SMA tarama testi nedir, nasıl, nerede yapılır? SMA testi ücretli mi, ücretsiz mi, devlet hastaneleri yapıyor mu? Bakan duyurdu...
Son dakika haberleri arasında SMA testi ile ilgili gelişmeler yer aldı. Sağlık Bakanlığı SMA testi hakkında açıklama yaptıktan sonra vatandaşlar, SMA testi nasıl, nerede yapılır? SMA testi ücretli mi, ücretsiz mi, devlet hastaneleri yapıyor mu? sorularını araştırmaya başladı. İşte SMA testi yaptırmak isteyenlerin bilmesi gerekenler...
• 23 Aralık 2021 - 12:22 • Son Güncelleme:
• 23 Aralık 2021 - 12:22 • Son Güncelleme:
1

SMA TESTİ NEDİR, NASIL, NEREDE YAPILIR?
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, SMA hastalığının önlenmesine yönelik, evlilik öncesinde çiftlerin taşıyıcılık testinden geçmesini amaçlayan tarama programı Aile Hekimliklerinde bugün itibariyle uygulamaya konulduğunu duyurdu.
Bakan Koca açıklamasında, "SMA hastalığının önlenmesine yönelik, evlilik öncesinde çiftlerin taşıyıcılık testinden geçmesini amaçlayan tarama programı Aile Hekimliklerimizde bugün itibariyle uygulamaya konuyor. 27 Aralık tarihinde laboratuvarda kan örneği kabulüne başlanacak. Milletimize hayırlı olsun." dedi.
2

SMA NEDİR?
SMA (Spinal Muskuler Atrofi) omurilikte bulunan ön boynuz motor sinir hücrelerini etkileyerek hareket kabiliyetini kısıtlayan bir kas hastalığıdır. vÖn boynuz hücrelerinde görülen dejenerasyon nedeni ile kasların kontrolünü sağlayan sinirlerin fonksiyonu için gerekli protein üretimi gerçekleştirilemez.
İstemli kaslarda kuvvetsizlik ve erime görülür.
Sinir hücrelerinin işlevini yerine getirememesi ile zayıflamaya ve genellikle ölümcül kas güçsüzlüğüne sebep olur. İstemsiz kaslar bu hastalıktan etkilenmez.
SMA hastalarının görme ve işitme duyuları hastalıktan etkilenmez. Zeka normal veya normalin üzerindedir.
3

SMA HASTALIĞI BELİRTİLERİ
Spinal Musküler Atrofi'nin belirtileri değişiklik gösterebilir. En sık görülen belirtisi kas güçsüzlüğü ve atrofisidir. Tiplerine göre farklılık gösterse de genel belirtilerşu şekilde:
Motor gelişim eksikliğine yol açan zayıf kaslar ve güçsüzlük
Azalmış refleksler
Ellerde titreme
Baş kontrolünü sağlayamama
Beslenme güçlüğü
Cılız ses ve zayıf öksürük
Kramp ve yürüme yeteneği kaybı
Yaşıtlarından geri kalma
Sık düşme
Oturma, ayakta durma ve yürümede zorluk
Dil seğirmesi
4
