Gündem AK Parti'den 'yüzde 50 artı 1' kuralı için değişim sinyali!

AK Parti'den 'yüzde 50 artı 1' kuralı için değişim sinyali!

20.11.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı seçimindeki “yüzde 50 artı 1” şartıyla ilgili tartışma, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Almanya dönüşünde yaptığı “50 artı 1 şartının değişmesi isabetli olur... Mevcutta 50 artı 1 mecburiyeti partileri yanlış yollara sevk ediyor. Kimin eli, kimin cebinde belli değil” açıklamasıyla tekrar gündemin üst sıralarına taşındı.

AK Partiden yüzde 50 artı 1 kuralı için değişim sinyali

ANKARA Milliyet - AK Parti’den “yüzde 50 artı 1” kuralının, yeni anayasa çalışmaları kapsamında değiştirilebileceği sinyali geldi. AK Parti Genel Sekreteri Fatih Şahin, sosyal medya hesabından “Cumhurbaşkanı seçimi için aranan ‘salt çoğunluk’, bir başka ifadeyle ‘50 artı 1’ şartı Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin olmazsa olmaz unsuru değildir” paylaşımı yaptı.

Haberin Devamı

DEMOKLES'İN KILICINA DÖNÜŞTÜRDÜLER

Şahin, şunları kaydetti: “Düzenlemenin yürürlüğe girmesinden bugüne siyaset sahnesinde yaşananlar, bu şartın siyaset kurumu ve millet iradesi üzerinde bir baskı unsuru haline geldiğini, siyasetin doğal mecrasını tahrip ettiğini, parçalı ve istikrarsızlığa gebe bir tablo oluşturduğunu gözler önüne sermiştir... Siyaseti ve şeffaflığı değil, siyasetsizliği ve kapalı kapılar ardında yürütülen gizli ve karanlık pazarlıkları seçenler, ‘salt çoğunluk/50 artı 1’ şartını sistemin ve siyaset kurumunun üzerinde sallanıp duran Demokles’in kılıcına dönüştürmüşlerdir. Bu nedenlerle meselenin anayasal düzlemde gözden geçirilmesini kaçınılmazdır.”

AK Partiden yüzde 50 artı 1 kuralı için değişim sinyali

“SİYASAL ŞANTAJA AÇIK”

AK Parti Afyon Milletvekili Ali Özkaya ise, “Yüzde 50 artı 1” şartının çok güçlü bir siyasal temsil sağladığını ancak 14-28 Mayıs seçimlerinde yüzde 50 artı 1’i almak için bütün benzemezlerin bir araya gelmesine ve siyasal sistemin mayasının bozulmasına sebep olabildiğinin görüldüğünü belirtti” yorumunu yaptı.

Yazarlar