Gündem 21 rektör için gözler YÖK ve Gül’de

21 rektör için gözler YÖK ve Gül’de

21.06.2008 - 02:55 | Son Güncellenme:

Ağustosta görev süreleri dolacak olan 21 rektör için seçimler tamamlandı. Cumhurbaşkanı Gül’ün YÖK’ün göndereceği listelerdeki sıralamayı esas alıp almayacağı merak ediliyor

21 rektör için gözler YÖK ve Gül’de

Görev süreleri ağustosta sona erecek olan 21 rektörün yerine aday belirlemek için üniversitelerde yapılan seçimlerin ardından gözler YÖK ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e çevrildi. Köşk’e sunulacak aday listesini hazırlayacak olan YÖK’ün ve ardından bu liste üzerinden atamayı yapacak olan Cumhurbaşkanı Gül’ün, sandıktan çıkan seçim sonuçlarını ne ölçüde esas alacakları sorusunun yanıtı merakla bekleniyor. 

Muhalifler yok
Akdeniz, Ankara, Boğaziçi, Cumhuriyet, Çukurova, Dicle, Dokuz Eylül, Ege, Erciyes, Gazi, İnönü, İstanbul Teknik, Karadeniz Teknik, Orta Doğu Teknik, Trakya, Yıldız Teknik, Fırat, Atatürk, Uludağ, Gaziantep ve 19 Mayıs üniversitelerinde yapılan seçimlerde rektör adayları belirlendi.
Hükümeti, üniversitede türban serbestisi getirmeye yönelik yasal düzenleme dahil pek çok konuda eleştiren ve kamuoyunda “muhalif” olarak bilinen dokuz rektör iki dönem üst üste görev yaptıkları için adaylıklarını koyamadı. Bu isimler şunlar:
Nusret Aras (Ankara), Yaşar Sütbeyaz (Atatürk), Fikri Canoruç (Dicle), Emin Alıcı (Dokuz Eylül), Ülkü Bayındır (Ege), Fatih Hilmioğlu (İnönü), Ferit Bernay (19 Mayıs), Ural Akbulut (ODTÜ), Mustafa Abbas Yurtkuran (Uludağ). 

Sezer izi silinmedi
10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in atadığı, Trakya, Cumhuriyet, Karadeniz Teknik, Yıldız Teknik, Çukurova, Akdeniz, İTÜ ve Gazi üniversitelerinin rektörleri üniversitelerinde yapılan seçimde birinci oldu.
Dicle Üniversitesi’nin mevcut rektörü Prof. Dr. Fikri Canoruç’un eşi Prof. Dr. Naime Canoruç, adaylığı koyduğu seçimden birinci çıktı.
Uludağ Üniversitesi’nin görev süresi dolacak rektörü Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran’ın eşi Prof. Dr. Merih Yurtkuran da seçimde birinci olan adaylar arasında yer aldı.
İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu’nun yerine, üniversitede görevi bulunmamasına karşın aday olup en fazla oyu alan Prof. Dr. Cemil Çelik’in 2004’ten bu yana TÜBİTAK Başkan Danışmanlığı yaptığı belirtildi.

Türbana özgürlük istediler
ODTÜ’den Prof. Dr. İhsan Dağı ve Selçuk Üniversitesi’nden Doç. Dr. Şaban Çalış’ın öncülüğünde başlatılan, üniversitelerde türban yasağına karşı bildiriye destek veren öğretim üyeleri de seçimlerde rektör adayları arasında yer aldı. Bu çerçevede, Erciyes Üniversitesi’nde Prof. Dr. Adnan Öztürk ikinci, Prof. Dr. İsmail Kayar dördüncü, Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde Prof. Dr. Erdal Ağar ikinci ve Prof. Dr. Hüseyin Akan üçüncü oldu.

Rektörler form dolduracak
21 üniversitede yapılan seçimlerde en fazla oy alan ilk altışar aday YÖK’e bildirilecek. YÖK, 126 rektör adayından “yüz yüze görüşme” öncesinde “Rektör Adayı Bilgi Formu”ndaki soruları yazılı olarak doldurmalarını isteyecek. Adaylar daha sonra YÖK Genel Kurulu üyelerince 15’er dakikalık sürelerle tek tek dinlenecek. YÖK Genel Kurulu, bu çalışmaların ardından adaylar arasından üçer ismi, Gül’e sunacak. Gül, bu adaylardan birini 6 Ağustos’a kadar atayacak. Rektör adaylarının yanıtlayacağı formdaki sorular şunlar:
1- Rektör adayı olduğunuz üniversitenin başlıca sorunları nelerdir?
2- Rektör adayı olduğunuz üniversitenin sorunları için öngördüğünüz çözüm önerileriniz nelerdir?
3- Rektör adayı olduğunuz üniversite için tasarladığınız yeni projeleriniz varsa nelerdir?

Birinciyi atayacak mı?
Gül’ün, YÖK tarafından sunulacak listelerdeki sıralamayı esas alıp almayacağı merak ediliyor. Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği, AKP’nin her alanda kadrolaşmaya gittiğini savunduğu açıklamasında şunları kaydetti:
“Geçtiğimiz hükümet döneminde ve şimdi, AKP’nin her alanda yoğun kadrolaşma politikası uygulaması ve üniversiteler ile sürekli çatışma halinde olması, eğitimin her alanında değişim ve dönüşümün engellenmesine neden olmuştur. Cumhurbaşkanı’nın geçen dönem bu siyasetin belirleyicilerinden biri olması, bu dönem bulunduğu makam gereği bizleri daha da fazla endişelendirmektedir.”

Haberin Devamı

İşte rektör adayları...
Profesör unvanlı öğretim üyelerinin yarıştığı seçimde geçerli oyların oranına göre adayların sıralaması şöyle:
1- TRAKYA: Mevcut Rektör Enver Duran, Muhsin Koten, Armağan Altun, İrfan Coşkun, Oğuz Taşkınalp, Timur Kırgız.
2- CUMHURİYET: Mevcut Rektör Mehmet Bakır, İlyas Dökmetaş, Faruk Kocacık, Mehmet Ali Akpınar, Sami Hizmetli, Zafer Kars, Dursun Saraydın.
3- KARADENİZ TEKNİK: Mevcut Rektör İbrahim Özen, Aydın Dumanoğlu, Tahsin Yomralıoğlu, Ali Paşa Ayas, Selahattin Köse, Burhan Sadıklar, Osman Bektaş. Dumanoğlu, daha önce AKP Trabzon milletvekilliği yapmıştı.
4- YILDIZ TEKNİK: Mevcut Rektör Durul Ören, İsmail Yüksek, Murat Demircioğlu, Oruç Bilgiç, Taner Şengör, Ahmet Göksel Ağargün.
5- ÇUKUROVA: Mevcut Rektör Alper Akınoğlu, eski rektör Mustafa Kibar, Yalçın Kekeç, İbrahim Ortaş, Ünal Zorludemir, Osman Serindağ, Tuncay Özgünen.
6- AKDENİZ: Üniversitelerarası Kurul Başkanı da olan mevcut Rektör Mustafa Akaydın, İsrafil Kurtcephe, Mehmet Baykara, Oğuz Bircan, Aziz Kemal Emek, Mahmut Duran, Abid Demircan, Tuncay Neyişçi.
7- İTÜ: Mevcut Rektör Hüseyin Faruk Karadoğan, Muhammed Şahin, Hasancan Okutan, İbrahim Akduman, Ali İhsan Aldoğan, Erkin Nasuf.
8- GAZİ: Mevcut Rektör Kadri Yamaç, Rıza Ayhan, Hasan Biri, Eyüp Bedir, Haluk Tokuçoğlu, Sedat Demircan, Mehmet Emin Özdoğan, Zeki Taner, Nazife Güngör.
Mühendislik ve ziraat sürprizi
9- BOĞAZİÇİ: Mevcut Rektör Ayşe Soysal ilk sırada yer alamadı, ikinci sırada seçildi. Mühendislik Fakültesi Dekanı Kadri Özçaldıran, Soysal, Aslı Tolun, Niyazi Türkelli, Faruk Birtek, Betül Tanbay.
10- ANKARA: Ziraat Fakültesi Dekanı Cemal Taluğ, Tümer Çorapçıoğlu, Erkan İbiş, Necati Örmeci, Taner Demirer, Nezih Erverdi, Hikmet Akgül, İsmail Doğan. Eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, Çorapçıoğlu’nu tıp fakültesi dekanlığına atamamıştı.
TÜBİTAK Başkan Danışmanı
11- İNÖNÜ: TÜBİTAK Başkan Danışmanı Cemil Çelik, Sezai Yılmaz, İbrahim Keleş, Özcan Ersoy, Mehmet Demircan, Ergün Ekinci, Kemal Kartal.
12- ODTÜ: Mevcut Rektör Yardımcısı Ahmet Acar, Türker Gürkan, Mustafa Tokyay, Rektör Yardımcısı Canan Çilingir, Fatoş Yarman Vural, Nevzat Özgüven.
13- FIRAT: Eski Rektör Fevzi Bingöl, Nezir Dumanlı, Saadettin Tombul, Mustafa Satılmaz, Şinasi Yalçın, Nuri Orhan, İbrahim Yılmazçelik, Reşat Özercan, Cengiz Yıldız, Abdulhalik Bakır. Görev süresi dolan Rektör Prof. Dr. Hamdi Muz aday olmadı.
14- DİCLE: Tıp fakültesinden Naime Canoruç, Fazıl Hüsnü Erdem, Ayşegül Jale Saraç, Talip Gül, Recep Işık, Ömer Satıcı. Saraç, 2007 seçimlerinde AKP’den milletvekili aday adayı olmuştu. Erdem, AKP’ye anayasa taslağı hazırlayan ekip arasında yer almıştı.
15- ULUDAĞ: Tıp fakültesinden Merih Yurtkuran, Mete Cengiz, Mahmut Yavuz, Ali Sirmen, İrfan Kırıştıoğlu, Halil Rıfat Alpay, İbrahim Kanyılmaz, Oktay Gözü.
Tıp fakülteliler ilk sırada
16- DOKUZ EYLÜL: Tıp fakültesinden Sedef Gidener, Mehmet Füzün, Halil Köse, Siraç Dilber, Atilla Akkoçlu, Hale Akpınar, Zerrin Toprak.
17- EGE: Tıp fakültesinden Candeğer Yılmaz, Ata Erdener, İsa Durmaz, Haluk Baylas, Cüneyt Hoşcoşkun, Kayhan Kantarlı.
18- ERCİYES: Tıp fakültesinden Fahrettin Keleştemur, Adnan Öztürk, Munis Dündar, İsmail Kayar, Mehmet Nazmi Narin, Akif Özdemir, Yalçın Tekol. Mevcut Rektör Cengiz Utaş seçimlere katılmadı.
19- ONDOKUZ MAYIS: Tıp fakültesinden Murat Aydın, Erdal Ağar, Hüseyin Akan, Tayyar Cantürk, Hakan Muğlalı, Mehmet Koyuncu, Fahrettin Çelik, Cafer Marangoz, Murat Aşık.
20- ATATÜRK: Tıp fakültesinden Hikmet Koçak, Muammer Yaylalı, Enver Altaş, Ümit Demir, Turgay Göğebakan, Sebahattin Tüzemen.
21-GAZİANTEP: Tıp fakültesinden Yavuz Coşkun, Rektör Erhan Ekinci, Özcan Balat, Ömer Arpacıoğlu, Gülay Tohumcuoğlu, Ahmet Arslan, Sait Söylemez, İsmail Özsabuncuoğlu.