Otomobil 5 bin TL'nin altındaki araç nasıl satılır?

5 bin TL'nin altındaki araç nasıl satılır?

26.08.2013 - 13:54 | Son Güncellenme:

5 bin TL’nin altındaki bir aracı satmak, 15 bin, 25 bin ve hatta 10 bin TL’lik bir aracı satmaya hiç benzemiyor.

5 bin TLnin altındaki araç nasıl satılır

İkinci elde bu dilim, pazarın en dip noktası ve bu dilimdeki sorular ve cevaplar diğer dilimlerdekinden çok farklı. Bu yazımızda size 5 bin TL’nin altındaki aracınızı satarken nasıl problemlerle karşılaşabileceğinizden ve aracınızı en yüksek fiyata nasıl satabileceğinizden bahsetmek istiyoruz.

Neyi tamir ettireceğinize karar verin:
Bu fiyat diliminde aracınıza en gerçekçi şekilde bakmalısınız. Birkaç yüz bin kilometreyi devirmiş eski bir araçtan söz ediyoruz. Eğer takasa verirseniz muhtemelen elinize geçecek olan net değer sıfıra yakın olacaktır. Bu noktada vermeniz gereken karar tamir ettirmek mi olduğu gibi satmaya çalışmak mı olmalı. Elbette bu tamir masraflarının ne kadar olacağına bağlı fakat eğer büyük tamirleri önceden yaptırmışsanız satış süreci daha hızlı ve kolay olabilir.

Eğer tamir maliyeti, satmayı düşündüğünüz rakamın yarısını buluyorsa parça olarak satmayı düşünmeniz yerinde olacaktır. Eğer tamir masrafları aracın fiyatının yarısından az ama sizin ödemek istediğiniz rakamdan çoksa potansiyel alıcıya bu durumu açmayı ve pazarlığa dahil etmeyi düşünebilirsiniz.

Aynı zamanda potansiyel alıcılarla aracınızın servis bakım geçmişini de paylaşırsanız hem mevcut sorunları saklamadan iyi niyetli bir şekilde pazarlık ettiğinizi göstermiş olursunuz hem de olabilecek yanlış anlamaların da önüne geçmiş olursunuz.

Pazarlık payı mutlaka bırakın
Tasit.com ‘da fiyatı 5 bin TL ve altında olan birçok otomobil ilanı bulunuyor. Aracınıza bir fiyat biçmeden önce benzer araçların fiyatlarını bu ilanlardan inceleyerek bu ortalama fiyatın üzerine biraz da pazarlık payı eklemelisiniz. Örneğin 5 bin TL’nin altına satmak istemiyorsanız ilanı 9 bin TL’den çıkmak size satışı 6.500 TL den kapatmanızı sağlayabilir.

Aracınızın belli bir grup alıcı için cazip olabileceğini aklınızdan çıkarmayın. Vergi ödemek istemeyen ve gün içinde kısa yolculuklar için bir otomobil satın almayı düşünen kişiler her zaman vardır. Gelen yorumlara moralinizi bozmayın.

Etkili bir ilan hazırlayın
Aracınızla ilgili ne kadar çok bilgi verirseniz satılma şansını da o kadar artırmış olursunuz. Tasit.com’da ilan açıklamasında kullanabileceğiniz neredeyse sınırsız bir alan var, onu kullanın. Açıklama kısmında aracınızın durumu konusunda net ve gerçekçi olun. Tasit.com’da aracınızın 10 fotoğrafını boyut sınırı olmaksızın en yüksek kalitede ilanınıza ekleyebiliyorsunuz. Aracınızın fotoğrafını çekerken dikkat etmeniz gerekenlerle ilgili hazırladığımız ipuçlarından da mutlaka yararlanmanızı öneririz.

Alıcıların aracınızı görmek istemesi için önce ilanınızı okumaları gerekiyor. Aracınızla ilgili bilgileri maddeler halinde yazmak daha kolay okunmasını sağlayabilir.

İlanınızın Yayınlanması Sonrasında..
İlanınızın yayınını takip eden ilk birkaç gün genellikle en fazla talebi alacağınız günlerdir. Aracınızı hafta sonu göstermeyi umuyorsanız ilanınızı hafta sonundan önce çıkmanızda yarar var.

Gözü kapalı pazarlıkçılar
Düşük dilimdeki araçlar için insanlar bazen aracı hiç görmeden fiyat pazarlığına girişebiliyor. Bu tavır size sorun çıkarabilir, çünkü aracı görmeden yapılan pazarlık, araç görüldüğü zaman ikinci bir pazarlığa kolayca dönüşebiliyor. Amaç elbette sizin aracınızın fiyatı konusunda ne kadar esnek olduğunuzu tespit etmek. Kural olarak bu tip araçlarda karşınızdaki kişi aracı görmeden pazarlık yapmamanızı öneririz. Fiyatta yapılacak tüm değişikliklerin aracınızın durumunu ilgilendirdiğiniz bu yüzden araç görüldükten sonra pazarlık yapabileceğinizi söyleyebilirsiniz.

Gülünç Fiyatlar ve Talepler
Telefon ve online iletişim bir ölçüde karşı tarafın kimliğini gizlemeye imkan tanıdığından alıcılar bazen birebir görüşmede asla yapmayacakları tekliflerle gelebiliyorlar. Sizin satmaya çalıştığınızdan daha eski araçla takas talep edenler, kitap dergi koleksiyonunu teklif edenler veya kendi zor durumunu anlatarak aracınızı bağışlamanızı isteyenler olabiliyor. Gülünç isteklere yanıt vermemeniz en doğrusu.

Aracınızı tamir ettirip satmak isteyenler
Bazı alıcılar eski otomobilleri alıp tamir ettirerek karlı bir şekilde satmak isteyebilirler ve bu gayet normal. Sadece bilmeniz gereken bu amaçla aracınızı almak isteyenlerin kar paylarını korumak için size olabilecek en düşük fiyatı vermek isteyecekleri.

Aracı gösterecektiniz ama gelmediler..
Bu fiyat diliminde sık rastlanan durumlardan birisi de aracı göstereceğiniz potansiyel alıcının anlaştığınız saatte aracı görmeye gelmemesi. Bu durumların önüne geçmek için, yaklaşık bir zaman vermektense net bir saat söylemeye önem verin. Alıcıya o saatten sonra uygun olmayacağınızı net bir şekilde açıklayıp, alıcıdan eğer gelemeyecekse haber vermesini isteyebilirsiniz.

Haberin Devamı

Tasit.com