Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

İstanbul Doors Group’un kurucularının 6 Kasım’da Londra’da açacağı İtalyan restoranı Frescobaldi ile başlıyor, Changa’nın 15’inci yıl ve Lucca’nın 10’uncu yıl kutlamalarıyla devam ediyoruz

Yeme-içme dünyasında bilmeniz gereken tarihler

İstanbul Doors Group’un kurucu ortaklarından Levent Büyükuğur ve Berk Ekşioğlu (altta) ile şarapları ve zeytinyağlarıyla ünlü Frescobaldi ailesi (üstte) Londra’da İtalyan restoranı açıyor.

Yeme-içme dünyasında bilmeniz gereken tarihler

FRESCOBALDI / 6 Kasım

İngiltere’de Türk-İtalyan ortak yapımı restoran

stanbul yeme-içme dünyası 6 Kasım’da Londra’ya bir çıkarma yapmaya hazırlanıyor. Nedeni belli, beklenen İtalyan restoranı Frescobaldi sonunda açılıyor. Peki ama Londra’da açılan bir İtalyan restoranının İstanbul ile ilgisi ne?
Da Mario’dan Vogue’a, Kitchenette’lerden Anjelique’e birçok yeme-içme ve eğlence mekanını kuran ve Zuma gibi uluslararası zincirleri de İstanbul’a getiren İstanbul Doors Group’un kurucu ortaklarının yeni şirketleriyle ilk girişimi bu. Malum, Bülent-Rıza-Levent Büyükuğur ve Berk Ekşioğlu İstanbul Doors Group’un çoğunluk hisselerini Doğuş Grubu’na sattıktan bir süre sonra yönetimden çekilmek durumunda kaldı. Anlaşmaları nedeniyle belli bir süre Türkiye’de yeni bir girişimde bulunmayacaklardı. Çareyi yurt dışına açılmakta ve Londra’da yeni bir şirket kurmakta buldular. Londra’da yabancı ortaklarla birlikte kurdukları yeni şirketin adı: Good Food Society.

Ünlü aileyle işbirliği yaptılar
Önce bir İtalyan restoranı açıyorlar. İlk hedef nisan ayına yetiştirmekti ama olmadı. Daha sonra eylülde açılması planlandı, yine yetişmedi. Şimdi ise 6 Kasım itibariyle restoran açılıyor. Adı: Frescobaldi. Evet, kendi soyadlarını taşıyan şarapları ve Laudemio adlı zeytinyağlarıyla ünlü Frescobaldi ailesi de restoranın ortaklarından. Toskana’nın en köklü üreticilerinden olan aile 1300’lerden beri bağcılık ve şarapçılıkla uğraşıyor. Hatta Frescobaldiler, Michelangelo’ya eserleri karşılığında şarap sağlamalarıyla da tanınıyor.
Frescobaldi ailesi İstanbul’a sık sık gelip gidiyor. Ailenin Toskana’daki evlerinden birine Levent Büyükuğur’la aynı zamanda ben de konuk olmuştum. Prens Charles ve Camilla’dan Hillary-Bill Clinton’a birçok tanınmış ismin Frescobaldi ailesine yazdığı teşekkür mektuplarını okumuştuk. İngiltere Prensi William’ın Kate Middleton ile düğününde Frescobaldi ailesine ait şarap ve zeytinyağları kullanıldığı için aileye el yazısıyla yazdıkları mektup da gözümüze çarpmıştı. Ayrıca şarap mahzenlerini gezmiş, ailede doğan her çocuk için yapılan özel üretim şarapları ve artık paha biçilemeyen şarapları da görmüştük.
İşte o zaman daha ne Frescobaldi’nin Londra’da restoran açma projesi vardı ne de Levent Büyükuğur’un Frescobaldi ile bir ortaklık yapma fikri. Varsa bile henüz konuşulmuyordu.
Şimdi tam iki yıl sonra Levent Büyükuğur yönetimindeki Good Food Society ve Toskanalı Frescobaldi ailesi birlikte Londra Mayfair’de Frescobaldi’yi açıyor. Frescobaldi ailesinin İtalya dışındaki ilk restoranı bu. Bakalım, Türk-İtalyan ortak yapımı İngiltere’de nasıl karşılanacak?

Haberin Devamı

CHANGA / 16 Ekim

Haberin Devamı

15. yılı müzede kutluyor

Haberin Devamı

Tarık Bayazıt ve Savaş Ertunç 15 yıl önce Taksim’de Changa’yı kurduklarında herkes şaşırmıştı. Böyle şık bir restoranın Taksim’de iş yapmasını kimse beklemiyordu. Oysa Changa yemekleri ve ambiyansı ile kısa sürede parladı. Daha ilk gününden İngiliz şef Peter Gordon’ın katkısı da bunda etkili oldu tabii.
Changa sanat eserlerine değer veren ilk restoran oldu İstanbul’da. Tesadüf değildi, Sakıp Sabancı Müzesi’nde Müzedechanga’nın açılması.
Müzedechanga, Wallpaper tarafından
en iyi yeni restoran tasarımı da seçildi.
Autoban Mimarlık imzalı mekanıyla olduğu kadar yemek tasarımlarıyla da dikkat çekti. Müzedechanga Sakıp Sabancı Müzesi’ndeki sergilere özel menüler de hazırladı. Anish
Kapoor menüsü hâlâ aklımızdayken şimdi de Joan Miro sergisi için hazırlanan yemekleriyle kalbimizi bir kez daha fethetti.
Changa 15’inci yılını bu perşembe müzede kutluyor. Şimdiden nice yıllara!

LUCCA / 22 Ekim

10’uncu yıla özel parti

Lucca daha yeni 10 yaşında oldu ama sanki
hep varmış gibi geliyor müdavimlerine. Sosyal
hayatta Lucca’dan öncesi hatırlanmıyor. Zaten Bebek’in yeniden yeme-içme güzergahına girmesine neden olan da Lucca.
Lucca şimdi 10’uncu yılını, kurucusu Cem Mirap’ın doğum gününe denk gelen 22 Ekim’de özel bir partiyle kutlamaya hazırlanıyor. Heyecanla bekliyoruz.

DABBOUS / 3 Kasım

Milli içki Londra’da

Londra’da aynı günlerde bizi ilgilendiren başka bir etkinlik daha var: “Unrush Your World”. “Bu kampanya ile hayatın ve gerçek lezzetlerin aceleye gelmeyecek bir lüks olduğunu anlatıyoruz” diyor Mey İçki CEO’su Galip Yorgancıoğlu.
Milli içkimizin tanıtılacağı “Unrush Your World” kampanyasının lansmanı 3 Kasım’da Londra’da. Peki ama nerede? İngiltere’nin yükselen şeflerinden Ollie Dabbous’un yer bulması imkansıza yakın olan restoranı Dabbous’ta.