Eğer Türkiye’de yaşıyorsanız her şeye hazırlıklı olmalısınız. Devam etmekte olan bir dava için anayasa da değiştirilir, OKS’ye haftalar kala sınavda sorulacak soruların kapsamı da daraltılır.
Milli Eğitim Bakanlığı, geçen hafta yaptığı açıklamada, OKS’de yani Ortaöğretim Kurumları Giriş Sınavı’nda, bazı yeni düzenlemelere gittiğini duyurdu. Şimdiye kadar akılları neredeyse.
Bu açıklamaya göre, sayıları 120’yi bulan deneme okullarında öğrenim gören öğrencilerin mağdur olmamaları yani görmedikleri konulardan sorularla karşılaşmamaları için OKS soru seçiminde, deneme okulları ile normal ilköğretim okullarının ortak müfredatından soruların sorulacağı vurgulandı. Aslında en önemli gerekçe, ileride hukuki bir durum yaşanmaması. Ama şimdilik bunu söylemiyorlar.
Peki bu ortak konular hangileri? Belli değil. Peki öğrenciler hangi konulardan muaf? O da belli değil.
Şimdi böyle bir açıklama yapılmasının kime ne faydası var? Madem, gecikmeli de olsa böyle bir karar aldınız, bunu kamuoyuna niye açıklıyorsunuz! Bu, öğrencinin kafasını karıştırmanın ötesinde ne işe yaradı? Uygulasaydınız gitseydiniz! Size niye böyle yaptınız diyen mi olacaktı?
Ha eğer, biz şeffaf bir bakanlığız, her şeyi kamuoyuyla paylaşıyoruz diyorlarsa o başka. İşte o zaman diğer bilinmeyenleri de paylaşsınlar da tam şeffaflık olsun diyenler çıkabilir. Örneğin, hani sınavlar gibi, tercihler de birleştirilecekti? Ne oldu?..
ÖSS’de neler oluyor?
Yüz binlerce adayın yarışacağı ÖSS’de ise bu yıl için önemli bir değişiklik yok. Gelecek yıl için çok önemli farklılıklar öngörülüyor. Ama nedense hâlâ çalışmalar başlayabilmiş değil.
Eğer o da son dakikaya bırakılırsa, hatta gelecek yıl, başvurular başladıktan sonra değişiklik için çalışmalara başlanırsa hiç şaşırmamak gerekir.
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, ÖSS’de de tıpkı OKS’de olduğu gibi tek sınav yerine çok sınav yapılacağını duyurdu. Ama arkası gelmedi. Başta ÖSYM olmak üzere, sınav sistemini yakından bilen herkesin ortak kanısı, liselere girişte görüldüğü gibi, bu sistemin de dershanelerin dışında hiç kimseye bir katkısı olmayacak.
Dahası, gelecek yıl yeni bir sistem uygulanacaksa şu günlerde tartışmaya açılmalı, enine boyuna müzakere edilmeli ve öğretim yılının başında öğrencilere duyurulmalıdır. Hukuki sorunların yaşanmaması için de bu sadece liseye yeni başlayan öğrencilere uygulanmalıdır.
Tabii en önemlisi eski mezunların durumu? Onları hiç düşünen yok. Oysa adayların üçte ikisi eski mezun.
Gelelim bu yıl mezun olacaklara: Şu anda neredeyse hemen hepsi, burnundan soluyor. Ama az kaldı.
Adaylara önerimiz, önümüzdeki günleri daha verimli geçirebilmeleri için, birkaç günlüğüne de olsa, kendilerine ara bir tatil yaratmaları. Şimdi tatilin sırası mı diyenler çıkabilir. Evet tam da şimdi tatilin sırası. Yoksa haziran başında yerlerde sürünüyor olabilirler.
ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, sınavın içeriğinin öncekilerden farklı olmayacağını söyledi. Verebileceği en önemli tüyo bu. Size düşen görev ise yeni sorular kadar, eski ÖSS sorularına göz atmak. Hele hele bunu ders ve konu bazında yapar ve ÖSYM’nin soru sorma mantığını anlamaya çalışırsanız çok önemli avantajlar elde edebilirsiniz.
Heyecanım dorukta, bir türlü yenemiyorum diyenler de sakın paniğe kapılmasınlar. Çünkü diğer adaylar da sizden farklı değil.
Heyecansız sınav kazanılmaz. Elbette çok aşırıya kaçılmaması koşuluyla.
Özetin özeti: OKS, ÖSS, KPSS, TUS, LES ve daha yüzlerce sınav var. Bir sınav bitiyor, diğeri başlıyor. En iyisi onlarla yaşamaya alışmak!..