Ramazan Kadir Gecesi Alametleri ve Belirtileri Nelerdir? Diyanet Açıklaması İle Kadir Gecesi Rivayetleri

Kadir Gecesi Alametleri ve Belirtileri Nelerdir? Diyanet Açıklaması İle Kadir Gecesi Rivayetleri

27.04.2022 - 15:00 | Son Güncellenme:

Kadir Gecesi Müslüman dünyası için önemli yere sahiptir. Kur’an-ı Kerim bu mübarek gecede inmeye başlamıştır. Bin aydan daha hayırlı olsan Kadir Gecesi Ramazan ayının 27. gecesidir. İslam alemi bu mübarek günde vaktini ibadet ederek geçirmektedir. Kadir Gecesi alametleri önemli bir konudur. Hadislerle Kadir Gecesi ile ilgili bilgiler günümüze ulaşmıştır. Kadir Gecesi alametleri ve belirtileri nelerdir? Diyanet açıklaması ile Kadir Gecesi rivayetlerini öğrenmek için içeriğimize göz atabilirsiniz.

Kadir Gecesi Alametleri ve Belirtileri Nelerdir Diyanet Açıklaması İle Kadir Gecesi Rivayetleri

Kur’an-ı Kerim’de bin aydan daha hayırlı gece olarak tasvir edilen Kadir Gecesi Müslümanların en önemli dini günlerinden birisidir. Bu mübarek gecede Kur’an-ı Kerim Allah tarafından Cebrail melek aracılığıyla Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V) vahyedilmeye başlandığı gecedir. Kadir Gecesi alametleri önemli bir konudur ve günümüze alametleri ile ilgili bilgilere hadis kaynaklarından ulaşılmaktadır.  

Haberin Devamı

Kadir Gecesi Alametleri ve Belirtileri Nelerdir? 

Kadir Gecesi, açık ve sakin olur, ne sıcak, ne de soğuk olur. Ertesi sabah güneş kızıl olup, şuasız doğar. Kadir Gecesinde köpek sesi duyulmaz diyen Âlimler de olmuştur. 

Ubeyd bin Ömer Hazretleri anlatır: 

Kadir Gecesi denizde idim, denizin suyunu içtim, tuzlu değildi, tatlı ve hoş idi. 

Hadis-i Şeriflerde buyuruluyor ki: 

“Kadir Gecesi açık ve mülayim olur. Soğuk ve sıcak değildir, sabahında da güneş zaif ve kızıl olarak doğar.”[Taberani] 

“Kadir Gecesi açık olur, sıcak ve soğuk değildir. Bulut yoktur. Yağmur ve rüzgâr yoktur. O gecenin sabahının alameti güneşin şuasız doğmasıdır.”[Taberani] 

“Kadir Gecesi sabahı güneş şuasız olarak doğar. Yükselinceye kadar sanki büyük bir tabak gibidir.”[Müslim] 

Haberin Devamı

Diyanet Açıklaması İle Kadir Gecesi Rivayetleri 

Kadir Gecesi Kur’an’da belirtildiğine göre, içerisinde Kadir Gecesi bulunmayan bin aydan daha hayırlıdır. Kur’an, Ramazan ayında (Bakara, 2/185) ve bu gecede indirilmiştir (Kadr, 97/1). Kadir gecesinin Ramazan ayında olduğu kesindir. Ancak hangi güne tekabül ettiği konusunda farklı rivayetler vardır. 

Zirr b. Hubeyş anlatıyor: “Ubey b. Ka’b’a; (r.a.) İbn Mes’ud’un, (r.a.) ‘Senenin bütün gecelerini ihya eden kimse kadir gecesine tesadüf edebilir.’ sözünü hatırlattığımda, bana şu cevabı verdi: ‘Kendisinden başka ilah olmayan Yüce Allah’a yemin olsun ki, kadir gecesi Ramazan ayındadır. Kadir gecesi; Resûlullah’ın (s.a.s.) bize namaz kılmamızı emir buyurduğu gecedir. O da Ramazan’ın 27. gününün gecesidir. O gecenin alameti, o gecenin sabahında güneşin beyaz ve ışınları gözü almayacak şekilde doğmasıdır’” (Müslim, Salâtü’l-Müsâfirîn, 179). 

Abdullah b. Ömer’den gelen bir rivayette Hz. Peygamber (s.a.s.), “Kadir gecesini aramak isteyen 27. gecede arasın.” (Ahmed b. Hanbel, el-Müsned, VIII, 426) buyurmuş, böylece 27. geceyi ibadet ve zikirle uyanık olarak geçirmemizi tavsiye etmiştir. 

Kadir gecesinin Ramazan ayının 27. gecesinde olduğu (Müslim, Salâtü’l-Müsâfirîn, 179-180) genel kabul görmüş olmakla birlikte, Ramazan’ın son on gününün tek gecelerinde (Müslim, Sıyâm, 207) veya son yedi gecesinde aranması ile ilgili farklı rivayetler de vardır (Müslim, Sıyâm, 205-206). Dolayısıyla Ramazan’ın son gecelerini Kadir gecesiymiş gibi değerlendirmek gerekir. 

Haberin Devamı

Kadir Gecesi Önemi 

Sözlükte kadir (kadr) kelimesi “hüküm, şeref, güç, yücelik” gibi anlamlara gelir. Dini literatürde ise “leyletü’l-Kadr” şeklinde Kur'an-ı Kerim’in indirildiği gecenin adı olarak kullanılır. Aynı adı taşıyan 97. sure bu gecenin fazileti hakkında nazil olmuştur. Surede Kur’an’ın Kadir gecesinde indirildiği ve sözü edilen gecenin bin aydan daha hayırlı olduğu belirtilir.  

Bu gece; kız çocuklarının diri diri toprağa gömüldüğü, taştan, tahtadan ve helvadan yapılmış putların ilah kabul edildiği, zulümatın kol gezdiği ve cahiliye karanlığının çöktüğü diyarların İslam nuruyla tanışmaya, Kur’an’la aydınlanmaya ve Hz. Muhammed’in (s.a.s.) risaletiyle şereflenmeye başladığı gecedir.   

İnsan için yenilenme ve diriliş vesilesi olan ramazan ayında saklı bulunan Kadir Gecesi, insanlığın sonsuz saadetine vesile olacak fırsatlarla gelmektedir. Yüce Allah, Kur’an’da Kadir Gecesi’nin bin aydan hayırlı olduğunu bildirmektedir. (Kadr, 97/3.) Peygamber Efendimiz de, “…Bu ayda öyle bir gece vardır ki bin aydan daha hayırlıdır. Bu gecenin hayrından mahrum kalan, bin ayın hayrından mahrum kalmış gibidir.” (Nesâî, Sıyâm, 5.) buyurarak Kadir Gecesi’nin önemine vurgu yapmaktadır.