27.03.2020 - 18:10 | Son Güncellenme:
milliyet.com.tr
İnsanlığın ödünü koparan rekor dün gece yarısı kırıldı, dünya üzerinde bir günde 60 bin 829 kişiye corona virüs bulaştığı kayıtlara geçti. Vakalar öyle hızlı yükseldi ki, akşam saatlerinde yarım milyonu geçti ve sabah 532 bine ulaştı. Son 24 saatte 17 bini aşkın testin pozitif çıktığı ABD, 85 bin vakayla Çin'i geçerek corona virüsün dünyada en fazla görüldüğü ülke oldu. Covid-19'un hızla yayıldığı New York'taki vakalar 38 bini bulurken, ikinci sırada ise 6 binle New Jersey var.
Her gün Beyaz Saray'da gazetecilerin karşısına çıkan Başkan Donald Trump'a ABD'nin vakalarda ilk sıraya tırmanması soruldu. Çin'den gelen verileri inandırıcı bulmadığını ima eden Trump, "Çin'deki rakamları bilmiyoruz. Bu rakamlar Çin veriyor" dedi ve Çinli mevkidaşı Xi Jinping ile görüşeceğini söyledi.
ABD lideri, "Evde kalın. Dinlenin. Rekor sayıda test yapıyoruz. Bu virüsün hakkından geleceğiz.Ülkemiz yeniden iş başına dönmeli. Yakın zamanda bunu yapacağımıza inanıyorum" ifadelerini kullanırken, salgın nedeniyle ABD’de ilginç asayiş vakaları yaşanıyor.
New Jersey’de market görevlisinin yüzüne öksürerek 'Corona virüslüyüm' diyen bir kişi, üçüncü derece terör tehdidinden hakim karşısına çıktı. Adalet Bakanlığı’na göre 'biyolojik harp maddesi' kategorisinde değerlendirilen Corona virüsünü yayma tehdidinde bulunmak terör suçu kapsamına girebilir.
Corona virüsün dünyaya yayıldığı Çin ise, bugün 55 tanı konulduğunu bildirdi ve ülkedeki vakalar 81 bin 340'a ulaştı. Çin'den gelen korkutucu bilgi ise, üç günün ardından bir kez daha Çinliler arasında corona virüs bulaştığının tespit edilmesi. Pekin yönetimi, üç gündür yalnızca ülkeye gelen yabancılarda virüse rastlandığını duyurmuştu.
İki haftayı aşkın süredir karantina altında olan İtalya’da, bir günde corona virüsten 712 kişinin hayatını kaybetmesiyle can kayıpları 8 bin 215’e yükseldi. Son 24 saatte ölenlerin sayısı düne göre artış gösterdi, dünkü rakam 683'tü.
Ülkede bugüne kadar tespit edilen vaka sayısı da 80 bin 539’a ulaştı. Toplam vaka sayısı düne göre yüzde 8.2 yükselmiş oldu. İtalya’da toplam vaka sayılarındaki artış geçen haftaya göre gerilemiş görünüyor. Vaka sayılarının bir önceki güne artış oranları son 4 gündür en fazla yüzde 8.2 oldu.
Bundan bir hafta önce, 19 Mart Perşembe günü vaka sayısındaki artış ise yüzde 14.9’du. İtalya’da karantina tedbirlerinin uygulanmaya başlamasının üzerinden iki hafta geçmesi nedeniyle bu hafta kritik olarak görülüyordu.
Bu haftadan itibaren vaka ve ölü sayılarındaki artışta yavaşlama görülmesi umuluyor. Ancak kuzeydeki Piedmont bölgesinde bir günde 50 insanın yaşamını yitirmesi, İtalya'da yeniden bir panik dalgasına yol açtı.
Avrupa'da İtalya'nın ardından Covid-19'un en çok görüldüğü ülke olan İspanya'dan da ürkütücü rekorlar geliyor. Hafta içinde can kaybında Çin'i geçen İspanya'da dün 655 insan daha hayatını kaybetti ve kurbanların sayısı 4 bin 365 oldu.
Son olarak NATO'dan yardım isteyen İspanya'daki hastanelerden korkunç görüntüler gelmeye devam ediyor. Albacete'deki bir hastanenin koridorlarında çekilen video kaydı, sosyal medyayı çalkaladı.
İspanya'da virüsün neden hızlı yayıldığını araştıran The Guardian gazetesinin İspanya muhabiri Giles Tremlett, İtalya ile kara sınırı olmayan ülkenin önlem almakta geciktiğini belirtiyor. 9 Şubat tarihinde İspanya'nın Olağanüstü Sağlık Sorunları Sorumlusu Doktor Fernando Simon, "Bizde çok az vaka olur" diye konuşmuştu.
Altı hafta sonra ülkede her gün hastalıktan yüzlerce kişinin öldüğü açıklanır oldu. Nüfusa oranlandığında kişi başına düşen ölüm vakası şimdiden İran'ın 3, Çin'in 40 misli.
19 Şubat'ta İtalya'nın Bergamo kentindeki Şampiyonlar Ligi maçında, Atalanta ve Valencia karşı karşıya geldi. İspanya'nın Valencia takımının 2 bin 500 taraftarı, 40 bin Atalanta taraftarının arasına karıştı. Bergamo Belediye Başkanı Giorgio Gori, Lombardiya'ya virüsü saçan bombanın o gün patladığını söylüyordu.
İspanya'da da ilk hasta olanlar arasında çok sayıda Valencia oyuncusu, taraftarı ve spor muhabiri vardı. Fakat bundan sonra hastalığın İspanya'nın dört bir yanına hızla yayılmasının çok basit bir sebebi olabilir: Hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği yumuşak ve güneşli ilkbahar, başkent Madrid'in kafelerinin, barlarının dolup taşmasını ve kucaklaşmaları, öpüşmeleri, yakın sohbetleri beraberinde getirdi.
İspanya'da da ilk hasta olanlar arasında çok sayıda Valencia oyuncusu, taraftarı ve spor muhabiri vardı. Fakat bundan sonra hastalığın İspanya'nın dört bir yanına hızla yayılmasının çok basit bir sebebi olabilir: Hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği yumuşak ve güneşli ilkbahar, başkent Madrid'in kafelerinin, barlarının dolup taşmasını ve kucaklaşmaları, öpüşmeleri, yakın sohbetleri beraberinde getirdi.
8 Mart'ta yani ülkedeki bütün spor faaliyetleri, siyasi parti kongrelerinin ve gösterilerin yasaklanmasından sadece bir hafta önce Dünya Kadın Günü bir çok şehirde dev kalabalıklar tarafından kutlandı. Bundan üç gün sonra 3 bin Atletico Madrid taraftarı Şampiyonlar Ligi maçı için Liverpool'a uçtu.
Bir haftada yaklaşık yarım milyon insana test yapılan Almanya'da da vakalar hızla tırmanıyor. 43 bin 938 insana corona virüsün bulaştığı tespit edilen Avrupa ülkesindeki ölüm oranının azlığı ise dikkat çekiyor.
Dünyada virüs tespit edilen kişilerin ölüm oranı yüzde 3,4 dolayında seyrederken, bugüne kadar 267 kişinin hayatını kaybettiği Almanya'da bu oran yaklaşık yüzde 0,6. Uzmanlara göre bunun bir açıklaması, Almanya'da virüsü taşıyan kişilerin neredeyse tamamına yakının tespit edilmiş olunması.
Hafif semptom taşıyan vakalar da tespit edildiği için, istatistiklerde ölüm oranları da daha düşük çıkıyor. Robert Koch Enstitüsü'nün verilerine göre, Almanya'da şu ana kadar tespit edilen koronavirüs vakalarının yaklaşık yüzde 77'sini, 15-59 yaş aralığındakiler oluşturuyor. Yüksek risk grubundaki 60 yaş üstündekilerin toplam vakalar içindeki oranı ise yaklaşık yüzde 19.
Alman yetkililer, gelecek günlerde çok sayıda Covid-19 hastasının hastanelere başvuracağı endişesini taşıyor ve bunun için 'tsunami dalgası' benzetmesini yapıyor. Hastanelerin teknik ve personel kapasiteleri hızla artırılırken, personel hızlı eğitim süreçlerinden geçiriliyor. Doktorlar, hemşireler ve diğer sağlık çalışanların da enfekte olması riski göz önünde bulundurularak, hastane hizmetlerinin sekteye uğramaması için insan kaynağı için acil durum planlamaları yapılıyor.
Her gün 100'den fazla insanın can verdiği İran'da hayatını kaybedenlerin sayısı 2 bini aşıp 2077'ye çıktı. İran'da son 24 saatte 2 bin 389 kişinin corona virüs testi pozitif sonuç verdi. Başkent Tahran'daki bir kongre merkezi, corona virüs hastasine dönüştürüldü.
Kabus listesinde yedinci sırada bulunan Fransa'da dün tüyler ürperten bir rekor kayıtlara geçti, bir günde 365 insan öldü. Can kaybının 1696'ya çıktığı Avrupa ülkesinde günlük 365 ölüm yüzde 27'lik bir artışa yol açtı. Bir günde 3 bin 922 teşhisin konulmasıyla vakalar da 29 bin 155'e ulaştı. Fransa'da Covid-19 hastaları hızlı trenlerle transfer ediliyor.
Bir günde 914 vakanın belirlendiği bir başka Avrupa ülkesi İsviçre'de, Covid-19 hastalarının sayısı 11 bin 811. 192 insanın can verdiği İsviçre, bugünlerde "Coronavirüs kaparsanız, nasıl bir tıbbi müdahale istiyorsunuz?" sorusunu tartışıyor.
İsviçre Yoğun Bakım Tıbbı Vakfı, ileri yaştakilerin vasiyetlerini yazmaları ve yakınlarıyla hastalandıkları takdirde solunum cihazına bağlanıp, bağlanmamayı tartışmaları çağrısında bulundu. Bu kulağa şoke edici gelebilir ancak ötanazi yapan Exit ve Dignitas'ın bulunduğu ülkede, bireylerin nasıl öleceklerine karar verme hakkı olduğu geniş bir şekilde kabul görüyor.
İsviçrelilerin üçte biri yaşarken vasiyetlerini yazdı, dolayısıyla yakınları ağır bir şekilde hastalanmaları ya da yaralanmaları halinde ne yapılmasını istediklerini biliyor. İtalya'da yaşlıların, solunum cihazına bağlı bir şekilde yalnız öldüğü haberleri, İsviçre'de kaygı yarattı.
İsviçreli gerontolog Dr. Roland Kunz, istitastiklerin, başka sağlık sorunları olan yaşlı corona virüs hastalarının solunum cihazına bağlandıklarında yaşama şanslarının çok az olduğunu söylüyor. Kunz, bu yaştaki hastaların evlerinde bakılmayı isteme seçeneklerinin olması gerektiğini ve mobil hafifletici bakım ekiplerinin mevcut olduğunu belirtti.
Ancak burada bu tartışmaya herkes olumlu bakmıyor ve bazıları zaten zor geçen bir dönemde ileri yaştakiler üzerinde gereksiz bir baskı oluşturulduğunu düşünüyor. İsviçreli doktorlar, bunun yoğun bakım ünitelerindeki yatakları gençlere vermek için yapılmadığı konusunda ısrarlı.
İsviçre'deki hasta sınıflandırma kuralları daha önceden belirlenmişti: yatak sayısından çok hasta varsa, doktorlar kimin daha çok yaşama şansı olduğuna bakarak karar verecek. Ancak yaşlıların, ne tür tedavi istediklerini belirleme şansı olmaları gerektiğini söylüyorlar.
İsviçre'den sonda dokuzuncu sırada bulunan İngiltere'de, hayatını kaybedenlerin sayısı ilk kez bir günde 100'den fazla yükselerek 578'e çıktı. Sağlık Bakanlığı, 11 bin 658 kişinin de testlerinin pozitif sonuç verdiğini açıkladı.
Haftalar önce corona virüsün en hızlı yayıldığı ülke olan Güney Kore, bugün salgını kontrol altına almış görünüyor. Her gün 20 bini aşkın testin yapıldığı ülkede, son 24 saatte yalnızca 91 yeni vaka belirlendi ve Covid-19 hastalarının sayısı 9 bin 332 oldu.