24.02.2020 - 12:45 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Dünyada farklı ülkelerden yeni (Kovid-19) vakaları bildirilmeye devam ederken, koronavirüs salgınının küresel bir salgın haline gelebileceğine dair korkular artıyor.
Enfeksiyonların çoğu virüsün sıfır noktası Çin'de olmasına rağmen, Güney Kore, İtalya ve İran gibi hastalık vakalarının görüldüğü diğer ülkeler, salgınla mücadele etmekte zorlanıyor.
Bulaşıcı bir hastalık dünyanın farklı bölgelerini aynı anda tehdit ettiğinde "küresel salgın" yani "pandemik" olarak ilan ediliyor.
Bir solunum yolları hastalığı olan Kovid-19'u tedavi etmek için şu ana kadar hiçbir aşı mevcut değil.
Son olarak Afganistan ve Bahreyn'e de sıçradığı öğrenilen koronaviruüs dünya genelinde 79 binden fazla kişiye bulaştı.
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle ölü sayısı 2 bin 600'ü aşarken, bilim adamları aşı geliştirmek için ellerinden geleni yapıyor.
Daily Star gazetesinin aktardığına göre, süreci hızlandırmaya çalışan bilim adamları tarafından, 2 bin 400'den fazla maymuna virüs enjekte edildi.
ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü, ölümcül salgın için bir aşı bulmak amacıyla 2 bin 400 maymuna koronavirüsün bir türü olan MERS virüsüyle enfekte etti. Bilim adamları, MERS ile benzerlik taşıyan virüse çare bulmak istiyor.
MERS semptomları arasında ateş, öksürük ve nefes darlığı, zatürre, organ yetmezliği ve hastalığın neden olduğu septik şok bulunuyor.
Pazartesi günü (bugün) Afganistan, Kuveyt ve Bahreyn ilk vakalarını bildirdi. Bu vakaların hepsinin, İran'dan dönen insanlar olduğu bildirildi.
Bahreyn resmi ajansı BNA'da yer alan habere göre, İran'dan dönen bir kişi, virüs belirtilerinin ortaya çıkması üzerine Selmaniye bölgesindeki İbrahim Halil Kanu Sağlık Merkezi'nde karantina altına alındı. Sağlık Bakanlığı'nın yazılı açıklamasına dayandırılan haberde, bunun ülkedeki ilk vaka olduğu ifade edildi.
Vaka sayısının patlama yaptığı İran'da ise koronavirüs görülen kişi sayısı 61'e yükselirken, 12 kişi virüs nedeniyle hayatını kaybetti.
İran Parlamentosu Başkanlık Heyeti Sözcüsü Behruz Nemeti, Kovid-19 nedeniyle ülke genelinde ölen kişi sayısının 12'ye yükseldiğini bildirdi.
Nemeti, virüsün ülkede hızla yayılması üzerine bugün parlamentoda Sağlık Bakanı'nın katılımıyla kapalı oturum yapıldığını ve bakanının bu bilgileri kapalı oturumda milletvekillerine hitaben söylediğini aktardı.
İran'ın yarı resmi haber ajansı İLNA ise sadece ülkenin Kum kentinde corona virüsü nedeniyle 50'den fazla insanın öldüğünü paylaştı. İranlı İşçiler Haber Ajansı'na (ILNA) göre, Kum Milletvekili Ahmed Emirabadi, İran Meclisinde milletvekillerine hitap etti.
Emirabadi, "Kum kentinde son 2 haftada Kovid-19 nedeniyle 50 kişi öldü. Sağlık Bakanı kusurludur." dedi. Virüsün Kum kentinde 3 hafta önce tespit edildiğini ileri süren Emirabadi, konuyla ilgili resmi açıklamanın geç yapılmasını eleştirdi.
Kum'da Kovid-19 ile mücadelede yetersiz kalındığını söyleyen Emirabadi, şunları kaydetti:
"Kum'da durum iyi değil. Virüs bulaşmış hastalarla ilgilenen hemşirelerde hastalıktan korunacak özel giysi bulunmuyor. Hemşireler hastalara korkarak yaklaşıyor. Hastalığı tespit edecek yeterli kit bulunmuyor. Birçok eczanede maske dahi yok."
Sağlık Bakanı Said Nemeki'den, Kum kentinin karantina altına alınmasını talep ettiğini aktaran Emirabadi, "Sağlık Bakanı'na 'Halka neden yalan söylüyorsunuz?' dedim." ifadesini kullandı.
Emirabadi ayrıca Kum'da 250 kişinin karantina altında olduğunu kaydetti. Ancak İran Hükümet Sözcüsü Ali Rebii iddiaları yalanladı.
İran Yargı Erki'ne bağlı haber sitesi "mizanonline" göre, başkent Tahran'da düzenlediği basın toplantısında Rebii, "Kovid-19 nedeniyle dün 4 kişinin daha hayatını kaybetmesiyle ölü sayısı 12'ye yükseldi. Kum'da Kovid-19 nedeniyle 50 kişinin öldüğü yönündeki iddialar yalan, gerçeği yansıtmıyor." dedi.
Türkiye, Irak, Afganistan, Pakistan, Ermenistan virüsün yayılmasının önlenmesi amacıyla İran ile sınırların kapattı.
Gelen son dakika bilgilerine göre; Irak'ta da ilk yeni tip koronavirüs vakası Necef kentindeki İranlı bir öğrencide görüldü.
Öte yandan virüsün ülkedeki ana yayılma bölgesi olan Kum kentinde, Kum Tıp Üniversitesi Rektörü Muhammed Rıza Kadir'in de virüse yakalandığı tespit edildi. Karantinaya alınan rektörün temas halinde olduğu hastalardan virüsü kaptığı tahmin ediliyor.
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD), Türkiye-İran arasındaki yük ve yolcu tren seferlerinin, koronavirüs salgını nedeniyle 23 Şubat 2020 tarihinden itibaren geçici olarak durdurulduğuna açıkladı. TCDD'den yapılan yazılı açıklamada, İran'da koronavirüs salgını nedeniyle gerçekleşen ölümler üzerine Türkiye'nin İran sınırı kapattığı hatırlatılarak, şöyle denildi:
"Türkiye - İran arasında karşılıklı olarak işleyen Transasya Ekspresi ve Van Tahran yolcu treni ile yük tren seferleri 23 Şubat Pazar günü saat 17.00 itibariyle geçici olarak durduruldu. Bilindiği üzere, Türkiye ile İran arasındaki demiryolu ile yolcu bağlantısı; Ankara-Tahran-Ankara arasında haftada bir gün çalışan Trans Asya treni ve Van-Tahran-Van arasında haftada bir gün çalışan Van-Tahran treni ile sağlanıyordu."
Afganistan basınındaki haberlere göre, Kamu Sağlık Bakanı Ferozuddin Feroz yaptığı açıklamada, ülkenin batısındaki Herat vilayetinde bir kişide Kovid-19 tespit edildiğini bildirdi. Feroz, vilayette acil durum ilan edildiğini belirtti. Öte yandan ülkede, en az 10 kişi yeni tip koronavirüs şüphesiyle de karantinaya alındı.
İtalya, salgından en kötü etkilenmiş olan Avrupa ülkesi olarak önce çıkıyor. Salgında ölü sayısı bugün itinariyle 5'e yükseldi. Vaka sayısı ise 150'nin üzerinde.
Lombardia ve Veneto'da toplamda yaklaşık 50 bin kişinin yaşadığı 11 kasabaya giriş-çıkış yasağı getirildi. Bu yerleşim yerlerinde yaşayanlardan evlerinden çıkmamaları da istendi.
Veneto bölgesinde yer alan Venedik kentinin ünlü karnaval kutlamaları, bu gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere iptal edildi. Dünyanın her yerinden turist çeken karnavalın gelecek Salı günü büyük kutlamalarla sona ermesi planlanıyordu.
Ülkede Bazı okullar salgın nedeniyle tatil edildi, lig maçları ise ertelendi.
Çin dışında salgından en kötü etkilenen ülke Güney Kore oldu. Ülkede 7 kişi koronavirüs nedeniyle öldü, virüs 763 kişiye bulaştı.
Güney Kore'de 11 ordu mensubunda koronavirüs görülmesinden sonra yaklaşık 7 bin asker de karantina altına alınmıştı.
Kuzey Kore'de ise henüz teyit edilen bir koronavirüs vakası yok ama Çin'in sınır komşusu olmasından dolayı virüsün ülkeye yayılabileceği kaygısı var.
Ülkeye giren tüm yabancı ülke vatandaşları zorunlu 30 günlük karantinaya alınıyor. Ülke, koronavirüs salgınına karşı önlemler kapsamında ülkedeki 380 yabancı ülke vatandaşını karantina altına aldı.
Kuzey Koreli yetkililer, genelde tüm dünyadan katılım olan Pyongyang maratonunu iptal etti. Kuzey Kore resmi medyası, Çin'e komşu Kuzey Pyongan vilayetinde yaklaşık 3 bin kişinin koronavirüs şüphesiyle takibe alındığını duyurdu.
Çin genelinde 2 bin 594 kişinin ölümüne neden olan ve 79 binden fazla kişiye bulaşan yeni tip koronavirüs (Kovid-19), çıkış yerinden dolayı "Wuhan virüsü" diye de adlandırılıyor.
Kovid-19 salgını nedeniyle Çin ana karasında 2 bin 592, Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde 2 kişi hayatını kaybetti.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, virüsü zaptetme fırsatının gittikçe "daraldığını" konusunda uyardı.
İngiltere'deki East Anglia Üniversitesi'nde sağlık koruma profesörü olan Paul Hunter, Çin dışındaki durumlarda ani yükselişin "son derece endişe verici" olduğunu söyleyerek durumun ciddiyetini hatırlattı.
Pazartesi günü yaptığı korkutan açıklamada, "Salgının küresel bir boyuta gelmesi için kritik eşiğin 24 saatten daha yakın olduğunu" söyledi.
Çin koronavirüs nedeniyle Ulusal Halk Kongresi'nin 5 Mart'ta başlayacak olan yıllık oturumunu erteledi.
Bu karar, Ulusal Halk Kongresi Yürütme Meclisi'nin Pazartesi günkü toplantısında alındı.
En az 10 gün süren toplantı için ülkenin her tarafından 5000 delegenin Pekin'e gitmesi gerekiyordu. Kültür Devrimi'nden (1966-1976) bu yana toplantı ilk kez ertelenmiş oldu.
Umman, İran'dan gelen 2 vatandaşında yeni tip koronavirüs tespit edildiğini duyurdu.