Gündem KDV indirimi hangi ürünlerde var? KDV indirimi nedir, ne zaman başlıyor?

KDV indirimi hangi ürünlerde var? KDV indirimi nedir, ne zaman başlıyor?

18.02.2022 - 10:33 | Son Güncellenme:

KDV indirimi uygulanmaya başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın temel gıda ürünlerinde KDV'nin yüzde 1'e indirildiğini açıklamasının ardından hangi ürünlerde KDV indirimi var araştırılıyor. İşte KDV indiriminin geçerli olduğu ürünler ve indirimin uygulanma tarihi.

KDV indirimi hangi ürünlerde var KDV indirimi nedir, ne zaman başlıyor

KDV indirimi nedir, hangi ürünler geçerli olacak? KDV indirimi uygulaması ne zaman başlıyor? İndirimli malın, indirimden önceki fiyatının tespitinde son 30 gün içindeki en düşük fiyatın esas alınacağı aktarılan yönetmelikte, meyve ve sebze gibi ürünlerde ise indirim oranı ve miktarının, indirimli fiyattan bir önceki fiyata göre belirleneceği ifade edildi.

Haberin Devamı

KDV İNDİRİMİ NE KADAR?

Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamada, "KDV sistemini sadeleştirme programımız kapsamında, temel gıda ürünlerinde yüzde 8 olan KDV’yi yüzde 1’e indiriyoruz. Bilindiği gibi un ve ekmekte KDV’yi zaten yüzde 1 olarak uyguluyoruz.” ifadelerini kullandı.

KDV İNDİRİMİ HANGİ ÜRÜNLERDE VAR?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Bunlar pirinç, makarna, et, balık, süt ve süt ürünleri, peynir, yumurta, yemeklik yağlar, meyveler, sebzeler, kuruyemişler, bakliyat çeşitleri, şeker ve şekerli ürünler, çay, kahve, su gibi insanlarımızın günlük hayatlarında sık tükettikleri gıdalardır. Tüm bu ürünlerde yapılan vergi indirimi, aynı zamanda enflasyonla mücadelede de önemli bir kazanım anlamına gelmektedir. Bu düzenlemenin şimdiden ülkemize, milletimize, sektörlerimize hayırlı olmasını diliyorum.”

Haberin Devamı

Gıdada KDV’yi yüzde 8’den yüzde 1’e indiren kararda, bulgur, arpa, mısır, yulaf, çavdar, darı, çeltik, soya, kuru fasulye, kuru barbunya, kuru bakla, nohut, mercimek, patates, kuru soğan, sarımsak, zeytin, zeytinyağı, küçük ve büyükbaş hayvanlar indirim listesinden çıkarılmıştı. Resmi Gazete'de yayımlanan kararda bu ürünler yeniden listeye eklendi.

KDV İNDİRİMİ NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Yönetmelikte yapılan değişikliğin, 1 Mart'tan itibaren yürürlüğe gireceği aktarıldı.

Resmi Gazete'de Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanan bir diğer yönetmelikle, 'Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu Yönetmeliği'nde değişiklik yapıldı. Yapılan değişiklikle, fahiş fiyat artışı yapanlara 10 bin TL ile 100 bin TL arasında; stokçuluk yaptığı tespit edilenlere ise 100 bin TL ile 2 milyon TL arasında ceza verileceği belirtildi.