Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Genç Bakış yeni sezonu, Bosna-Hersek’in Başkenti Saraybosna’da açtı. Uluslararası Saraybosna Üniversitesi’nde gerçekleşen programın konuğu Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’dı. Oradaki Türk öğrencilerin, Türkiye’nin güncel sorunlarına yönelik sorularını cevaplayan Yıldırım, İstanbul belediye başkan adaylığı konusuna açıklık getirdi, bakanlık sonrası hayalini anlattı, gündeme dair önemli açıklamalar yaptı. İşte programdan bazı satır başları:

Binali Yıldırım: Herkes kendi işine baksın
Belediye başkanlığı
Bakan Yıldırım, çalışkan olduğu kadar espritüel. Araya sıkıştırdığı fıkralarla bir anda herkesi kahkahaya boğabiliyor.
Sınırlarını da çok iyi çizmiş durumda. Ne kimsenin işine karışıyor ne de kendi işime karıştırıyor...
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı konusundaki tavrı da farklı değil.
Üç dönemi dolduğu için o da Ankara’ya veda edecekler arasında. Ama çok rahat. Her türlü olasılığa da hazır gibi...
İşte bu çerçevedeki keyifli diyaloglardan birisi:
- Ak Parti iktidarı döneminde koltuğu değişmeyen tek bakansınız!
- Kabinede aynı koltukta en uzun kalan bakan benim ama koltukta uzun süre kalmak başarı mı acaba? Yoksa başarısız da terfi edememiş mi?
- Bakanlığın terfisi Başbakanlık olur. Yoksa aklınızdan Başbakanlık mı geçiyor?
- Herkes hakkına razı olsun önümüzde yapılacak çok iş var. Başka alanlara heveslenmeyelim.
- Benim iyi kötü bir işim var. Allah işi olmayanlara iyi bir iş nasip etsin. İstanbul’un da bir belediye başkanı var, kimsenin işine burnumuzu sokmak niyetinde değiliz. Beş torunum var onlar beni bekler, ellerinden tutup gezdireceğim.

Pamukova kazası
- Pamukova kazasının aylarca etkisinde kaldım ben de insanım. Çok şey söylendi, aylarca bu kaza manşetlerden verildi. Pamukova kazasıyla, İspanya’da yakın zamanda yaşanan tren kazası tıpatıp aynı. O yolda hız limiti 80 km ama kazadan sonra ölçülen hız 132 km. O kazanın olmaması mümkün değil. Pamukova kazasına oradaki insan unsuru sebep oldu. Ama şunu bilin dünyada kazaların tamamen önüne geçmiş bir ülke yok. Kaza sonrası tüm demiryollarımızı yeniden elden geçirdik...

Uçak biletleri
- 24 saat içinde alınan biletlere mutlaka yeni sınır getirilecek. Bayram sonrası bunu açıklayacağız. Talimatla bilet fiyatı belirlediğiniz zaman orada hizmet kalitesinden söz edilemez. Biz serbest piyasanın rekabetin gelişmesi için oyuncuları arttıracağız.
- Uçak bileti fiyatları ancak rekabet artarsa ucuzlar. Serbest piyasada fiyatları bizim koymamız geriye dönüştür. O zaman piyasa dengesi altüst olur. Bir süre sonra da nereye sefer yapayım diye bize sormaya başlarlar.
- Bugün uçak ile seyahat gerçekten çok daha erişilebilir bir halde. Eskiden bilet fiyatları bugünden 3 kat daha pahalıydı.
- Uçak biletlerinde pahalılık mevzusunu ben araştırdım. 150 TL’den yukarı seyahat edenlerin sayısı yüzde 5’i geçmiyor. Erken bilet almak lazım ama bizim milletin böyle bir alışkanlığı yok. Aklına esiyor çantasını alıp gidiyor.

Yasaklar çözüm değil
- İletişim kanalları çok gelişti, tek bir iletişim kanalı yok. Bilgi bir saniyede eskiyor. O yüzden yasaklarla kısıtlamalarla bir toplumu dizayn etmek, yönlendirmek yerine iletişim kanallarını etkin kullanmak lazım. Birbirimizin mahremine girmeden her türlü görüşü her mecrada paylaşabilmeliyiz.
Bir öğrencinin ‘Başbakan laiklik İslam’a aykırı değil diyor. Peki Maide Suresi’nin ‘Allah’ın indirdiği ile hükmetmeyenler kafirlerin ta kendileridir’ ayetini bilmiyor mu?’ sorusuna şöyle cevap verdi:
- Din konusunun her türlü tartışmanın üzerinde olması lazım. Dini bütün alanlarda hakim kıldığımız zaman kavgalar bitmiyor. Tarihte örneklerini görüyoruz. Biz dinimizle peygamberimizle gurur duyuyoruz ama günlük tartışmaların içine çekilmesi dinimize zarar getirmekten başka bir işe yaramaz. Laiklik tartışmalarına girmek istemiyorum. Türkiye İslam ile demokrasiyi bir arada yaşatmayı başarmış bir ülkedir.

Gezi olayları
- Mayısta Gezi Parkı ile ilgili olaylar oldu, aynı tarihlerde Brezilya’da da sokak olayları vardı. İkisini yan yana koyup baktığımda, bizdekiler üçüncü köprü, üçüncü havalimanı istemiyoruz diyorlar, Brezilya’da da bırakın futbola para yatırmayı, köprü, yol, havalimanı, yatırım yapın diyorlardı. İki olayın arasındaki farkı görüyor musunuz?

3. Havalimanı ve 3. Köprü
İstanbul’a 3. Havalimanı ile ilgili yeri yanlış, ters rüzgar var gibi tartışmalar oluyor, bunun hiçbir bilimsel temeli yok. Havalimanının yerinde bir sıkıntı da, ters rüzgar da yok.
- 3. Köprü güzergahı seçilirken çok titiz bir çalışma yürütüldü. O bölgede taş ocakları var, zaten orman kalmamıştı. Biz orayı düzenleyip çevreye katkı yaptık. Binlerce ağaç kesildi diyorlar, gittim baktım ağaç gençleştirme kapsamında yapılan kesimleri söylüyorlar.
- Köprü güzergahında sadece üç küçük değişiklik yapıldı, yalnızca birkaç yüz metrelik kaydırmalar. Avrupa yakasında bir şehitliğe rastlıyordu, Riva’da ise Abbas’ın Çayırı diye harika bir yer var, o çayırdan geçiyormuş ben de gittim baktım o buradan geçemez dedim çayırı kurtardık. Üçüncüsü de tarihi Taşdelen sularının kaynağına rastlamış onu da biraz kaydırdık, hepsi bu. Başka değişiklik yok.

29 Ekim’de çifte bayram
- 29 Ekim’de 150 yıllık rüyamız Marmaray hizmete açılacak, Cumhuriyet Bayramı ile birlikte çifte bayram yapacağız.
- Marmaray kazılarıyla birlikte İstanbul’un tarihinin 8 bin 500 yıla kadar ulaştığını öğrendik. Herhalde müsaade etsek 20 bin yıla kadar gideceklerdi ama o zaman Marmaray bitmeyecekti. Arkeolojik kazılar 4-5 yıl sürdü. Tabii Marmaray’ı geciktirdiği için bizi biraz üzse de tarihe önemli katkıları oldu.
- Marmaray ile İstanbullu Üsküdar’dan Sirkeci’ye 3 dakikada gidecek. 3 dakikada 2 lafın belini bile kıramazsınız. Söğütlüçeşme’den Yedikule’ye kadar da 16-17 dakika. Son derece modern ve konforlu.
- 1 milyon İstanbullu bu hattı kullanınca şehirde karayolu trafiği biraz rahatlayacak.
- Birkaç ay sonra Marmaray ile Yenikapı’ya gelip oradan Taksim bölgesine de geçebileceksiniz.
- Marmaray, Çin’den Londra’ya kadar olan tarihi İpek Yolu’nu tekrar sağlayan bir proje ve denizin 60 metre altında yer alıyor, mühendislik açısından bir ilktir.
- Sultan Abdülmecit hayal etmiş, Sultan Abdülhamit projelerini çizdirmiş ve açılışını yapmak da sayın Başbakanımıza nasip olacak.

Trafik kazaları
- Bölünmüş yollarla Türkiye’de çok şey değişti. Biz yolları böldük hayatlar birleşti. Bölünmüş yollar yapıldıktan sonra kaza oranları Avrupa ortalamasının altına düştü. Ölümlü kazalar yüzde 46 azaldı. Bölünmüş yollar yılda 2 bin 500 insanın hayatını kurtardı.
- Daha önce 6 iken şu an 74 ilimiz bölünmüş yollarla birbirine bağlı hale geldi. Ve bizim yaptığımız bölünmüş yollar 4.5 yılda kendisini amorti etti.
- Son 10 yılda köy yollarına 10 katrilyon yatırım yaptık. Ortalama yüzde 40’ı asfalt yapıldı.
- Hani bize çevreci değilsiniz diyorlar ya, bölünmüş yollarla karbondioksit salımı 3 milyon ton azaldı.

Çılgın projeler
- İstanbul’u korumak için Çılgın Proje gibi bir projeye ihtiyaç var. 154 milyon ton petrol ve gaz geçiyor Boğaz’dan. Kaç nükleer bombaya bedel. Amacımız İstanbul’un herhangi bir tehlikeye maruz kalmaması. Çılgın Proje bunu bertaraf edecek.
- Türkiye internetle iletişimde Avrupa’da ilk on arasında. Sosyal paylaşımda ise rakibimiz yok. Ama interneti eğitim ve araştırmada da daha fazla kullanmamız lazım.
- 2014’ün sonunda Türkiye 4G’ye geçecek. 4G hız getirecek. Göz açıp kapayıncaya kadar bir filmi indirebileceksiniz. 4G teknolojisini, cihazlarını yüzde yüz yerli üreteceğiz. Yani 2014’te 4G’ye geçtiğimizde parayı pulu başkalarına yedirmeyeceğiz.

Özetin özeti: Siyasette kimileri çok konuşuyor kimileri de çok iş yapıyor. Tıpkı yumurta balık hikâyesinde olduğu gibi. Yıldırım, az konuşan ama çok üretenlerden birisi olarak hep hatırlanacak...