Siyaset "Gülen New York Times’ta niye ülkesini şikayet eder ?"

"Gülen New York Times’ta niye ülkesini şikayet eder ?"

05.02.2015 - 08:48 | Son Güncellenme:

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Dini bir cemaatin öncüsü olduğunu, hatta ceketi bile olmadığını söyleyen, görünüşte onlarca yıldır mahviyet sahibi, orada inzivada olduğunu söyleyen birisi, New York Times'ta niye yazı yazar? Niye kendi ülkesini şikayet eder" dedi.

Gülen New York Times’ta niye ülkesini şikayet eder

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Kanal 7 ve Ülke TV'nin ortak canlı yayınında, gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Davutoğlu, BDDK'nın Bank Asya ile ilgili kararının diğer bankaları da etkileyip etkilemeyeceğine yönelik bir soruya, "Bunlar Türkiye'de kaos beklentisi oluşturmak isteyenlerin karanlık rüyaları. Kendi rüyalarında yaşasınlar ama Türkiye'yi öyle bir karanlık dehlize, tünele kimse sokamaz. Herhangi bir olumsuzluk da bu anlamda olamaz. Herkes bunun objektif bir kural olduğunu biliyor. Kurallara uyan kişi hiçbir zaman tedirgin olmayacaktır. Kurallara uydun mu, kimse sana herhangi bir şekilde ön yargılı yaklaşmaz. Bu da sistem tarafından çok iyi bilindiği için ve bu bankanın eskiden beri sistemi bypass eden uygulamalarına herkes şahit olduğu için, bu bypassın da hukuka takılmasından kimsenin tedirgin olacağını zannetmiyorum" diye cevap verdi.

Davutoğlu, Fethullah Gülen'in pasaportunun iptal edilmesinin, tamamen hukuk içinde yapılan bir işlem olduğunu, paralel yapı ile ilgili mücadelede hukuk kuralları dışına çıkılmadığını belirtti. Paralel yapıyla ilgili mücadelenin, sadece bir grupla yapılan mücadele olmadığını vurgulayan Davutoğlu, geçmişte kendisinin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın paralel yapının okullarına destek verdiğini, bizzat Türkçe Olimpiyatları'na katıldıklarını, faaliyetlerine hiçbir zaman karşı çıkmadıklarını kaydetti. Paralel yapı için "cemaat" ifadesini kullanmaktan üzüntü duyduğunu söyleyen Davutoğlu, "Paralel yapı bu anlamda habis bir ur haline gelmiş. Bu unsurlar kendi doğal mecrasına girene kadar, bürokrasi açısından söylüyorum: bu unsurlarla mücadele devam edecek" dedi.

"YAZIYI NEW YORK TİMES'TA OKUDUĞUMDA ÇOK ÜZÜNTÜ DUYDUM"

Haberin Devamı

Davutoğlu, Fetullah Gülen'in New York Times 'ta yayımlanan yazısıyla ilgili, "Dini bir cemaatin öncüsü olduğunu, hatta ceketi bile olmadığını söyleyen, görünüşte onlarca yıldır mahviyet sahibi, orada inzivada olduğunu söyleyen birisi, New York Times'ta niye yazı yazar? Bu zat, köşe yazarı mı: Değil, akademisyen mi: Değil, ülkeyi temsil eden memur ya da büyükelçi mi: değil… Niye kendi ülkesini şikayet eder, ne gördü Türkiye'den, bu hükümetten iyilik dışında? Gerçekten hissederek söylüyorum; bu ülkenin kamu düzeninden sorumlu olan birisi olarak değil, bu zata inandığı için onlarca yılını, emeğini, alın terini, helal rızkını vermiş insanlar adına soruyorum; hiç tahayyül edebilirler miydi? Yazıyı New York Times'ta okuduğumda çok üzüntü duydum. Öfkelendim, nasıl olur da Allah adını, Resulullah adını her şeyde zikrederek bu yere gelmiş birisi, bu topraklara ait olduğunu iddia eden birisi böyle bir yazı yazar? Eskiden gerçekten yanlış düşünüldüğü kanaatini taşırdık, aldatılıyor, çevre faktörü vesaire... Cumhurbaşkanımız kaç kere davet etti, biz de davet ettik gelmedi. Demek ki bugünler için gelmiyormuş, New York Times'ta Türkiye aleyhine kampanya yapmak için gelmiyormuş. Bunu özellikle Anadolu'da gönül vermiş, öyle ya da böyle hala gönlünde muhabbet duyanlar için söylüyorum; yüreğimiz yanıyor. Hadi yazdı, ne diyor içeriğe baktığınızda. Diyor ki, 'Türk, Kürt, Alevi, Sünni, gayrimüslim, herkes Türkiye'de baskı altında.' Ben 1 ay önce gayrimüslim azınlık liderleriyle yemek yedim, hepsi teşekkür etti, 'AK Parti iktidarı döneminde görmediğimiz şeyi gördük' dediler. Niye gayrimüslimleri zikrediyor? Çünkü oradaki lobilere hitap ediyor. Türkiye'deyken muhafazakar kesimin hissiyatını hareket geçireceksiniz, oraya gidip lobilere, Rum lobisine, Ermeni lobisine 'Türkiye'de gayrimüslimler baskı altında' diyeceksiniz. Kürt meselesi senin için bu kadar önemliyse 3 senedir yürüttüğümüz çözüm sürecine niye engel olmaya kalktın? En kritik yerlerde, emniyetteki unsurlarla çözüm sürecini niye baltalamaya çalıştınız" değerlendirmelerinde bulundu.

Yazarlar