Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Kan sulandırıcı ilaç kullanıyorsanız diyetteki K vitamini miktarına özen göstermenizde fayda var. K vitamininden zengin yiyeceklerle beslendiğinizde kullandığınız ilacın etkisi azalabiliyor. Korkmayın, dengeli beslendiğiniz sürece bu süreci çok rahat yönetebilirsiniz.

Ne mi yapmalısınız? Öncelikle, önceden uyguladığınız beslenme planınızda çok keskin değişiklikler yapmaktan kaçının. K vitamininden zengin besinleri bir gün çok, bir gün az veya bir hafta çok bir hafta az tüketmek ilacın etkisinde değişiklikler yaratabiliyor. Dengeli bir diyet uygulamaya çalışın. Diyet alışkanlıklarınızın dışına çıkmayın.

Haberin Devamı

Aşağıda K vitamininden zengin bazı besinleri sıralayacağım. Bu besinleri gün içerisinde tüketirken aşırıya kaçmamanız gerekiyor. Unutmayın bu besinler size YASAK değil. Diyetinizden tamamen çıkarmanız gerekmiyor, çünkü özellikle yeşil yapraklı sebzelerin sağlık üzerinde birçok faydası bulunuyor.

İŞTE K VİTAMİNİNDEN ZENGİN BESİNLER:

Ispanak, pazı, semizotu
Kuşkonmaz
Maydanoz
Marul
Brokoli
Brüksel Lahanası
Kara Lahana
Sığır Eti
Hindiba
Yağlı Ton
Balığı
Şalgam

Yukarıda belirttiğim yiyecekler porsiyonları başına daha fazla miktarda K vitamini içeriyor. Normal bir bireyin günlük yeterli K vitamini alım miktarı 90-120 mcg. civarında.

Porsiyon başına en yüksek K vitamini içeren besinlere 3 örnek verecek olursam ıspanak, lahana ve brokoliyi sayabilirim. 1 su bardağı çiğ ıspanak 145mcg K vitamini içeriyor. 1 su bardağı lahanada bu değer yaklaşık 113 mcg. Brokoli ise yaklaşık 110 mcg. kadar K vitamini içermekte.

Coumadin kullanan kişilerin de her gün tutarlı seviyelerde K vitaminine ihtiyacı olduğunu unutmamak gerek. Aşırı miktarda K vitamini içeren gıdaların alınmasının Warfarin etkisini engelleyeceğini aklınızın bir kenarında tutarak dengeyi sağlayın.

BU BESİNLERİN TÜKETİMİNDEN KAÇININ

Bazı besinler ilaç ile etkileşerek kanama riskini arttırabiliyor. Örneğin kızılcık veya greyfurt suyunun warfarin ile etkileşime girebileceğini biliyor muydunuz? Eğer kan sulandırıcı kullanıyorsanız bu besinleri tüketmemenizde fayda var.

Haberin Devamı

Potansiyel etkileşimin kızılcıkta bulunan flavonoidlerden kaynaklanabileceği belirtiliyor. Bir diğer etkileşim mekanizmasının da kızılcık bileşeni olan salisilik asidin antiplatelet etkisinden kaynaklı olabileceği söyleniyor. Greyfurt suyu da bazı enzimleri inhibe edebilen flavonoidler içeriyor. Özetle ilaçla birlikte tüketildiğinde warfarin etkisini artırabiliyor ve risk oluşturuyor.

Zencefilin tromboksan sentetazı inhibe ettiği ve trombosit agregasyonunu azalttığı düşünülüyor. Aşırı zencefil tüketimi kanama riskini artırabilir, dikkatli olmak gerekiyor.

Mango tüketimi ile yapılan çalışmalarda INR artışına sebep olabileceği söyleniyor.

Sarımsak, trombosit agregasyonunu inhibe edebiliyor ve warfarinin etkilerini arttırabiliyor. Değişen trombosit agregasyonu ve uzun süreli kanamayla ilişkili aşırı sarımsak tüketimine dikkat edilmeli.

Yeşil çayda da antitrombosit etkilere sahip ve warfarinin etkisini artırabilecek bileşenler bulunuyor. Ne kadar miktarda yeşil çay tüketiminin warfarin üzerinde etkisi olacağını belirlemek zor. Bu nedenle sınırlı tüketilmesi gerekenlerden.

Haberin Devamı

Soya fasulyesi K vitamini içerir ve ayrıca trombosit agregasyonunu da engelleyebilir. Farklı soya ürünleri, değişen miktarlarda K vitamini içeriğine sahip. Soyanın warfarin emilimini de azaltabileceği bazı çalışmalarda gösterilse de etkileşim mekanizması tam olarak bilinmiyor.

Gelelim alkol tüketimine. Akut alkol tüketimi ile artan kanama riski nedeniyle, hastalara ilaç kullanırken alkol tüketiminden kaçınmaları veya bunları sınırlamaları önerilir. Alkol tüketiminizi minimuma indirmekte fayda var.

Koenzim Q10, bromelain, omega-3 takviyesi, glukozamin, vitamin C, ginkgo biloba, ginseng, sarı kantoron, e vitamini gib bir çoki takviyenin de ilaçla etkileşime girebileceği biliniyor. Eğer takviye alıyorsanız mutlaka doktorunuza danışın. Türk Kardiyoloji Derneği, kırmızı biber, papatya, melek otu, solucan otu, keten tohumu, atkestanesi, tekesakalı, kavak tomurcuğu, zerdeçal, aslankuyruğu gibi bitkilerin pıhtı önleyici ilaçların etkisini arttırıp kanamaya neden olabileceğini söylüyor. Bu bitkilere ve besinlere mutlaka dikkat edilmeli.