Gündem Krizin ardından CHP'de 'Akşener sevinci'! 'Çok iyi oldu'

Krizin ardından CHP'de 'Akşener sevinci'! 'Çok iyi oldu'

04.03.2023 - 12:31 | Son Güncellenme:

Meral Akşener'in dünkü açıklamalarının siyasetteki yankıları devam ederken CNN Türk Ankara Temsilcisi Dicle Canova, CHP ve İYİ Parti'deki son kulis bilgilerini paylaştı.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener dün yaptığı açıklamada, "Milletin ortak iyiliği için iyi niyetlerle oturduğumuz 6'lı masa, artık potansiyel adayların tartışıldığı bir ortak akıl platformu olmaktan çıkmıştır. Tek bir adayın tasdiki için çalışan, bir noter masasına dönüşmüştür. Biz bu noter masasında olmayacağız" diyerek, cumhurbaşkanlığı adaylığı için Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş'ı göreve davet etmişti.

Haberin Devamı

Akşener'in açıklamalarının ardından Kılıçdaroğlu da "Hiç merak etmeyin, bütün taşlar yerine oturacak" ifadelerini kullanmıştı. Yavaş ve İmamoğlu ise sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklamada Kılıçdaroğlu'nun adaylığına destek vereceklerini belirtmişti.

"TÜM BELEDİYE BAŞKANLARI DESTEK AÇIKLAMALARINI YAPACAKLAR"

Peki CHP ve İYİ Parti'de neler konuşuluyor? CNN Türk Ankara Temsilcisi Dicle Canova son kulis bilgilerini canlı yayında aktardı. Canova'nın değerlendirmeleri şöyle;

Dün akşam belediye başkanları Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu'nun Twitter'dan yaptıkları açıklama önemliydi. CHP kulislerinde bu sabaha kadar Kılıçdaroğlu'nun pozisyonunun oldukça güçlendirdiği yorumları vardı. Şimdi sabah saatlerinde de belediye başkanları tekrar CHP Genel Merkezi'nde bir araya geldi. Onlar da bu kez kameraların önünde birliktelik verecekler benim edindiğim bilgiye göre ve bir kez daha tüm belediye başkanları Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığına dönük destek açıklamalarını yapacaklar.

Haberin Devamı

"AKŞENER'İN BU MANEVRASI CHP'YE GÖRE TERS TEPTİ"

Şimdi CHP'deki kulislere göre; Bu durum yani İYİ Parti'nin son çıkışı biraz CHP'nin kendi içerisine dönük bir manevra olarak algılandı. Yani partiyi bölmeye, parçalamaya çalıştığı yorumları var. Neden? Çünkü CHP'li iki belediye başkanına 'Çıkın adaylığınızı açıklayın' çağrısında bulundu. Bu iki isimden herhangi birinin çıkıp adaylık açıklaması yapması ya da Meral Akşener ile gidip görüşmesi CHP içerisindeki bir bölünmeyi de ifade edecekti. Dolayısıyla işte Akşener'in bu manevrasını CHP'ye göre ters tepti ve aksine partiyi konsolize ettiği konuşuluyor.

"Mansurcular, İmamoğlucular tamamı artık Kemal Kılıçdaroğlu'nun etrafında birleşti, bütünleşti. Şu an Genel Başkan düne göre çok daha güçlü" ifadesinde bulunan CHP'liler var.

CHP'Lİ BELEDİYE BAŞKANLARI BULUŞTU

Krizin ardından CHPde Akşener sevinci Çok iyi oldu

(CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP'li büyükşehir belediye başkanları ile bir araya geldi. Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP’li Büyükşehir Belediye Başkanlarını, CHP Genel Merkezi’ndeki makamında kabul etti.)

5'Lİ MASANIN TOPLANTISI

Saat 17.00'de toplanacaklar. Aslında 6 Mart'taydı onların toplantısı. Ama bugünkü 5'li masa toplantısı da önemli. Dün diğer 4 parti ayrı ayrı açıklamalarda bulundu. Masadan kalkmayacaklarını ve Kılıçdaroğlu'na desteklerine yönelik devam edeceğine ilişkin bir açıklamaydı bunlar.

Haberin Devamı

Bugün de 5'li destek süsü verilecek ama bu şu anlama gelecek; Biz artık İYİ Parti'siz yola devam edeceğiz. Hem CHP kulislerinden hem diğer partilerden edindiğim izlenim bu. Hala bir tereddüt var mıdır, İYİ Parti masaya döner mi? gibi yaklaşımlar için söylüyorum. Benim anladığıma göre bundan sonra 5'li masa olarak yola devam edecekler ve bugün o görüntüyü vererek 'Biz artık İYİ Parti'siz bir aradayız. Adayımız Kılıçdaroğlu' diyecekler.

YAVAŞ VE İMAMOĞLU AKŞENER'E 'MASAYA DÖN' DİYECEK Mİ? BÖYLE BİR TUTUM VAR MI?

Hayır. Aksine 'Bu saatten sonra çok zor' deniyor. Hatta diyorum CHP'deki algı Meral Akşener'in son çıkışının partiyi bölme amacı taşıdığı yönünde. Bu kadar sert bir bakış açısı var artık. Kemal Kılıçdaroğlu kurmaylarına çıkıp 'Olumsuz şeyler söylemeyin. Polemiğe neden olacak tartışmaya sebebiyet verecek açıklamalarda bulunmayın' dediğini biliyorum. Ama tespitler bu yönde.

Meral Akşener'in dünkü basın toplantısında söylediklerini bir anlam da hakaret olarak ifade edenler var. Bu kadar ipler gerilmişken yeniden Kemal Kılıçdaroğlu'na gitmesini ben beklemiyorum, böyle bir duyumum da yok.

Haberin Devamı

İMAMOĞLU'NUN 'EKSİLMEYELİM, ÇOĞALALIM' SÖZLERİ NE ANLAM İFADE EDİYOR?

İki belediye başkanı gider mi? Şu an buna ilişkin de net, somut bir bilgi yok. Dün akşam Ekrem İmamoğlu yaptığı açıklamada 'Eksilmeyelim, çoğalalım' ifadesini kullanmıştı. Oradaki 'Eksilmeyelim' ifadesi işte İYİ Parti'ye 'Gitmesin, kalsın' gibi bir çağrıydı aslında. Ama gidip görüşeceklerine dair bende bir bilgi yok. Hatta dün akşam konuştuğum İYİ Parti'li bir kurmay, 'Bu saatten sonra arabuluculuğu mu kaldı' ifadesini kullandı.

"KILIÇDAROĞLU HDP'Yİ ZİYARET EDECEK"

Ama o 'Eksilmeyelim, çoğalalım' kısmına gelmek istiyorum. Bu da önemli. Önümüzdeki günlerde çok konuşulacak. Pazartesi CHP'de MYK toplanacak. Esas partinin yol haritasını bu MYK'da ele alacaklar. Ve hafta içinde Kılıçdaroğlu bütün siyasi partilere ziyarette bulunacak. Hangi siyasi partilere? HDP'ye gidecek. Açıktan HDP'yi ziyaret edecek. Yeniden Refah Partisi'ne gidecek. Meclis dışındaki diğer partiler. Tamamına gidecek. Bundan sonra CHP'nin temel hedefinin muhalefeti yeni bir birlik, bütünlük içerisinde toparlayıp bir heyecan dalgası yaratmak.

Haberin Devamı

"ÇOK İSABET OLDU, ÇOK İYİ OLDU"

İYİ Parti'nin ayrılması bazı CHP'li kurmaylara göre şu aşamada 'Çok isabet oldu. Çok iyi oldu' deniyor. Neden? 'Kazanamaz', 'Seçmeni motive edemez' gibi söylemler... Kılıçdaroğlu'na 'Evet' deselerdi bu onun adaylığı üzerinde yaşanacak olası bir heyecan dalgasının da önüne geçen bir durumdu. Yani Genel Başkanı aşağıya çeken bir pozisyondaydı İYİ Parti' diyen CHP'liler var. O bakımdan artık ayrılmasının daha iyi olduğunun konuşulduğu bir CHP'den bahsediyoruz. O yüzden tekrar gider mi, görüşür mü, masaya gider mi gibi olasılıkların ben şuan için ben gerçekçi bulmuyorum. Tabi siyaset bu.

CHP'den söylenen şu, 'İki sürpriz yapacağız. Açık ara kazanacağız' mesajı veriliyor.