Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Toksinlerden arınma anlamına gelen detoks için doğal beslenme ana prensiptir. Sahurda ve iftarda meyve - sebze ağırlıklı beslenmek bol su içilmesi ve yemek sondası içilen bitki çayları vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olacaktır...

Detoks son zamanların en çok konuşulan konularından birisi. Gün içinde sigara dumanı, egsoz, gereksiz alınan ilaçlar, aşırı katkı maddesi kullanımı, tarımsal ilaçlar, besin allerjenleri, hava kirliliği, egzos gazı gibi birçok sebeple toksinlerle karşı karşıya gelebiliyoruz. Ama vücudumuz zaten doğal bir detoks sistemine sahiptir. Eğer sağlıklı besleniyor, egzersiz yapıyor, stresten, sigara ve aşırı alkolden uzak duruyorsanız aslında detoksu yaşam biçiminiz haline getirmişsiniz diyebiliriz.

Detoks bir zayıflama yöntemi değildir

Detoksu zayıflama mucizesi olarak görüyorsanız ve yalnızca bazı dönemler detoks yaparak kilo vermeye çalışıyorsanız kötü bir haberim var; detoks zayıflama yöntemi değildir. Detoks aslında toksinlerden arınma anlamına gelir. Toksinlerden kurtulmak için doğal beslenme ana prensiptir. Sebze ve meyvelerin ağırlıklı olduğu ana öğünler, sebze ve meyve sularının içildiği ara öğünler, tam tahıl ekmeği, kuru baklagiller, balık, yoğurt, yağlı tohumlar, probiyotik ürünler, su ve maden suyu ile alınan bol sıvı desteği evinizde kolaylıkla uygulanabilecek bir detoks şeklidir. Detoks sırasında mümkünse egzersiz yapmak ve hatta sauna, masaj eklemek etkisini artıracaktır. Ayrıca bu dönemde şeker, kahve, işlenmiş besinler ve katkı maddesi içeren gıdalar önerilmez. Alkol ve doymuş yağ alımı da bu süreçte sınırlanması ve uzak durulması gerekenlerden…

Doğal beslenmek önemli

Aslında oruç, hem bedenimizi hem ruhumuzu temizlemek için her yılın bir ayı bize sunulmuş bir fırsat olabilir. Ramazan ayında birçok insan sigara ve alkolü bırakır. Hazır bu disiplin içinde iken beslenmenizde yapacağınız küçük değişiklerle kendinize 3- 5 günlük detokskürleri yaratabilirsiniz. Bunun için az önce de söylediğim gibi doğal beslenme ana prensiptir. Örneğin sahurda meyve, probiyotik yoğurt, 10-15 fındık veya badem, 1 dilim tam tahıl ekmeği, bol su, sebze. İftarda yine bol su, kurubaklagil yemeği, sebze yemeği veya balık, bol salata ve su. İftardan sonra meyve ve sebze suyu olabilir. Bu süre içinde bitki çayları özellikle rezene ve yeşil çay içilmesi daha uygundur.

Özellikle mevsim geçişlerinde sonbahar ve ilkbaharda detoks yapılması kişilerin bahar yorgunluğu dediğimiz şikayetlerinin azalmasına yardımcı olur. Bu tür programlarda kullanılacak meyve ve sebzeler önemlidir. Detoks programlarının en önemli maddesi de bol su tüketmektir. Ramazan ayında gün içinde mümkün olmasa da iftar ve sahur arasında bol bol su tüketerek ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Sıvı ihtiyacının bir kısmı sebze ve meyve sularından karşılayabilirsiniz. Örneğin çay polifenolleri özellikle de yeşil çay bu konuda önemlidir, bağışıklık sistemini güçlendirir. Zencefil, hindiba, rezene ve kereviz ise vücuttan fazla suyun atılmasına yardımcı olabilir.

İnflamasyon nedir?

İnflamasyon aslında vücudumuzun bir sorun olduğunu ve tehlikede olduğunu anlatma biçimidir. Vücudun kendisini enfeksiyon, hastalık veya yaralanmadan korumak için verdiği bir tepkidir. Akut (kısa süreli) enflamasyonun klasik bulguları kızarıklık, ağrı, ısı ve şişme gibi tepkilerdir. Herhangi bir sorunla karşılaştığında vücudumuz, beyaz kan hücrelerinin, bağışıklık hücrelerin ve enfeksiyona karşı savaşmaya yardımcı sitokinler denen maddelerin üretimini artırır.

Fakat kronik (uzun süreli) inflamasyon genellikle sessizdir ve kızarıklık, ağrı, ödem gibi gözle görülür herhangi bir belirti vermeden de ilerleyebilir. Uzun süren inflamasyon şeker hastalığı, kalp hastalığı, yağlı karaciğer hastalığı ve kanser gibi birçok hastalığa sebep olabilir.

Stres, sağlıksız beslenme ve düşük aktivite seviyeleri, inflamasyon riskini daha da artırabilir. Bununla birlikte, bazı besinler inflamasyonu tetiklerken bazıları da mücadele etmek için bize yardımcı olabilir. Kırmızı meyveler, omega-3 içeren yağlı balıklar, zerdeçal gibi besinler inflamasyona karşı etkilidir.

Dikkat! Sağlığınızla oynamayın

Uzun günler boyunca hiç katı yiyeceğin olmadığı, sadece sıvı alımının olduğu detoks programları sağlık açısından uygun değildir. Baklagil, balık, sebze ve meyve ağırlıklı beslenme tipi kabul edilebilir, ancak sadece sıvılarla litrelerce su veya otlarla hazırlanan özel formüller iyi planlanmadan ve bir hekime danışılmadan yapılmamalı. Ben bu gibi durumlarda endişeleniyorum. Kısıtlı yiyecek, içecek olan, tek tip beslenmeyi gerektiren, minimum kalori içeren diyetler metabolizmanın yavaşlamasına neden olur.

Yarın: Ramazan tatlıları