Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Geçen yıl tam da bu zamanlarda Londra Caz Festivali’nde ‘Istanbul Psychedelic’ konserleri vardı.

Dünyanın en prestijli müzik festivallerinden birinde İstanbul bölümünde Aralık 2020’de yeni albümlerini yayımlayan Moğollar, İlhan Erşahin, BaBa ZuLa ve 2018 yılı Montreux Jazz Festival Talent Award sahibi Islandman sahnedeydi.

İlk kez pandemi nedeniyle çevrimiçi gerçekleşen festivalde İstanbul konserleri bir konser salonunda değil, İstanbul Boğazı’nda, köprünün önünde nefis bir İstanbul manzarasıyla birlikte gerçekleşti.

Haberin Devamı

Bu konserleri izleyen her İstanbullu gibi gurur duydum.

Hem müzisyenlerimizin performansıyla, hem İstanbul’un büyüleyici güzelliğiyle, hem de dünyanın en önemli müzik festivallerinden birinin İstanbul’a özel bölüm ayırmasıyla.

Tabii bütün bunlar tesadüf eseri olmuyor.

İstanbul-Londra caz hattına büyük ödül

Her ne kadar İstanbul’un güzelliği de, müzisyenlerimizin başarısı da sınırlarımızı çoktan aşsa da, bunları dünyaya daha iyi duyurabilmek için gizli kahramanlar gerekiyor.

‘Istanbul Psychedelic’ konserlerinin gerçekleşmesinde, hiç şüphesiz en büyük rol Pelin Opcin’e ait.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen İstanbul Caz Festivali’nin direktörüydü Pelin Opcin.

Şubat 2018 itibarıyla dünyanın en kapsamlı caz festivallerinden Londra Caz Festivali’ni düzenleyen Serious’ın Programlama Direktörü oldu.

Peki ama her şey nasıl başladı?

“Pelin Opcin, Boğaziçi Üniversitesi’nde Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümünde okurken üniversitenin birçok kültürel ve sanatsal etkinliğinde aktif rol aldı ve mezuniyetinin ardından kariyerine bu alanda devam etme kararı verdi.

1999 yılında İKSV’de çalışmaya başladı, 2005’te İstanbul Caz Festivali’nin direktörü oldu.

Festivalin sanatsal içeriğiyle birlikte tüm idari yönetiminden sorumlu olan Pelin Opcin, bu görevlerinin yanı sıra İKSV tarafından gerçekleştirilen çeşitli tekil müzik etkinlikleri, izleyici kitlesi geliştirme ve erişim projelerinde de önemli rol oynadı.

Direktörlüğü sırasında festivalde birçok yenilik gerçekleştirildi, Türkiyeli sanatçıların uluslararası sanatçılarla iş birliğinin artırılması yönünde çalışmalar yapıldı, Türkiye’den sanatçıların uluslararası erişimlerinin artmasıyla ilgili girişimlere öncelik verildi.

Haberin Devamı

Pelin Opcin ayrıca genç müzisyenlerin İstanbul Caz Festivali’nde daha fazla dinleyiciye ulaşmasını amaçlayan Genç Caz serisinin de yaratıcısı oldu.

2013’te İstanbul’da gerçekleştirilen UNESCO & Thelonious Monk Institute of Jazz’ın düzenlediği Uluslararası Caz Günü kutlamalarında etkin görev alan Pelin Opcin, her iki kurumun önderliğinde sürdürülen Uluslararası Caz Günü’nün de danışma kurulunda yer alıyor” diye özetledi İKSV.

İşte, geçen yıl Londra Caz Festivali’nde gururla izlediğimiz ‘Istanbul Psychedelic’ konserlerinin gerçekleşmesinde perde arkasındaki en önemli isim: Pelin Opcin.

Geçen hafta ise İstanbul’a önemli bir bölüm ayırdıkları dijital gerçekleşen Londra Caz Festivali 2020 ile caz dünyasına getirdikleri yenilikler ödüllendirildi, prestijli bir ödülü, Jazz FM Innovation Award’u kazandılar.

Tebrikler Pelin Opcin!

Haberin Devamı

Hatırlatalım, EFG London Jazz Festival 2021 ise tam iki hafta sonra başlıyor.