GündemEşimin kestiği kurbanın sevabı bana da yazılır mı?

Eşimin kestiği kurbanın sevabı bana da yazılır mı?

14.10.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

İstanbul Müftülüğü bünyesinde hizmet veren ‘Alo Fetva Hattı’na bayram öncesi gelen sorular arasında ‘Ölmüş yakınlarımız için kurban kesilir mi’, ‘Seferi olana kurban düşmez mi’ sıkça yer alıyor

Eşimin kestiği kurbanın sevabı  bana da yazılır mı

Yılda yaklaşık 80 bin kişinin aradığı İstanbul Müftülüğü bünyesindeki Fetva Hattı, yaklaşan bayram öncesi en yoğun dönemlerinden birini yaşıyor. Fetva hattını arayan vatandaşlar, merak ettiklerini din hizmetleri uzmanlarına sorarken uzmanlar, “Her sene eşim kurban kesiyor, bana sevap yazılıyor mu?”, “Seferi olanlara kurban düşmez mi?” ve “Ölmüş yakınlarımıza kurban kessek kabul olur mu?” gibi ilginç sorularla da karşılaştıklarını söylüyor.
Merak edilen dini soruların yanıtları için müftülüğü arayanların sayısı bayram öncesi artış gösterdi. İstanbul’da 190 Alo Fetva Hattı’nı arayan vatandaşların sorularını yanıtlayan Din Hizmetleri Uzmanı Nevin Meriç, fetva hattına yılda ortalama 80 bin, günde ise görevli başına ortalama 50 telefon geldiğini söylüyor. Meriç, vatandaşlardan gelen soruları yanıtlarken zaman zaman ilginç sorularla da karşılaştıklarını belirtiyor.
“Kurban Bayramı’nda, ölü için kurban kesilir mi?” sorusuyla çok karşılaştıklarını bildiren Meriç, şunları söyledi:
“Ölen kişinin ibadet sorumluluğu bittiği için, kurban ibadetinden sorumlu değiller. Biz ölen yakınlarımız için, sadaka verebiliriz. Öncelikle kendi kurbanımızı kesmeliyiz. Onun haricinde, ekstra bir para verecek gücümüz varsa, o zaman bir sadaka hükmünde kurban da kesebiliriz, para yardımında da bulunabiliriz. Ancak aradaki farkı bilmeliyiz. ‘Her sene kocam kurban kesiyor, bana sevap yazılıyor mu? Benim hiç kurbanım yok, bana hiç sevap gelmiyor mu?’ sorusu da çok soruluyor. Kadının, özel ekstra birikmiş bir parası yoksa, eşi zaten kurban kesiyor. Kurban kesilen evde, kurbanın bütün sevabından bütün aile yararlanır. Sevap ölçülen, tartılan bir algı değil. Sevap, Allah’ın vermekten hiçbir şekilde kaçınmadığı bir kelime. Dolayısıyla evde kurban kesilmesi esas. Kurbandan bütün ev halkı yararlanıyor. Ancak kadının özel bir birikimi varsa, o da kesebilir.”

Haberin Devamı


Eşimin kestiği kurbanın sevabı  bana da yazılır mı

Meriç, Alo Fetva Hattı’na günde ortalama 50 telefon geldiğini söyledi.

‘Büyükbaşta en fazla 7 hisse’
Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla gelen telefonların önemli ölçüde arttığını dile getiren Meriç, “Piyasadaki kurban fiyatlarını soran vatandaşlarımız var. Fiyatları bilmediğimizi söylüyoruz. İnternetten, medyadan ya da pazarlardan öğrenebileceklerini aktarıyoruz. Onun haricinde ‘Vekaletle kurban olur mu?’, ‘Yurtdışında kesilen kurbanlar daha ucuz onları tercih edebilir miyiz?’ gibi sorular geliyor. Vekaletle kurban kesilebilir, yurtdışında da kesilebilir. ‘Kurban hissesi çift rakamlı olmayacakmış. Biz 6 kişiyiz, kurbanımız olmaz mı?’ gibi sorularla da çok sık karşılaşıyoruz. Büyükbaş hayvanlarda en fazla 7 hisse olabilir. Dolayısıyla 7 ve 7’nin altında hisseler caizdir” diye konuştu.

KEŞFETYENİ
Kafa karıştıran sözler! Paylaşımını dakikalar içinde sildi
Kafa karıştıran sözler! Paylaşımını dakikalar içinde sildi

Cadde | 17.05.2025 - 09:08

Almeda, Instagram'dan paylaştığı kafa karıştıran hikayesini dakikalar içinde sildi.