Gündem CHP Genel Merkezi'nin Ekrem İmamoğlu planı

CHP Genel Merkezi'nin Ekrem İmamoğlu planı

17.08.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

CHP Genel Merkez kurmayları, “değişim olmadığı için İstanbul kaybedildi” gibi bir söylem olasılığına karşı alarma geçti.

CHP Genel Merkezinin Ekrem İmamoğlu planı

Mehtap Gökdemir - İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun önceki gün yaptığı “İstanbul’u bir kez daha savunmak için yola çıkıyorum” açıklamasının ardından CHP Genel Merkezi’nde, “İstanbul kampanyasının erken başlatılıp, parti içinde bir an önce sulh sağlanması” görüşü öne çıktı. 

Haberin Devamı

Artık parti içi tartışmaları bir kenara bırakıp yerel seçimlere odaklanılması gerektiğini vurgulayan CHP kurmayları, “Hızlıca Ekrem Bey’in sahaya inmesi gerekiyor. Partiyi yatıştırmak lazım ki Ekrem Bey kazansın. Bu saatten sonra Ekrem Bey gerilimi sürdürdüğü sürece İstanbul’u kaybetme ihtimalini artırır... Bu seçimi kazanacağız. Bunun için uyumlu çalışma döneminin önünü açmalıyız. İmamoğlu tamamen yerel seçime odaklanmalı. Kemal Bey’den şunu beklemesi lazım Ekrem Bey’in; ‘Ben sahaya ineceğim, bu işin mühendisliğini siz yapın. Altılıysa altılı, yediliyse yedili, onluysa onlu, beni rahatlatın.’ Tam da bu işin adamı Kemal Bey’dir” görüşünü dile getirdiler.  

‘KAZANAMAZ AMA YORARDI’ 

Kurmaylar, adı genel başkanlık için geçen CHP Grup Başkanı Özgür Özel’in bundan sonraki süreçte tavrının ne olacağına ilişkin de “Kurultayda Ekrem Bey de kazanamazdı ama Ekrem Bey bizi yorardı aday olsa. Ekrem Bey, ‘Ben şu arkadaşımın olmasını isterim’ derse yaprak bile kımıldamaz. Siyasette o formül hiçbir zaman olmaz. Ekrem Bey’in kendisine kredisi vardı. İşaret edeceği kişiye kredisini taşıyamaz. Oyu EFT yapamazsınız. Oy transferi diye bir şey yok” değerlendirmesinde bulundu. Kılıçdaroğlu’nun tavrının ne olacağına ilişkin soruya ise parti kurmayları, “Meseleye sahip çıkar. Destekler. Adaylığının açıklanması için Parti Meclisi’ni belki toplar. Aday belirleme takvimi başlamadı ama muhtemelen bu açıklama sonrası Ekrem Bey’in adaylaşması gerekir. İstanbul’da kampanyanın erken başlaması lazım. Ekrem Bey’in adaylığı açıklanmalı. Bizim de kampanya planlamalarına süratle başlamamız lazım” yanıtını verdi. 

Haberin Devamı

Genel Merkez, değişimcilerin İstanbul’da olası bir seçim yenilgisinde “değişim olmadığı için kaybettik” tezine sarılmalarını önlemek için de harekete geçti. Uygulanacak “İmamoğlu Planı”na göre, İstanbul’da yürütülecek kampanya için Genel Merkez bütün imkanlarını seferber edecek. Bütçenin büyük bir kısmı İstanbul’a ayrılacak. İstanbul’da her gün sabit 39 milletvekili bulunacak. İstanbul seçimi için en geniş ittifak aranacak. CHP’li bir yetkili, “Seçim kaybedersek ‘Kılıçdaroğlu var diye kaybettik’ diyemeyecekler. Kemal Bey onlara istedikleri her türlü desteği, imkânı verecek. ‘Çıt’ çıkaramayacaklar. Sayın Kılıçdaroğlu orada, Türkiye’nin en geniş ittifakını arayacak” ifadelerini kullandı. 

Haberin Devamı

‘YİTİRDİĞİMİZ GÜZELLİKLERİ ARAYIP BULMALIYIZ’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesinde 60. Ulusal 34. Uluslararası Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri ve Kültür Sanat Etkinlikleri’ne katıldı. Kılıçdaroğlu, Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen pragramda yaptığı konuşmada özetle şunları söyledi: 

CHP Genel Merkezinin Ekrem İmamoğlu planı

“Bugün hep birlikte gerçek ismi Seyit Muhammet Bin İbrahim olan Hacı Bektaşi Veli’yi anacağız. 13. Yüzyıl’da bu topraklara aydınlanmayı getiren bir ülkeyiz. İnsanı sevmenin, doğayı sevmenin erdemini bize anlatan bir Anadolu bilgesini anacağız. Biz bugün buraya aynı zamanda onu anlamaya, rehberliğine başvurmaya, birazcık da olsa ilham almaya geldik. Çağlar ötesinden onun söyledikleri bugün kainatın evrensel kurallarına dönüşmüş durumda. Bugün Hacı Bektaş Veli’nin söylediklerinden çok uzaktaysak, o güzellikleri nerede yitirdiysek onları arayıp bulmalıyız. İlk bakacağımız yer, Ahmet Yesevi’nin, Mevlana’nın, Yunus Emre’nin, Pir Sultan’ın, Hacı Bektaşi Veli’nin öğretileridir. Çünkü onların dünyasında düşmanlık yok, sevgi ve saygı var. Haksızlık yok, merhamet ve adalet var. Ötekileştirme yok, yetmiş iki milleti bir görme var. Özetle bu kültürün özünde insan var. İnsanlığın en güzel temsilcilerinden Hacı Bektaşi Veli’yi rahmetle anıyor, Anadolu’yu bize yurt yapan, bu toprakları bir bilgelik bahçesine dönüştüren bütün Erenlerimizi, pirlerimizi, dervişlerimizi bir kez daha minnetle yad ediyorum.”

Yazarlar