03.03.2020 - 14:24 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
Dünyanın dört bir yanından yeni tip koronavirüs nedeniyle ölüm haberleri gelmeye devam ediyor. Ölü sayısı 3 bin 100'ün üzerine çıkarken, dünya çağında vaka sayısı da 90 bini aştı.
Virüs, pazartesi gününden beri Andorra, Endonezya, Ürdün, Letonya, Portekiz, Suudi Arabistan, Senegal ve Tunus olmak üzere sekiz ülkede ilk kez görüldü.
Çin dışındaki 8 bin 800 vakanın yüzde 81'i ise dört ülkeye yayılmış durumda. Bu ülkeer İran, Güney Kore, İtalya ve Japonya.
Güney Kore'de 600 kişinin daha virüse yakalanmış olduğu açıklandı, böylece ülkede toplam vaka sayısı 4 bin 800'ü aştı. Salgının Çin'den sonra en çok yayıldığı ülke olan Güney Kore'de ölü sayısı ise şu anda 29.
Güney Kore'de hastalığın bu denli yayılmasından sorumlu tutulan tarikat lideri, dün kamuoyundan özür dilemişti.
88 yaşındaki tarikat lideri Lee Man-hee, Gapyeong’da basın mensuplarının karşısında tam iki kez diz çökmüş ve “Üyeler adına halka en içten özürlerimi sunmak isterim” demişti.
Sesi titreyen ve ağladığı görülen Lee, "Kasten olmasa da çok sayıda insana virüs bulaştı. Elimizden gelen çabayı gösterdik ama engelleme konusunda başarısız olduk. İnsanların affına sığınıyorum. Çabaları nedeniyle hükümete minnettarım. Hükümetin de affına sığınıyorum" ifadelerini kullanmıştı.
Güney Kore’deki koronavirüs vakalarının en az yarısıyla ilişkilendirilen tarikatın üylerinden 61 yaşındaki bir kadın, ülkedeki hastalığın kaynağı olarak gösteriliyor.
'31. hasta' diye nitelendirilen ve Daegu kentinde yaşayan kadına 10 Şubat’ta teşhis konulmuş, kadının en az dört tarikat ayinine katıldığı saptanmıştı.
Bugünse flaş bir gelişme yaşandı ve Shincheonji Kilisesi yetkilileri, tarikatın 310 bin üyesinin tam lisitesini sağlık yetkililerine teslim etti.
Tarikatın iki üyesinin virüsün merkez üssü Wuhan'ı ziyaret ettiğini belirten Bicker, söz konusu kişilerden birinin virüsü kapmış halde Güney Kore'ye döndüğünü aktarıyor.
Kuzey Kore, ülkedeki diplomatların ayrılmasına nihayet izin verdi. Başkent Pyongyang'dan havalanan bir özel uçak, Rusya'nın en ucundaki Vladivostok kentine diplomatlar ve uluslararası kuruluşların çalışanlarıyla birlikte indi. Kuzey Kore'de 30 gün karantinaya alınan diplomatlar 1 Mart itibariyle serbest kalmıştı.
İtalya'da 1835 vaka görülürken, çoğu ülkenin kuzeyindeki Lombardiya ve Veneto bölgelerinde.
Kameralar önünde öksüren ve burnunu silen, ardından da bazı programlarını iptal eden Papa Francesco'ya da koronavirüs testi uygulandı. Testin negatif çıktığı belirtiliyor.
İran'da ise 12 kişi daha öldü ve toplam ölü sayısı 66'ya çıktı. Bunlara Dini Lider Ali Hamaney'in üst düzey danışmanlarından Muhammed Mirmuhammedi de dahil.
ABD'nin Washington eyaletindeki yetkililer ise dört kişinin daha öldüğünü söyledi ve buradaki ölü sayısı altıya çıktı.
ABD Başkanı Trump'ın koronavirüsle mücadelede özel olarak görevlendirdiği yardımcısı Mike Pence, son ölümlere rağmen riskin halen düşük olduğunu savunurken, Washington ve California, salgından en kötü etkilenmiş ABD eyaletleri olarak öne çıkıyor.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yetkilileri ise her fırsatta açıklama yaparak gittikçe dünyaya yayılmakta olan koronavirüsten ötürü duydukları endişeyi dile getiriyor.
Dünya Sağlık Örgütü, dünyanın koronavirüs salgınında daha önce görülmemiş bir durum yaşadığını söyledi.
Dr. Tedros "Virüsü geriletebiliriz" derken, koronavirüsle ortaya çıkan Covid-19 hastalığının "çıkışı bulunmayan bir yol" olmadığını vurgularken, ülkelerin çabuk ve etkin bir şekilde harekete geçmesiyle virüsle mücadele edilebileceğini belirtti.
Tedros "Şimdi harekete geçmekten başka bir çaremiz yok" dedi. Dr.Tedros'un başlıca tavsiyesi, virüsle mücadelede her yer için geçerli tek bir yöntem olmadığı için, her ülkenin kendi durumuna bakması oldu.
Koronavirüsün "benzersiz özelliklere sahip, benersiz bir virüs" olduğunu söyleyen WHO Genel Sekreteri, kuruluşun şimdiye dek büyük bir yayılma beklediğini, ancak kontrol altına alma önlemlerinin işe yaradığını ifade etti.
Tedros, koronavirüs vakası bildiren 62 ülkenin 38'indeki vaka sayısının 10 ya da daha az olduğunu söyledi.
Dünya Sağlık Örgütü çoğu hastada hafif belirtiler görüldüğünü ve ölüm oranının yüzde 2 ila yüzde 5 gibi göründüğünü açıkladı. Ancak virüs pek çok ülkede halkı paniğe sürüklemiş durumda.
Süper marketlerde rafların boş kaldığı, özellikle de medikal ürünlerin yok sattığı görüntüler, uluslararası ajanslar tarafından servis ediliyor.
Mevsimsel gripte ise ölüm oranları yüzde 0,1. Ancak bu hastalık çok bulaşıcı ve her yıl 400 binden fazla kişinin ölümüne yol açıyor.
Koronavirüs ailesinin diğer üyeleri SARS ve MERS'teki ölüm oranları ise Covid-19'dan çok daha yüksek.
Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve binlerce insanın ölümüne neden olan koronavirüs salgını nedeniyle Pekin yönetimi, vahşi hayvan tüketimini ve yasa dışı ticaretini yasaklamıştı.
Çin Kamu Güvenliği Bakanlığı tarafından yayınlanan rakamlar, Ocak ayından bu yana 943 adet yasadışı vahşi hayvan ticareti vakasının kayıtlara geçtiğini ve 5.3 tondan fazla yaban hayatı ürününün ele geçirildiğini gösteriyor.
Çin polisi kısa süre içerisinde kartal, tavuskuşu, yarasa, eski yaban domuzu, sülün, geyik, tavşan, sıçan, leopar ve sincap satan satıcıları yakaladı.
Koronavirüs ile yasadışı hayvan pazarları arasında bağlantı olduğu düşünülse de, bu tip hayvanlara talep devam ediyor. Bu durum yetkilileri endişelendiriyor.
Ulusal Sağlık Komisyonundan yapılan yazılı açıklamaya göre, ülkede salgın nedeniyle son 24 saatte 31 kişi hayatını kaybetti, 125 yeni Kovid-19 vakası tespit edildi.
Ülkedeki toplam ölü sayısı 2’si Hong Kong’dan olmak üzere 2 bin 945’e ulaşırken, tespit edilen vaka sayısı 6 bin 806'sının durumu ciddi olmak üzere 80 bin 151’e çıktı.
Bununla birlikte Kovid-19’dan iyileşerek taburcu edilen hastaların sayısı 47 bin 204’e yükselirken, virüs bulaşma durumu şüpheli olan kişilerin sayısı 587’ye, müşahade altına alınan kişilerin sayısı 40 bin 651’e geriledi.
Çin ana karası dışında Hong Kong Özel İdari Bölgesi’nde vaka sayısı 100’e ulaştı.
Yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) dünya genelinde bulaştığı kişi sayısı, alınan tüm önlemlere rağmen 90 bini geçti.
Salgında toplam 3 bin 116 kişi hayatını kaybetti. Çin ana karasında 2 bin 943, Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde 2, İran'da 66, İtalya'da 52, Güney Kore'de 28, Japonya'da 12, Fransa'da 3, ABD'de 6, Avustralya, Tayland, Tayvan ve Filipinler'de de birer kişi Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.
Çin ana karasında 80 bin 151, Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde 100 ve Makau Özel İdari Bölgesi'nde 10 vakaya rastlandı.
Yeni tip koronavirüs görüldüğü bildirilen ülkelerin yetkili sağlık kurumları ve yerel basınından derlenen verilere göre, vaka sayıları şu şekilde sıralanıyor:
Güney Kore 4 bin 812, İtalya 2 bin 36, İran bin 501, Japonya 980, Fransa 191, Almanya 157, İspanya 119, Singapur 108, ABD 102, Kuveyt 56, Bahreyn 47, Tayland 43, İsviçre 42, İngiltere 40, Avustralya 33, Malezya 29, Kanada 27, Norveç 25, Irak 21, Birleşik Arap Emirlikleri 21, Avusturya 18, Hollanda 18, Vietnam 16, İsveç 15, Lübnan 10, İsrail 10, Belçika 8, Yunanistan 7, Hırvatistan 7, Umman 6, Ekvador 6, Finlandiya 6, Hindistan 6, Rusya 6, Cezayir 5, Meksika 5, Pakistan 5, Danimarka 4, Filipinler 3, Azerbaycan 3, Çekya 3, Romanya 3, Gürcistan 3, Katar 3, İzlanda 3, Brezilya 2, Belarus 2, Endonezya 2, Mısır 2, Portekiz 2, Afganistan 1, Andorra 1, Ermenistan 1, Kamboçya 1, Dominik Cumhuriyeti 1, Estonya 1, İrlanda 1, Ürdün 1, Litvanya 1, Lüksemburg 1, Fas 1, Monako 1, Nepal 1, Yeni Zelanda 1, Nijerya 1, Kuzey Makedonya 1, San Marino 1, Suudi Arabistan 1, Senegal 1, Sri Lanka 1, Tunus 1."