Son dakika arkeoloji haberleri ile ilgili Milliyet'e eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan arkeoloji gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan arkeoloji haber sayfamızda...
Omura’nın anısı Kaman’da yaşıyorKalehöyük kazılarının başkanı ve Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsü Kurucusu Dr. Sachihiro Omura, Kırşehir Kaman’da anıldı.
Ege’nin keyifli rotalarıBİRGİ: İzmir Ödemiş’e bağlı geleneksel Türk evleriyle süslü Birgi, son dönemlerde dar kıvrımlı sokakları, doğayla bütünleşen taş bahçeler içindeki tarihi evleri ve yöresel lezzetleriyle Ege’nin görülmesi gereken yerleri arasında listenin başında yer alıyor...
‘Anadolu çiftçisi’ 9000 yıl önce Ege’de doğduYeni bilimsel bir çalışmada, tarım ve hayvancılık yapmaya başlayan ilk insanların, Ege’deki avcı-toplayıcılarla önce kültürel, 9000 yıl önce de genetik olarak karıştığı, ‘Anadolu çiftçisi’ isimli genetik profilin böyle ortaya çıktığı belirtiliyor.
Milliyet Mimarlık Dergisi’nin 53. sayısı bu pazar bayilerde!Milliyet Mimarlık Dergisi’nin 29 Haziran Pazar günü Milliyet Gazetesi ile birlikte dağıtılacak yeni sayısında, Antik Side’nin çok katmanlı tarihsel dokusuyla kurulan ilişki üzerinden şekillenen ve kentin arkeolojik sürekliliğini güncel bir mimari yaklaşımla ele alarak, ziyaretçilere deneyim odaklı, kesintisiz bir keşif güzergahı sunan caps.office tasarımı Side Ören Yeri ve Ziyaretçi Merkezi projesi ele alınıyor.
Maceracının fotoğrafhanesiCumhuriyet mimarisinin önemli isimlerinden Arif Hikmet Koyunoğlu’nun çektiği yüzlerce fotoğraftan bir seçki sergi oldu. İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nde gerçekleşen sergi, ruhundaki atılganlığı yansıtırken yeni Cumhuriyet vizyonuna da bakış kazandırıyor
YKS’de rekor 'Hurdacı Dede'de'! 66 yıl önce mezun olduğu lise bilgilerini sınadı, inanılmaz başarıEdirne'nin "filozof hurdacısı" 81 yaşındaki Şevki Kılıç, 66 yıl önce mezun olduğu lise bilgilerini sınamak için bu yıl 8. kez sınava giriyor. Yıllar içinde 2 üniversiteyi tamamlayan Kılıç; kazandığı 4 üniversiteye de özel sebeplerden dolayı devam edemedi. Kılıç; Edirne Lisesi'nde öğrendiğim bilgileri bugüne kadar muhafaza ettim. Yoksa kazanmam mümkün değil" dedi.
YKS’de rekor 'Hurdacı Dede'de'! 66 yıl önce mezun olduğu lise bilgilerini sınadı, inanılmaz başarıEdirne'nin "filozof hurdacısı" 81 yaşındaki Şevki Kılıç, 66 yıl önce mezun olduğu lise bilgilerini sınamak için bu yıl 8. kez sınava giriyor. Yıllar içinde 2 üniversiteyi tamamlayan Kılıç; kazandığı 4 üniversiteye de özel sebeplerden dolayı devam edemedi. Kılıç; Edirne Lisesi'nde öğrendiğim bilgileri bugüne kadar muhafaza ettim. Yoksa kazanmam mümkün değil" dedi.
Leyla Asım’ın ilham dolu öyküsüMimari ve spor alanlarında Cumhuriyet’in öncü kadınlarından olan Leyla Asım Turgut’un Türk ve İslam Eserleri’ne bağışladığı koleksiyonu sergi oldu. Sergideki 140 eserden 135’i ilk kez izleyiciyle buluşuyor.
Arkeoloji ve doğanın kesişim kümesi: ArnavutlukBir yanı heybetli dağlara, diğer yanı Adriyatik ve İyon denizlerine bakan Arnavutluk keşfedilmeyi bekleyen bir hazine gibi. Arnavutluk’un Alpleri diye nitelendirilen Valbonë’dan arkeoloji ve doğanın kesiştiği Butrint’e ülke bir tatilden isteyebileceğiniz her şeyi vadediyor.
Iasos öyküleriMuğla Milas’ta bulunan Iasos Antik Kenti’ne dair öyküler kentin balıkçılık ve yunuslarla olan ilişkisini günümüze kadar taşıdı. Bu ilişkilerin izlerini, öykülerin dışında da bulmak mümkün.
Şanlıurfa’da bir gece turu: Mitolojinin görsel şöleniAnadolu’nun kadim kentlerinden Şanlıurfa’nın müzelerde sergilenen tarihini yaz boyunca geceleri de ziyaret edebileceksiniz. Haleplibahçe Mozaik Müzesi’nde sizi mitolojinin önemli kahramanları bekliyor.
Tarihin ışıltısıTürkiye’nin tarihi ve arkeolojik zenginliklerini daha geniş kitlelere tanıtmak ve çeşitliliği artırmak amacıyla geçen yıl başlatılan gece müzeciliği bu yıl da devam ediyor. Bu ay başlayan uygulama, 1 Ekim’e kadar sürecek.
Çorlu Kalesi’nde kazı çalışmaları başlıyor: Orta Çağ’da İstanbul’u koruyorduTekirdağ'ın Çorlu ilçesinde Orta Çağ'da inşa edilen ve erken Bizans döneminde stratejik öneme sahip olduğu değerlendirilen Çorlu Kalesi'nde Tekirdağ Müze Müdürlüğü başkanlığında, Namık Kemal Üniversitesi ve Çorlu Belediyesi iş birliğinde kurtarma kazıları bu ay başlıyor. Kazı çalışmalarıyla bölgenin tarihi dokusuna dair yeni bulgulara ulaşılması amaçlanıyor.
1000 yıllık güneş saati sergileniyorKars'ta UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Ani Ören Yeri'ndeki kazılarda çıkarılan yaklaşık 1000 yıllık güneş saati, ilk kez müzede sergilenmeye başlandı.
Milliyet Arkeoloji ‘Işıldayan Miras’ın Peşinde’Milliyet Arkeoloji, 15 Haziran Pazar günü çıkacak 50. sayısında yazı "gece müzeciliği" temasıyla karşılıyor. Dergi, tarihi gece keşfetmek isteyenlere rehberlik ediyor. Dergimizin kapağında ise ışıldayan mirasıyla Hierapolis Antik Kenti yer alıyor. Şifalı sularıyla ünlü bu antik kent, yaz boyunca geceleri de ziyaret edilebilecek. Milliyet Arkeoloji, Hierapolis’in tarihine ışık tutarken, gece müzeciliğinin diğer duraklarını da okurlarına aktarıyor.
Kaya mezarlarının sakladığı sır 2 bin 300 yıl sonra herkese açıldıBartın'ın tarihi Hasankeyf ilçesinde yürütülen kazı çalışmalarında Helenistik ve Pers dönemlerine ait 2 bin 300 yıllık 79 kaya mezar bulundu. Mezarlardan çıkan 26 tarihi eser, ilk kez Hasankeyf Müzesi’nde geçici olarak sergiye çıkarıldı.
Arkeoloji ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.