Gündem ‘F-16’da Kongre onay sürecine gidiyoruz’

‘F-16’da Kongre onay sürecine gidiyoruz’

16.04.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, önceki akşam katıldığı TV100 yayınında iç ve dış siyasete ilişkin gündemi değerlendirdi.

‘F-16’da Kongre onay sürecine gidiyoruz’

ANKARA Milliyet - ABD ile devam eden F-16 alım sürecinin sorulması üzerine Kalın, “Yönetim hala sürecin ilerlemesini istiyor. Kongre tabii bir onay süreci var. Oraya doğru gidiyoruz şu anda. Zaten Finlandiya’nın üyeliği onaylandıktan sonra süreç daha da hızlandı ama İsveç konusunda da bizim koyduğumuz objektif kriterler var. Terörle ilgili temel talebimiz karşılandığı zaman İsveç de NATO’ya katılır” dedi.

Haberin Devamı

Kalın, Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya katılım sürecindeki 3’lü Mutabakat Anlaşması’nda şimdiden önemli kazanımlar elde edildiğine dikkat çekerek, İsveç konusunda da olumlu mesajlar verdi. Kalın, “İlk defa NATO müzakerelerinin parçası olan bir metne FETÖ’yü ismen geçirdik. PYD, YPG’ye destek verilmeyeceğini, hükmen oraya geçirdik. Mesela bu süreci yöneten baş müzakereci mevkidaşım Oscar Bey’le (İsveç’in NATO müzakerecisi Oscar Stenström) iyi bir ilişkimiz var. Kendileri şunu açıkça söylediler; ‘Biz PKK’nın İsveç’e bu kadar nüfuz ettiğini bilmiyorduk. Biz yeni yeni fark ettik.’ İstediğimiz şey çok zor, imkansız değil” diye konuştu.

Kalın, bugünlerde tehlikeli seviyeye inen kan stokları üzerine kan bağışı çalışmalarına yoğunlaşan Kızılay Başkanı Kerem Kınık’a yöneltilen eleştirileri de değerlendirdi. “Çadır satma meselesi, kurumunu ve arkadaşlarını savunmak için yaptığı ilk açıklama yanlıştı. Bu tartışmanın uzaması da birtakım hataları getirdi. Şu anda kan acil bir ihtiyaç. Kan stokunun mutlaka tam olması lazım” diyen Kalın, hukuki bir durum olduğunda İçişleri Bakanlığının da sürece müdahale edebileceğini belirtti.

Haberin Devamı

Deprem gündemiyle hızlanan kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında vatandaşı teşvik edecek bazı ekonomik desteklerin hazırlandığını da söyleyen Kalın, “Vatandaşın burada talep eden kişi konumunda olması lazım ki bu işi birlikte rahatlıkla götürebilelim. Vatandaşımızın elini kolaylaştıracak formül üzerinde çalışılıyor, tamamlandığında 7-10 gün içerisinde belli olacak. 5-10 yıl içinde İstanbul’un tamamında bu dönüşümü
gerçekleştirebiliriz” ifadelerini kaydetti.