Gündem Af Yasası çıkacak mı? Af Yasasında son durum ne?

Af Yasası çıkacak mı? Af Yasasında son durum ne?

18.01.2020 - 14:24 | Son Güncellenme:

Af Yasasına ilişkin araştırmalar devam ediyor. Binlerce kader mahkumu ve ailesini yakından ilgilendiren af yasasına ilişkin araştırmalar tüm hızıyla devam ediyor. Af Yasasına ilişkin Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Adalet Bakanı'ndan açıklamalar peş peşe gelmeye devam ediyor. İkinci yargı paketi içerisinde yer alması planlanan af yasasında son durum ne? Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 6 suç'a indirim yapılmaması istenmişti. Bu suçlar neler?

Af Yasası çıkacak mı Af Yasasında son durum ne

Af Yasasına ilişkin araştırmalar sürüyor. Binlerce hükümlü ve ailesini yakından ilgilendiren af yasasına ilişkin Cumhurbaşkanı Erdoğan başta olmak üzere Bakan'lardan açıklamalar peş peşe geliyor. Af Yasası konusunda yaşanan son gelişmeler hükümlüler ve ailelerini yakından ilgilendiriyor. İlk yargı paketinin TBMM'de kabul edilmesinin ardından ikinci yargı paketi içerisinde yer alması planlanan af yasasına ilişkin düzenlemeler sürüyor. Peki Af Yasasına ilişkin son yapılan açıklamalar neler?

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN TALİMAT VERDİĞİ 6 'SUÇ'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ikinci yargı paketi ile ilgili kendisine yapılan sunumun ardından, paket içinde yer alması beklenen cezaevinde bulunan mahkumlara yönelik ceza indirimi konusunda Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'e 6 suç türünde indirim yapılmaması talimatını vermişti. Erdoğan'ın, asla indirim yapılmamasını istediği suçları ise terör, mükerrer suçlar, cinsel istismar, uyuşturucu, kasten adam öldürme ve organize suçlar olarak sıralandı.

BAŞKAN ERDOĞAN'DAN İKİNCİ YARGI PAKETİ AÇIKLAMASI

"Yargı Reformu Strateji Belgemizi, 2019 yılı Mayıs ayında milletimiz ile paylaşmıştık. Belgedeki hedeflerin gerçekleştirilmesi amacıyla hazırlanan birinci yargı paketi, yine geçtiğimiz yıl Meclis'te kabul edilerek kanunlaştı.

Haberin Devamı

Bu düzenleme ile ceza adaleti sistemine "seri muhakeme usulü" ve "basit yargılama" adı altında iki yeni uygulama da kazandırdık. Kamu vicdanını rahatsız etmeyecek, suçluların cezalarını çektiği, ceza adaleti sisteminin amacına uygun, ölçülü ve adaletli bir infaz rejimi üzerinde çalışıyoruz."

BAKAN GÜL’DEN ‘AF YASASI’ AÇIKLAMASI

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül önceki gün CNN Türk canlı yayınına katıldı. Bakan Gül, "Bu konuda hem MHP'den hem partimizden açıklamalar oldu. Meclis açıldığında bu konu AK Parti grubu başta olmak üzere Meclis'in gündeminde olan bir konu. Grubumuzun konuyla ilgili kararı nedir, teknik hususlar nelerdir, akademi ne diyor? Biz teknik olarak baktık artık Meclis karar verecek. Yaşlı, kadın, hamile vs infazın evde çekilmesi, hafta sonu infaz gibi uygulamalar... İyi halin de değerlendirildiği öneriler de var. Ancak son takdir elbette Meclis'indir. diye belirtti.

NUMAN KURTULMUŞ'TAN AF YASASI İLE İLGİLİ AÇIKLAMA

İşte, AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş'un açıklamaları:

Adalet Bakanlığımız iyi bir çalışma yaptı. Partide de daha evvel konuşuldu. Bakanlar Kurulu'nda da konuşuldu. İlgili bürokratlar ve diğer partilerle de gerekli görüşmeler yapıldı. Biliyorum. Dolayısıyla belirli bir noktaya geldi. Son çalışmalar yapılacak. En kısa zamanda infazla ilgili bu düzenlemenin gündeme geleceğini biliyorum. Tabi bunu bir af gibi görmemek lazım. Bu bir infaz indirimidir. Burada da esas ana fikir şudur; "Cezaevleri çok doldu. Hadi boşaltalım." diye bir indirim yapılmaz. Mühim olan cezayla caydırıcılık arasındaki dengenin oluşturulmasıdır.