04.03.2021 - 17:19 | Son Güncellenme:
Akdeniz'in iç bölgesinde bulunan ve Göller Bölgesi olarak bilinen Burdur, oldukça etkileyici bir konuma sahiptir. Coğrafi açıdan önemli bir potansiyel sağlaması ile bu sebepten dolayı, doğanın mucizesi olarak da bilindiğini söylemek mümkün. Doğal güzellikleri ile beraber antik kentleri ve mimari pek çok farklı yapısı ile mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerden biri olarak öne çıkıyor. Turistik açıdan bulunmaz bir cevher olarak öne çıkan Burdur, özellikle yaz aylarında mutlaka ziyaret edilmesi ve listeye alınması gereken yerlerden biridir. Böylece hem tarihi hem de yaz tatili amaçlı güzel bir turistik seyahat yapmanız mümkün.
Burdur'a geldiğiniz zaman görebileceğiniz pek çok farklı özel yer bulunmaktadır. Bunlar arasında konaklar, antik kentler, saat kulesi, mağaralar, göller ve arkeoloji müzesi gibi daha pek çok yer öne çıkıyor. Aynı zamanda muhteşem plajları ve mutlaka gezilmesi gereken medreseleri ile beraber her açıdan zengin bir turistik seyahat imkanı tanımaktadır. Akdeniz'e doğru inerken mutlaka seyahat listesinde yer alması gereken Burdur, görülmesi gereken harika yerleri ile bir adım öne çıkıyor.
Türkiye'nin en ikonik oluşumları arasında yer alan Salda Gölü, görülmesi gereken en özel ve doğal yapılar arasında yer almaktadır. Özellikle Mars yüzeyi ile benzerlik gösteren ayrıcalığı sayesinde dünya çapında yoğun turist akınına uğramaktadır. Eşsiz doğal yapısı ile beraber muhteşem bir mavilik sunan bölgeye ziyaret için gelinebilir.
Burdur Merkez'de Osmanlı döneminden kalma pek çok farklı tarihi yapı bulunmaktadır. Bunlar içerisinde eşsiz camiler, kuleler, hamam, medrese ve kervansaraylar yer almaktadır. Özellikle Burdur Arkeoloji Müzesi ziyaret edilebilir; 17. yüzyıldan kalma Osmanlı mimarisi olan Zarif Baki Bey Konağı gezilebilir, 14. yüzyıldan günümüze ulaşan Ulu Cami görünebilir.
Burdur merkeze bağlı Karakent köyünde harika bir girişim olarak Lisinia Doğa mutlaka görülmelidir. Yabani hayatı rehabilitasyon merkezi olarak görev üstlenmiş olan bölge, kısa zaman içerisinde muhteşem işler başarmış durumda. Eğer imkanınız varsa bölgeye ulaşım sağlayarak ziyaret edebilirsiniz.
Antik dönemden günümüze kadar ulaşmış pek çok tarihi kalıntılar ile arkeolojik eserler müzede yer almaktadır. 60 bin parçalık koleksiyona sahip olan müze, antik dönemden Osmanlı'ya kadar günümüzde pek çok farklı eseri ziyaretçilere sunmaktadır. Özellikle kültür varlığı M. Ö. 7000’li yıllara kadar uzanan bölgenin muhteşem tarihine şahitlik edebilirsiniz.
19. yüzyılda Burdurlu olan Konya Valisi Tevfik Paşa tarafından yaptırılan saat kulesi, bölgenin en orijinal yapıları arasında yer almaktadır. 1914 yılındaki deprem ile yıkılmış 25 metre yüksekliğindeki orijinal yapı, daha sonra 1936 senesinde 20 metre yüksekliğinde yeniden inşa edilmiştir.
UNESCO dünya kültür miras adayı olarak öne çıkan sagalasos Antik Kenti, 12000 yıllık tarihi ile muhteşem bir yapı gözler önüne seriyor. Neredeyse hiç bozulmadan günümüze kadar ulaşan Antik Kent, aynı zamanda çevresindeki kalıntılarla tarihi bir ziyaret imkanı tanımaktadır. Özellikle 1000 yıl boyunca seramik üretim noktasında önemli bir tarihe sahip olan sagalasos, bu seramikleri dünyanın pek çok farklı kıtasına ulaştırmıştır.
Hem Isparta hem de Burdur'a sınırı olan Karacaören Barajı mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir. Harika bir sanatsal tablo görseli sunan yeşil ile mavinin muhteşem karışımı, zengin bitki örtüsü ile çiçekleri sergilemektedir. Bölge balık tutmak, kamp kurmak ya da kano yapmak için eşsiz bir olanak tanıyor.
Burdur'a gelindiği zaman görülmesi gereken en önemli yerlerden biri olarak İnsuyu Mağarası geliyor. Burdur merkezde bulunan mağara, Türkiye'nin açılan ilk turistik mağarası olarak da bilinmektedir. Özellikle 8 bin 350 metre uzunluğuyla Türkiye'nin en büyük mağarası olma özelliğini de taşıyor.
Göller yöresi olan Burdur turistik açıdan en önemli bölgedir. Özellikle Burdur Gölü Türkiye'nin 7 büyük gölü olarak öne çıkmaktadır. Eski dönemlerde teknolojik depremlerle oluşmuş olan bölge, harika bir doğal yapı sunmaktadır. 85 farklı türe ev sahipliği gerçekleştiren bu özel Göl, 100 binlerce su kuşu ile beraber nesli tükenmekte olan dikkuyruk ördeklerine ev sahipliği yapması ile önemli bir yere sahiptir.
2079 metre rakımlı olan salda kayak merkezi, son dönemlerde oldukça popüler hale geldi. Her ne kadar Palandöken ya da Sarıkamış kadar olmasa bile, 20 dakikadaki bu mesafeye ulaşarak 50 ya da 100 metrelik kalınlıktaki kar üzerinde kayak keyfini yaşayabilirsiniz. Şu an günübirlik yapılan ziyaretler her geçen zaman daha da gelişmeye devam ediyor.