Gündem Varis nedir ve lazerle varis tedavisi nasıl yapılır?

Varis nedir ve lazerle varis tedavisi nasıl yapılır?

30.04.2018 - 14:16 | Son Güncellenme:

Genellikle bacaklarda görülen deri yüzeyinde çıkıntı ve şişkinliğe neden olan varis nedir ve nasıl tedavi edilir? En basit tanımı ile varis, toplardamarların deri altında mavi renkte genişlemiş olarak cilt üzerinde görülmesidir. Toplardamarlarda oluşan yapısal bozukluk nedeniyle meydana gelir. Damarlarda meydana gelen genişleme bacakta şişkinliklere ve pıhtılaşmaya neden olmaktadır.

Varis nedir ve lazerle varis tedavisi nasıl yapılır

İlk aşamada varisin yan etkileri görüntü olarak rahatsızlık verse de ilerleyen süreçte yeterli tedavi uygulanmazsa ağrılara neden olabilmektedir.

Haberin Devamı

Varis, her insanda aynı boyutta ve şiddette görülmez. Hastalığın seyrine göre kişiden kişiye değişebilir. 3 farklı tipte varis çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan ilki büyük varislerdir. Deri yüzeyinden gözle görülür bir biçimde çıkıntıya ve pıhtılaşmaya neden olurlar. İkinci tip varis çeşidi orta boy varislerdir. Genellikle yeşil renkte görülen bu tip variste deride hafif çıkıntı şeklinde gözükür. Üçüncü ve son varis çeşidi ise kılcal damarlarda meydana gelendir. Genellikle deri üzerinde herhangi bir çıkıntıya neden olmaz. Mor renkli 1-2mm boyutlarında küçük varislerdir.

MS hastalığı belirtileri nelerdir

Varisin 3 farklı çeşidinin bulunduğunu ve oluşum şekillerini yukarıda tasvir etmiştik. Bu noktada varisin herkeste aynı tipte görülmediğini söylemeliyiz. Genellikle meydana gelebilen belirtiler ise;

Haberin Devamı
  • Damarlarda genişlemeler ve şişkinlikler görülmesi
  • Bacaklarda kramp şeklinde ani ağrılar
  • Cilt yüzeyinin sertleşerek koyu renk olması
  • Damarlarda ağrı ve yanma şikayetleri
  • Bacaklarda şiddetli kaşınmalar

Varisin ilk belirtilerinden biri; ciltte meydana gelen sertleşmeler ve bacağın koyu bir renge dönüşmesidir. Özellikle varisin ilk evrelerinde görülen bu durum en önemli belirtilerden biridir.

Varisin bir diğer belirtisi ise damarlarda meydana gelen genişlemeler ve şişkinliklerdir. Varisin çeşidine göre yeşil, kırmızı ya da mor küçük ya da büyük kıvrımlı çıkıntılar olarak meydana gelebilir.

Diğer belirtilerde ise bacaklarda ağrı ve krampların yaşanmadır. Özellikle uzun süre ayakta kaldıktan sonra bu ağrıları yaşayabilirsiniz.

Lazerle varis tedavisi nasıl yapılır

Varis tedavisi çok önemli ve dikkat isteyen bir süreçtir. Gereken tedavi uygulanmazsa varis ilerleyen evrelerde damar tıkanması ve ciddi yaralara neden olabilir. Bu nedenle erken evrelerle varis tedavisine başlamanızı öneririz.

Lazerle varis tedavisi ise kılcal damarlarda meydana gelen en küçük varis çeşidine uygulanan ameliyatsız bir tedavi yöntemidir. Cilt üzerine uygulanan lazer ışınları ile cilt üzerindeki varisli damarı işlevsiz hale getirir. Varisin kaynağı olan damarlar tedavi edildiğinde o bölgedeki varis oluşumu da engellenmiş olacaktır. Lazerle varis tedavisi yöntemi sadece kılcal damarlarda meydana gelen varislerin tedavisinde kullanılabilmektedir. Büyük ve orta olarak bahsedilen varislerin tedavisinde bu yöntem kullanılmaz.