Yap-Boz Bakanlığı’nda, hemen her şey gibi yönetmelikler de sık sık değişiyor. Bunlardan birisi de kılık kıyafet yönetmeliği. Son bir kaç yıldır, öğrenciler nasıl giyinsin konusuna bir türlü karar veremedik.
Ömer Dinçer’in, öğrencilere ve okullara özgürlük getiriyoruz diye savunduğu serbest kıyafet uygulaması uzun ömürlü olmadı. Demek ki, hala özgür olabilecek olgunluğa erişemedik!..
İşte Bakan Nabi Avcı imzası ile yayınlanan Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul Öğrencilerinin Kılık ve Kıyafetlerine Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik:
Öğrenci kılık ve kıyafetleri konusunda ilgili mevzuatın uygulanmasında okullarımızda birlik ve beraberliğin sağlanabilmesi için:
Anket yapılacak
1) Okullarımızda kılık ve kıyafet uygulamasında velilerce yapılacak olan oylama veya anket neticesinde velilerimizin çoğunluk kararına göre uygun görülecek öğrenci kılık ve kıyafetlerine, tüm öğrencilerce uyulmasının sağlanması, alınan kararın serbest rekabet ortamında, fırsat eşitliği sağlamak amacıyla, okulların ilan panoları ile web sayfalarında duyurulması.
( Okullar açılacak ama kim ne kıyafet giyeceğine hala karar verebilmiş değil. Çünkü henüz anket yapılmış durumda değil. Geçen yıl alınan kararlar ise çoktan çöpe atıldı.)
2) Her bir okulda aynı tip kıyafet olması kaydıyla okullar arasında farklılıkların olmasına fırsat verilmesi.
(Peki bu farklılığa kim karar verecek? Farklılıktan kasıt ne ve kaç türlü farklılık olacak? İlle de farklılık olsun diye 100 okulun 100’ü de ayrı renk ve model mi tercih edecek?)
3) Belirlenen kıyafetlerin öncelikle ekonomik, sade ve pedagojik esaslara uygun olması, farklı bir özellik arz etmemesi.
(Doğru bir tespit de, modacı yardımı olmadan böylesi bir tarz nasıl bulunacak. MEB keşke bu konuda ortaya özgün örnekler koysa da okullar da onlardan birini seçse!)
4) Okul arma ve rozeti gibi ayrıcalıklı işaretlerin öğrenci kıyafetlerinin dışında mümkün olduğunca ayrıca temin edilmesi.
(Hani yasaktı?)
Zorlama olmayacak
5) Kıyafetlerin ve armaların temin edilmesi ile ilgili hiçbir şekilde zorlama ve sınırlamalar getirilmemesi, okul aile birliklerince adres gösterilmemesi, satışının yapılmaması, serbest rekabet şartlarını ihlal eden yaklaşım ve yönlendirmelerden kaçınılması.
(Peki bu konuda öğrenci ve veliye kim, nasıl yol gösterecek?)
6) Belirlenecek öğrenci kılık ve kıyafetlerinin kız ve erkek öğrenciler için ayrı ayrı renklerde seçilmesi mümkün olmakla birlikte, kıyafetlerde sade ve düz renk seçimine dikkat edilmesi.
(Sade ve düz renk? Zevk ve renkler kişiden kişiye değişir. Keşke örnek renkler gösterilseydi)
7) Öğrenci kılık ve kıyafetlerinin seçimine yönelik oylama veya anket çalışmalarının 4 yılda bir yapılması. Yapılan bu çalışmaların mart ayı sonuna kadar sonuçlandırılması.
(Diyelim ki öğrenci şimdi bir kıyafet aldı ve birkaç ay sonra yapılacak ankette farklı bir sonuç çıktı. Peki o zaman ne olacak? Yapılan masrafa yazık değil mi? Ya da bir sonraki yılın velileri farklı bir arayış içine girdi, o zaman ne olacak?)
Miniklere özgürlük
8) 2013-2014 Eğitim Öğretim yılında, okullarımızda kılık ve kıyafet uygulaması için velilerce yapılacak olan oylama veya anket neticesinde velilerimizin çoğunluk kararma göre okul formasına karar verilmesi halinde bir önceki Eğitim ve Öğretim yılında (2012/2013) uygulanan kılık ve kıyafete devam edilmesi.
(Yukarıdaki cümlede verilmesi yerine sanki verilmemesi yazılması gerekiyordu. Karar verilecekse niye eskisi uygulansın. Yok eğer veliyi koruma amacıyla yapılıyorsa anket niye şimdi yapılıyor)
9) Okul Öncesi Eğitim Kurumlarımızda, yönetmelik hükümleri ve eğitim programı ilkeleri göz önünde bulundurularak, öğrencilerin hareket ve serbest zaman etkinlikleri başta olmak üzere, eğitim etkinlikleri sırasında rahat hareket edebilmelerine imkan sağlayacak, şekilde uygun giysileri giymelerinin sağlanması; velilere ağır ekonomik külfet getiren kılık ve kıyafet giyme zorunluluğundan kaçınılması.
(Demek ki okul öncesi öğrenciler hala özgür kalabilecekler!)
Özetin özeti: Bakalım bu yönetmelik ne kadar kalıcı olacak? Ve daha da önemlisi ne kadar dikkate alınacak?...