Gündem Deprem bölgesinde ikinci felaket! Sel yıkımı

Deprem bölgesinde ikinci felaket! Sel yıkımı

16.03.2023 - 06:53 | Son Güncellenme:

Depremlerin vurduğu illerden Şanlıurfa, Adıyaman ve Malatya’da etkili olan sağanak yağış sele dönüştü. Çadır kentler yollar sel sularıyla kaplandı. Dereler taştı, araçlar konteynerler sürüklendi. Şanlıurfa’da 13, Adıyaman’da 2 kişi öldü.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin yıktığı kentlerden Adıyaman, Şanlıurfa ve Malatya, bu kez sel felaketi yaşadı. Çadır kentlerde üç gündür sağanak yağışlarla zor anlar yaşayan depremzedeler, sel felaketiyle karşı karşıya kaldı. Depremler nedeniyle alt yapıları bozulan kentlerde depremzedelerin çadırlarını su basarken, dün şiddetini artıran sağanak yağış derelerin de taşmasıyla sel felaketine neden oldu. Şanlıurfa’da 13 ve Adıyaman’da 2 kişi yaşamını yitirdi.

Haberin Devamı

Şanlıurfa’nın merkez Eyyübiye, Haliliye ve Karaköprü ilçelerinde dün sabah sele dönüşen yağışlar nedeniyle çok sayıda sokak ve caddeden dereler akmaya başladı. Kentte yüzlerce ev ve araç sel suları altında kaldı. Kent merkezindeki köprülü Abide Kavşağı’nın altından araçlarıyla ilerlemeye çalışan vatandaşlar da sel sularına kapılırken can pazarı yaşandı.

Kavşakta 2 itfaiye eri, 1 kadın ve 1 çocuk halat atılarak kurtarıldı. Kavşakta sel sularına kapılan 5 kişi can verdi. Çalışmalar sırasında kavşaktan vinç yardımıyla çıkarılan bir işçi servisinde de iki kişinin cansız bedeni bulundu. Araçta olduğu tahmin edilen iki kişiye ise ulaşılamadı. Bir TIR şoförünün de kayıp olduğu ihbarı yapılırken, dalgıçların da aralarında bulunuğu ekipler arama kurtarma çalışması başlattı.

Haberin Devamı

Deprem bölgesinde ikinci felaket Sel yıkımı

ALT GEÇİTTE BİR KİŞİNİN DAHA CANSIZ BEDENİNE ULAŞILDI

CNN Türk Özel Haber Şefi Fulya Öztürk Abide Kavşağı'nda alt geçitin olduğu noktada son gelişmeleri aktardı. Bir kişinin alt geçitte olduğunun tahmin edilmesi üzerine ekipler ellerine sonda çubuklarını alarak alt geçitte çalışmalara başladı.

Alt geçitin bir diğer tarafında da vidanjörün suyu temizlediği bildirildi. Öte yandan çalışmaların devam ettiği Abide Kavşağı'nda bir kişinin cansız bedenine ulaşıldı.

SEL BEKLENTİSİ YİNE VAR MI?

CNN Türk Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen de bölgede beklenen hava durumu tahminlerini paylaştı. Şen'in açıklamaları şöyle; Yağış şu an için durdu ama cumartesi günü yine neredeyse aynı şiddetli bir yağış gözüküyor. Sadece Şanlıurfa değil Adyıaman, Diyarbakır'ın bir kısmı ve Malatya bu civarlarda tekrar kuvvetli yağış gözüküyor. Ama bakacağız... Takip ediyoruz. Cumartesi ve pazar günü bu yağışlar olacak gibi gözüküyor. Tahmin bunlar tabi.

Bölgeye baktığınız zaman son 24 saatte en fazla yağış Malatya'ya düşmüş. Orada ölü ve kaybımız yok ama Urfa'da kaybımız olduğumuz için daha önemli bir yer haline geldi. Bu verileri Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden takip ediyoruz. Vatandaşların da Meteoroloji'den takip etmesi gerekiyor. Sosyal medyadan takip etmesinler lütfen. Cumartesiye dikkat diyorum. Cumartesi ve pazara dikkat. Biz yine yarın bunu bildiririz, her dakika değişiyor. Ama öyle bir tehlike var. Bu bölgede 114 kg yağmur yağdı. 90 yılda bir görülen bir yağmur bu. Kısa sürede fazla yağmur yağdı. Yağmur yağar bu yağmur bu anda değil belki 100 sene önce de yağdı, hep yağacaktır. Afete dönüşmesini biz yapıyoruz. Eğer burada kayıplarımız olmasaydı afete dönüşmeyecekti. Siz dere yataklarına bina, alt geçit, cadde yaparsanız bu afet kaçınılmaz olur. Bu Ayancık'ta da Kastamonu'da da aynı oldu. Yeni kurulacak şehirlerde bunlara dikkat edilecek.

Haberin Devamı

Yeni kurulacak şehirlerde bunlara dikkat edilecek. Bunlara artık dikkat etmemiz lazım. Bunların şakası yok. Yok iklim değişti böyle oldu yok. İklime bağlamamak lazım kendimize bağlamamız lazım. Dere yataklarına ev yapmayacağız. Yer çok esasında, yamaçlara doğru. Yamaçlarda TOKİ'nin evleri vardı, onlara bir şey olmaz.

Deprem bölgesinde ikinci felaket Sel yıkımı

BODRUM KATTA 5 ÖLÜ

İhbar üzerine kontrol edilen Tandoğan Mahallesi’ndeki Yavuzlar Apartmanı’nın bodrum katındaki dairede ise Suriye uyruklu 5 kişinin cansız bedenine ulaşıldı. Hayatını kaybeden 12 kişiden 11’inin Kibar Polat, Naile Polat, Emine Başbuğ, Muhammed Sabuncu, Ömer Faruk Bayaslan, Halil Çoban, Beyem El Derviş, Futeyim El Şahir, Zehra El Beyt, Teybe El Derviş ve Halit El Derviş olduğu tespit edildi. Su basan Eyyübiye Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ndeki hastalar da tahliye edilirken, kentte 4 bin 895 kişinin yardım çağrısında bulunduğu belirtildi.

Haberin Devamı

 

2 GÜNDE 150 KİLO YAĞIŞ

Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan, Şanlıurfa’nın son yılların en yoğun yağışını aldığını ifade ederek, “Urfa’nın yıllık yağış ortalaması 450 kilogram, sadece iki gündeki toplam yağış miktarı neredeyse 150 kilogram” dedi. Kentte dün ve bugün eğitime ara verildi. Öte yandan alınan önlemleri yetersiz bulan vatandaşlar, bölgede inceleme yapan Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül’e tepki gösterdi.

ASKERİ UÇAKLA YARDIM GÖNDERİLDİ

Deprem bölgesinde ikinci felaket Sel yıkımı

Sel felaketinde arama-kurtarma çalışmalarına katılmak için İstanbul ve Ankara’dan çok sayıda AFAD, jandarma ve itfaiye görevlisi, TSK’nın A400M tipi askeri kargo uçağıyla Şanlıurfa’ya gönderildi. Deprem nedeniyle bölgede bulunan Mehmetçik de selde mahsur kalanların tahliyesi için başlatılan çalışmalara katıldı.