Ramazan Nafile İbadetler Nelerdir? İslamda Nafile Olan İbadetler

Nafile İbadetler Nelerdir? İslamda Nafile Olan İbadetler

09.04.2021 - 15:59 | Son Güncellenme:

Dinimizde nafile olan bazı ibadet türleri bulunmaktadır. Özellikle nafile ibadetlerin ne olduğu ve hangi tür ibadetlerin nafile ibadetlere girdiği merak edilen konulardandır. Dinimizde farz ya da vacip olmayan ibadet türlerinden olan nafile ibadetler birçok kişinin merak ettiği ibadet türleri arasındadır. Özellikle son günlerde nafile ibadetlerin ne olduğu araştırılmaktadır. Peki nafile ibadetler nelerdir? İslam'da nafile olan ibadetler nelerdir? İşte nafile ibadetler ile ilgili tüm detaylar.

Nafile İbadetler Nelerdir İslamda Nafile Olan İbadetler

Nafile ibadetler vacip ya da farz olmayan ibadetlerdendir. Örneğin vakit namazı girmediği halde herhangi bir nedene bağlı olmadan kılınan namazlar nafile namaz yani nafile ibadet olarak bilinmektedir. Nafile kelimesinin kökeni ise fazlalık olarak bilinmektedir.

Nafile İbadetler Nelerdir?

1) Vakti Girmeyen Namaz
Müslümanların nafile ibadetleri arasında henüz vakti girmeyen namazda dahi namaz kılmaktadır. En sık yapılan nafile ibadet şekilleri arasında vakti girmeyen namaz ibadeti vardır. Bu ibadet farz ya da vacip değildir.

2) Oruç
Nafile ibadetlerden bir diğeri de oruçtur. 3 aylar dışında tutulan oruçlar borç durumu söz konusu olmadığı takdirde nafile olarak sayılır. Kişinin 3 aylar dışında tutmuş olduğu oruçlara nafile ibadet denilmektedir. Tutulan bu nafile oruçlar mukayyed ve mutlak olarak da ikiye ayrılmıştır.

3) Sadaka
Sadaka vermek de yine nafile ibadetler arasında değerlendirilmektedir. Sadaka ibadetinde hem farz hem de nafile olma durumu söz konusudur.

4) Hac
İslam'da yapılan ve farz olan bir ibadet olan hac ibadeti de yine hem nafile hem farz olarak değerlendirilmektedir. Nafile hac farz ve vacibin dışında yapılan ibadetlerden bir tanesidir. Hac ibadeti üç aylar dışında yapılan hac ziyareti sonucu ortaya çıkmaktadır.

İslam'da Nafile Olan İbadetler
- Nafile Namaz
- Nafile Hac
- Nafile Sadaka
- Nafile Oruç