyar euro yatırım yaptı. Bu Türkiye’ye yapılmış en büyük yabancı sermaye yatırımı.”

Yatırıma yansıma ve yerel seçim

- “Yurtdışının Türkiye’ye bakışı pozitife döndü, ancak daha ileri boyuta geçip yatırıma, nakde yansıması için yerel seçim sonrası mevcut politikaların devam ettiğinin teyidi gerekiyor. Mevcuttaki pozitif dönüş görünümü CDS’lerle kendini gösterdi. 900 puanların üzerine çıkan CDS bir ara 325’lere kadar geldi, şu an 400’ler seviyesinde. Ancak bu pozitif görüntüler henüz bizim fiyatlandırmamıza düşündüğümüz anlamda yansımadı. Bu seçimden sonra, bu politikaların sağlıklı devamıyla beraber belli bir yerlere geleceğimizi düşünüyoruz. Hem ülkemiz hem sanayici adına o sağlıklı politikaların, pozitif görünümlerin üst üste devam etmesi, seçimden sonra düşündüğümüz yerlere gelmesi en büyük arzumuz.”