Gündem 'AİHM çalışmalarında da yapay zeka kullanılsın'

'AİHM çalışmalarında da yapay zeka kullanılsın'

09.03.2018 - 13:54 | Son Güncellenme:

RTÜK üyesi Taha Yücel, Avrupa Konseyi bünyesindeki Yapay Zeka ve İnsan Hakları Uzmanlar Komitesi’nin toplantısına katıldı. Yücel, AİHM'in çalışmalarında da yapay zekanın kullanılmasını önerdi

AİHM çalışmalarında da yapay zeka kullanılsın

Avrupa Konseyi bünyesindeki Yapay Zeka ve İnsan Hakları Uzmanlar Komitesi’nin (MSI-AUT) ilk toplantısı 6-7 Mart tarihlerinde Strazburg’da yapıldı. Toplantıya Stanford, MIT, Oxford gibi üniversitelerden akademisyenlerin yanısıra sektör ve sivil toplum kuruluşları uzmanları ile Avrupa Konseyi üyesi Devletlerden bazı davetli temsilciler katıldı.

Haberin Devamı

Toplantıda yapay zekanın temelleri ve uygulama alanları ile ilgili bir sunum yapan Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Üyesi Taha Yücel konunun ve zamanlamanın önemine dikkat çekti.

Yapay zekanın sağlık, tarım, hukuk, eğitim, savunma, otomotiv başta olmak üzere pek çok alanda yaygınlaşacağını açıklayan Taha Yücel, ileride insan hakları ile ilgili oluşabilecek risklerin bulunduğunu anlattı.

Örneğin yapay zeka ile işleyen bir sürücüsüz aracın kaza yapması halinde oluşabilecek zararlardan kimin sorumlu olacağı sorusunu gündeme getiren Yücel, bu alandaki çalışmanın Avrupa Konseyi tarafından çok doğru bir zamanda başlatıldığının altını çizdi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) önüne yakın zamanda bu ve benzeri davaların geleceğini ve bu davaların adil şekilde karara bağlanması için uzmanlar komitesinin yapacağı çalışmanın çok kritik olduğunu belirten Yücel ayrıca AİHM’nin çalışmalarında da yapay zekanın kullanılmasını önerdi. Yapay Zeka ve İnsan Hakları Komitesinin yılda iki kez toplanarak iki yıllık bir süre boyunca çalışması öngörülüyor. Komite ilk toplantısında çalışma yöntemi ve çerçevesini belirledi ve ikinci toplantısını Eylül ayı içinde yapmayı planladı.