29.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:
Aydın Hasan - Ankara
Türkiye’nin ulusal güvenliğiyle ilgili en üst karar organı olan Milli Güvenlik Kurulu’nun 56 yıllık geleneği içinde Başbakan’ın katılımı ile son toplantısı yarın Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapılacak.
MGK’nın mayıs olağan toplantısı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında yapılacak. Toplantı, 24 Haziran seçimlerinin ardından Başbakanlık kurumunun kalkacak olacak olması nedeniyle tarihi bir önem kazandı. Türkiye’nin ulusal güvenliğinin temel çerçevesini şekillendiren devletin en üst karar ve tavsiye kurulu MGK; ilk kez 1961 Anayasası’nda yer alan hüküm çerçevesinde 1962’de çıkarılan kanun ile kuruldu. 1962’de MGK üyeleri de Cumhurbaşkanı, Başbakan, Genelkurmay Başkanı, Devlet Bakanı ve Başbakan yardımcıları, Millî Savunma, İçişleri, Dışişleri, Maliye, Ulaştırma ve Çalışma bakanları ile kuvvet komutanları olarak sıralandı.
Askerin ağırlığı
MGK’nın yapısında 1982 Anayasası ve 1983’te çıkarılan yasa ile değişiklik yapıldı. Bu değişiklik ile kurul; Cumhurbaşkanı’nın başkanlığında, Başbakan, Genelkurmay Başkanı, Milli Savunma, İçişleri, Dışişleri bakanları, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanları ve Jandarma Genel Komutanı’ndan oluşturuldu. Böylece kurulun beş sivil ile beş askerden oluşması sağlandı. Bu yolla kurulda, askerin ağırlığı artırıldı. 2013’te de Başbakan yardımcıları ile Adalet Bakanı kurula dahil edilerek, sivilllerin ağırlığı artırıldı. Kurulda, sivil-asker karşıtlığı algısına neden olan askerlerin yan yana oturması uygulamasına da son verildi.
Sayıştay’a 156. yıl tebriği Başbakan Binali Yıldırım, Sayıştay’ın 156. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Sayıştay’ın Türkiye Cumhuriyeti’nin köklü kurumlarından biri olduğunu belirterek, “Kurulduğu 1862 yılından bu yana kamu yönetimimizde denetleyici ve yargılayıcı görevler yürüten Sayıştay, mali kaynakların etkin ve verimli kullanılmasında çok mühim bir görevi yürütmektedir. Bu seçkin kurumumuzun uyguladığı mali denetim sistemi, kurumsal kültürü ve disiplinli çalışma düzeniyle takdire şayan hizmetler yapmaya devam edeceğine yürekten inanıyorum” dedi. Yıldırım, Sayıştay’ın milli menfaatleri korumaya yönelik hassasiyetlerine her zaman büyük güven duyduğunu vurguladı. ANKARA Milliyet |
24 Haziran’daki seçimden sonra Başbakanlık kurumu ortadan kalkacağı için yarın yapılacak MGK toplantısında Başbakan son kez yer alacak. Böylece MGK toplantısına son katılan Başbakan Binali Yıldırım olacak. Jandarma Genel Komutanı da kurulda son kez yer alacak. MGK’nın yeni yapısı ise yapılacak düzenleme ile belirlenecek.
Ana gündem terör
MGK’nın mayıs olağan toplantısında, terörle ve terör örgütleriyle mücadele kapsamlı olarak ele alınacak. Bu çerçevede Diyarbakır, Mardin ve Siirt ile Irak’ın kuzeyinde terör örgütü PKK’ya karşı koordinasyon içinde yürütülen mücadele kapsamlı olarak masaya yatırılacak. Toplantıda, PKK ile mücadeleyle bağlantılı olarak bu örgütün Suriye kolu PYD-YPG’ye karşı düzenlenen Fırat Kalkanı ile Zeytin Dalı harekâtları ele alınacak. Toplantıda, İdlib bölgesindeki gözlem noktaları ile bu bölgedeki gelişmelerin yanı sıra Menbiç’teki son durum ve askeri seçenek üzerinde değerlendirme yapılacak.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun 4 Haziran’daki Washington temasları öncesinde ABD ile ikili ilişkiler ve Menbiç sorununun da kapsamlı bir biçimde MGK’da ele alınması bekleniyor.
FETÖ ile mücadele, Doğu Akdeniz’deki münhasır ekonomik bölge anlaşmazlıkları gibi konuların da toplantıda ele alınacağı üzerinde duruluyor.
Yıldırım, Büyükelçi Kılıç ile görüştü Başbakan Binali Yıldırım, Kudüs’te yaşanan olaylar nedeniyle ABD’ye tepki olarak istişare için Türkiye’ye çağrılan Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç’ı Çankaya Köşkü’nde kabul etti. Yıldırım’ın Kılıç ile görüşmesi basına kapalı olarak yaklaşık yarım saat sürdü. Görüşmeye ilişkin açıklama yapılmadı. Büyükelçi Kılıç, ABD’nin Tel-Aviv Büyükelçiliği’ni Kudüs’e taşımasının ardından çıkan olaylarda 61 Filistin’linin hayatını kaybetmesinin ardından Bakanlar Kurulu’nda 14 Mayıs 2018’de alınan kararlar çerçevesinde Tel-Aviv Büyükelçisi Kemal Ökem’i ile birlikte istişare için Ankara’ya çağrılmıştı. l ANKARA Milliyet |