Dini Bilgiler Hacerü'l-Esved Nedir? Hacerü'l-Esved Taşının Özellikleri Nelerdir?

Hacerü'l-Esved Nedir? Hacerü'l-Esved Taşının Özellikleri Nelerdir?

20.01.2021 - 15:36 | Son Güncellenme:

Hac ve umre ziyaretlerinde Müslümanların görmek ve dokunmak için çaba gösterdikleri Hacerü'l Esved taşının özelliği nedir? Bu taşa neden bu kadar itibar edilir? Tarihten günümüze kadar hacerü'l Esved ile ilgili neler yaşanmıştır? Bu özel taş neden Kabe'nin duvarında yer alır? İşte, tüm detaylar.

Hacerül-Esved Nedir Hacerül-Esved Taşının Özellikleri Nelerdir

Hacerü'l Esved taşı İslam inancında özel bir yere sahiptir. Eskiden Arapların taştan putlara tapmış olması nedeniyle bu taşın eski bir putun parçası olduğuna dair yorumlara rastlanır. Ancak bu yorum İslam Dinine aykırıdır. Taşın Cennetten indirildiğine dair rivayetler ve Peygamber Efendimizin bulunduğu yere yerleştirmiş olması nedeniyle bu taşa özel bir önem verilir.

Haberin Devamı

Hacerü'l-Esved Nedir?

Hacerü'l Esved taşı, 30 santimetre civarında bir çapa sahip olan oval bir taştır. Rengi çok koyu bordodur. Siyaha yakın bir tonda olması nedeniyle "siyah taş" anlamına gelen hacerü'l esved adıyla anılır. Kabe'nin duvarında, yerden 1,5 metre kadar yükseklikte bulunur.

Hacerü'l Esved Taşı Nereden Gelmiştir?

Hacerü'l Esved Taşının Hz. İbrahim ve Hz. İsmail tarafından Kabe’nin ilk defa inşası sırasında buraya geldiği ve ilk olarak Hz. İbrahim tarafından yerine yerleştirildiği kabul edilir. Taşın cennetten geldiği de kabul edilir. Ancak ne zaman ve nasıl geldiğine dair tam bir bilgi yoktur. Hz. Nuh zamanında tufandan sonra indirildiğine dair rivayetler vardır. Bir başka rivayet de Kabe'nin inşası için Haz. İbrahim döneminde indirildiği yönündedir.

Haberin Devamı

Taşın cennetten indiğine dair inanış sahih hadislere ve tarihi kaynaklara dayanır.

Hacerü'l-Esved Taşının Özellikleri Nelerdir?

Hz. Peygamberin bu taşa değer verip öpmüş olması nedeniyle hacca ve umreye gidenler de sünnet olarak görüp Hacerü'l Esved'i öpmek ister. Ancak bu haccın şartlarından biri değildir ve kalabalık hac dönemlerinde izdihamlara neden olabileceğinden taşa yaklaşmak için ısrar edilmemesi tavsiye edilir.

Hacerül Esved Taşı ilk olarak Hz. İbrahim tarafından Kabe'nin inşaatının başladığı yeri belirlemek için konmuştur. Tarih içinde Kabe bölgesi birçok kez el değiştirmiştir. Bu süreçlerde Hacerü'l Esved de zaman zaman bakımsız kalmış, kırılmış, hasar görmüştür. Mümkün olduğunca parçalar yapıştırılarak günümüze ulaşması sağlanmıştır.

Hz Muhammet döneminde bakımsız halde olan Kabe'nin yeniden inşası gerekmiştir. Bu inşa sırasında Hacerü'l Esved'in yerine yerleştirilmesi işini bütün kabileler kendileri üstlenmek istemiştir. Anlaşmazlığın çözülmesi için Emin sıfatıyla Hz. Muhammet hakem olarak seçilmiştir. Taşı bir bezin üzerine koyan Haz Muhammet kabile başkanlarının her birinin bu bezin bir ucundan tutmasını ve taşımasını istemiştir. Bu şekilde konulacağı yere kadar yükseltilen taş, Hz. Muhammet tarafından bizzat yerine yerleştirilmiştir.