Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Bir kadın gazeteci Daily Beast adlı haber sitesinde Elon Musk’ı eleştirmenin artık mümkün olmadığını, çünkü en küçük eleştiride bile milyonlarca takipçisini kadın gazetecilere karşı kışkırtmak ve kadın gazetecilere ve bilime saygısızlıkla suçladı.
Elon Musk, iddiaları gülünç bulduğunu söylese de başta takipçilerini kadın gazeteciye yağdırdıkları küfürler ve hakaretler konusunda uyarmadı.
Ta ki annesi Maye Musk, “Ben seni bilim kadınları arasında, bilime ve kadınlara saygılı yetiştirdim, bu yalan haberlerin kadınlara düşmanlık meselesi haline getirilmesinden utanç duyulmalı” diye bir tweet atana kadar.
Daha sonra Elon Musk da takipçilerini kendisini eleştirenlere hakarette bulunmamaları konusunda uyardı ama doğrusu artık çok geçti, takipçileri ona toz kondurmamakta kararlıydı.
Malum, Elon Musk, Tesla ve SpaceX ile hepimizi kendisine bağlamayı başardı.
Tabii, Anıtkabir’den paylaştığı fotoğrafın da kalbimizde ayrı bir yeri var.
70 yaşındaki annesi Maye’in geç gelen süper modelliğinden erkek kardeşi Kimbal’ın Nextdoor Eatery ve The Kitchen ile gıda konusundaki sosyal yardım çalışmalarına, kız kardeşi Tosca’nın Netflix’e rakip Passionflix’ine Musk ailesinin her bireyini tek tek izlemekteyiz.
Gerçi Musk’ın fikirlerini ilk duyanlar hep gerçekleşmeyecek hayaller sandı, oysa o fikirleri hızla hayata geçirdi.
Hatta onun için ABD’de ‘seri girişimci’ yerine ‘paralel girişimci’ denilmesine bile neden oldu.
Aynı anda farklı endüstrilerde yaptığı işler nedeniyle ve tabii girdiği her endüstride bir devrim yarattığı için. Aslında her şey Zip2 ile başladı, babasından 28 bin dolar borç alarak erkek kardeşi Kimbal ile kurduğu online rehber hizmeti kısa sürede beğenildi, yatırımcılar yüzünden şirketten ayrılmak zorunda kaldı, ama Compaq’a satıştan tam 22 milyon dolar kazandı.
Daha sonra PayPal ile tanındı, teknik anlaşmazlıklar nedeniyle balayında olduğunda şirketten uzaklaştırıldığını öğrendi. PayPal’ın satışından 165 milyon dolar kazandı.
2004’te güneş enerjisi şirketi Solar City fikrini, kuzeni Lyndon Rive ile Burning Man festivali yolunda buldu.
Kendisini batırabilecek kadar zorlayan iki şirket ise Tesla ve Space X oldu.
İki şirket de aynı zamanda milyonlarca takipçi kazanmasına neden oldu.
İşte bu takipçileri kendisini eleştirenlere karşı kışkırtmasaydı, daha iyi olurdu tabii. Bunu bir kadın-erkek meselesine de dönüştürmemiş olurdu.

Haberin Devamı

Uber meselesi çözülmeli

Haberin Devamı

Sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada Uber, taksicilerle ve vergi nedeniyle devletlerle sorun yaşıyor.
Elbette, Uber’in üstüne düşen çok büyük bir görev var, hem tüm kullanıcılarına, hem rakiplerine, hem de devletlere karşı.
Dün, yeni düzenlemeler sonucunda Uber Global “Türkiye’deki şehirlerin ulaşım seçeneklerini geliştirmek amacıyla tüm ilgili yerel paydaşlarla iş birliği içinde çalışmak istiyoruz ve uzun vadeli sadık bir iş ortağı olarak Türkiye’ye sonuna kadar bağlıyız” diye bir açıklama yapmak zorunda kaldı.
Biliyoruz, serbest piyasada rekabet olması kaçınılmaz, devletle yaşanan sorunlar için de mutlaka bir çözüm bulunmalı.
Çünkü Uber kullanıcıları konforlarından vazgeçmiyor ve Uber’in yaşadığı sorunlara karşı hep birlikte mücadele veriyor.
Örneğin, geçen yıl Londra’da Uber’in lisansı yenilenmedi, bunun üzerine bir imza kampanyası başlatıldı ve 1 milyon kişi bu kampanyaya katıldı.
Sonuç, Uber halen Londra’da hizmet veriyor.
Bakalım, bizi nasıl bir sonuç bekliyor?