Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

AKP iktidarı döneminde 50’ye yakın tabela üniversite kuruldu. O yetmedi ki 10 yeni hukuk fakültesinin açılmasına onay verildi. Ve bu arada yeni YÖK yönetimi döneminde, yani aylardır, boşalan dekanlıklara atama yapılmıyor. Akademik yükseltmeler de dondurulmuş durumda. Üniversite kurmak kolaylaştı diye müjdelenen haberin perde arkasında ise yeni açılan üniversitelere fen-edebiyat fakültesi açma zorunluluğunun kaldırılması yatıyor. Temel bilimler olmadan nasıl bilim üretilecekse!..
Yeni kurulan üniversitelerin neredeyse tamamı perişan durumda. Adeta ortada kalmış haldeler. Bazılarına rektör bile atanamadı. Yeterince öğretim üyesi olmadığı için seçim de yapılamıyor. Bütçe ve kadroları ise hak getire. Tabela değiştirmekle üniversite olunmuyor!..
Yeni açılan üniversitelerin bu perişanlığı yüzünden, üniversite kavramı derin yaralar alıyor. Ama bu kimin umurunda?..
Bu arada Türkiye’de hukukçu enflasyonu yaşanırken, YÖK, 10 yeni hukuk fakültesinin açılmasına daha onay verdi. Yargı ve Barolar Birliği bu konuda ne düşünüyor?
Mevcut hukuk fakültelerine bile yeterince hoca bulunamazken, 10 yeni hukuk fakültesine öğretim üyesi nereden alınacak?
Hukuk fakültelerini, özellikle vakıf üniversiteleri tercih ediyor. Çünkü kolay öğrenci buluyorlar. Puanlarının bu kadar düşmesi ve ticarileşmeleri, ileride ne gibi sakıncalar doğurur? Kuruluş izni verilirken bu konular yeterince tartışıldı mı?
Düne kadar Türkiye’nin hukukçu ihtiyacını 8-10 fakülte karşılıyordu. Şimdi ne değişti? Mevcut hukuk fakültesi sayısı 35, yeni kurulanlarla birlikte 45 olacak. Sırada yenileri de varmış. Neden?
İşte mevcutlar ve işte yeni kurulanlar (siyahlar vakıf):
Mevcutlar: Hacettepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Başkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Çankaya Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Maltepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Ufuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Çağ Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Atılım Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Erzincan Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Kocaeli Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Kültür Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Kadir Has Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Atatürk Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Çukurova Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Erciyes Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Kırıkkale Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Uludağ Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi, İstanbul Ticaret Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Doğu Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Yakındoğu Üniversitesi Hukuk Fakültesi.
Yeni açılanlar: Beykent, Doğuş, Fatih, İnönü, İstanbul Aydın, İzmir, Okan, Ondokuz Mayıs, Süleyman Demirel, TOOB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi.
Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, alınan son kararın kesinlikle yanlış olduğunu söyledi:
“Mevcut fakültelere hoca bulunamazken, yenilere nereden bulunacak? İstanbul Üniversitesi’nde hoca kalmadı. Kesinlikle, hukuk eğitimin kalitesinde düşme olacaktır. Özellikle avukatlık sınavının kaldırılmasından sonra, böylesi bir ortamda yeni fakültelerin açılması hiç doğru değil. Her önüne gelen, fakülteye girecek ve mezun olduktan sonra, basit bir stajdan sonra avukat olacak. Büro açacaklar ve insanların canını yaka yaka iş öğrenecekler. Olacak şey değil...”
Özetin özeti: Her şey bir yana, hukuk eğitimi bu kadar hafife alınmamalı!..