Her seçim öncesinde olduğu gibi öğrenci affı yine gündemde.
Meclis’te çalışma varmış, YÖK de destekleriz diyor.
Oysa en son çıkan af görüşmeleri sırasında, bundan böyle yeni aflara gerek kalmayacağı özellikle vurgulanmıştı.
Yani Meclis devreye girmeden, YÖK ve üniversiteler atılma durumuna gelen öğrencilere yeni şanslar tanıyacaktı.
Görünen o ki hepsi kandırmacaymış...
Aftan yararlanacak öğrenci sayısının 200 bin dolayında olduğu söyleniyor.
Eğer böyle ise geçen seçimden bu yana 200 bin öğrencinin üniversitelerden atılma durumuna gelmesi vahim ötesi bir durum!
Peki Meclis, YÖK, eğitim sendikaları ya da sivil toplum örgütleri, bu konuda hiç araştırma yaptılar mı?
Yılda 50 bin öğrenci niye atılma durumuna geliyor?
Harcını yatıramadığı için mi, yurt ve burs bulamadığından mı, yoksa başarısızlıktan mı?
Anlayacağınız, atılmaya ortam sağlayan koşullar ortadan kaldırılmadan, bırakın seçimden seçime olanını, her yıl af çıkartsanız bile, soruna yine de çözüm getirmiş olamazsınız...
Umarız, bu kez bu yönde ciddi bir çalışma yapılır!..
Hocaların maaşı?
YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya, hocaların maaşı konusunda, “Son dönemde, başta Sayın Başbakanımız ve bütün hükümet yetkililerimiz olmak üzere bu konuda yaptığım görüşmelerde çok olumlu sinyaller almaya başladım” demiş. Benzeri açıklamaları daha önce de defalarca yapmış ama arkası gelmemişti. Şimdi seçimler var ve bakarsınız gerçeğe dönüşebilir. Ancak, eğer bir zam yapılacaksa, ne olur bu defa adil olsun!..
Bu arada vakıf üniversiteleri göz göre göre, devlet üniversitelerinin içini boşaltıyor. YÖK bu konuda ya caydırıcı önlem almalı ya da yeni Öğretim Üyesi Yetiştirme Fonu oluşturarak, devletten transfer edilen her hoca için bu fona bağış almalıdır. Yoksa, pek çok üniversitede öğretim üyesi açığı yüzünden ders verilemez noktalara gelinebilir!
Vakıf üniversitelerinin kendi kadrolarını kurma yerine kolaycılığa kaçmalarını da anlamak mümkün değil. Yarın, başkaları da onların devletten çaldıkları hocaları çalabilir! Peki o zaman ne yapacaklar?..
Burs bulamazsa!..
Üniversite gençliğinin çok önemli sorunları var. Bunlardan birisi de burs. Hem kendileri hem de ülkemiz için çok önemli kazanımlar elde ediyorlar ama parasızlık nedeniyle kendilerini geliştirmeye olanak bulamıyorlar.
Hemen her konuda herkese avuç dolusu paralar savuranlar, söz konusu gençler olduğunda, ara ki bulasınız noktasına geliyorlar.
İşte pırıl pırıl bir gencimiz daha, bakalım kim el uzatacak?
“M. Üniversitesi Tekstil Tasarım mezunuyum. Şubat ayında bir proje ile İtalya Palermo’ya geldim. Burada 5 ay Avrupa gönüllü hizmet projesi yaptım.
Bu zaman aralığında mastır programlarını araştırdım. Palermo güzel sanatlar akademisine başvurdum. Temmuz ayında Türkiye’ye döndüm vize aldım, portfolyomu hazırladım. Eylül ayında tekrar Palermo’ya geldim.
Geçen hafta akademide üniversiteye giriş sınavını başarı ile geçtim. Bu pazartesi okul başladı her şey çok güzel. Yalnız şöyle bir sorunum var:
Burada burs başvurusu yaptım ve çok umutluydum, pazartesi yurt kazananlar listesi açıklandı ve ben yedeklerdeyim.
Bana gelme olasılığı çok düşük, 31 Ekim’de de burs sonuçları açıklanacak.
Durum gösteriyor ki burs alma olasılığım da çok düşük. Burs çıkmadığı takdirde geri dönmek zorundayım. Şimdiye kadar ailem bir şekilde destek oldu ama maddi durumu iyi bir aileden gelmiyorum ve artık yapabilecekleri bir şey yok.
Çok fazla araştırma yaptım burs için, genelde güzel sanatlar için burslar verilmiyor, verilse de yurtdışı mastır için verilmiyor.
Ben sizden yardım istiyorum. Beni burs verebilecek kurumlarla bağlantıya geçirebilir misiz?
İnanıyorum ki çevrenizde burs veren kurumlar vardır. Geri ödemeli de olur yani sonrasında bana ödenen parayı geri öderim.
Bu aşamaya gelmek için inanın çok uğraştım ben ve şimdi her şeyi bırakıp dönmek istemiyorum.
Umarım samimiyetime inanırsınız ve ne kadar zor durumda olduğumu anlarsınız.
Bu mesajı yazmak bile benim için inanın çok zor.
Bana yardımcı olursanız çok sevinirim.
Teşekkürler, sevgiler saygılar...”
Samimi, içten ve hak edilmiş bir istek, bakalım kimler el uzatacak?
Özetin özeti: Türban sorununu çözenler, keşke aynı kararlılıkla burs, barınma ve iş sorununu da çözebilselerdi...