Duşun tarihteki yolculuğu: Sabah mı yoksa akşam mı alınmalı?

17 Ocak 2025

Güne tam anlamıyla yeni bir başlangıç ​​yapmak için sabahın erken saatlerinde mi yoksa yoğun bir günün ardından rahatlamanıza yardımcı olması için akşam mı duş almalısınız? Bunun cevabını vermeden önce gelin önce banyonun tarihine bir bakış atalım. Tarihi antik çağlara kadar uzanan banyolar, suyun temizleyici gücünden faydalanmak amacıyla doğal su kaynaklarının etrafında kurulmuştu. Tarihsel geçmiş incelendiğinde, banyo yapma ritüellerinin çevredeki doğal kaynakları kullanarak gerçekleştirildiğine rastlanılıyor. Mezopotamya ve Mısır gibi erken uygarlıklarda, nehirler ve göletler banyo yapmak için kullanılıyordu. Antik Yunan ve Roma'da ise banyolar daha sofistike hale geldi. Özel olarak inşa edilmiş banyolar ve kamu hamamları, suyun ısıtılması ve dağıtılması için gelişmiş sistemlere sahipti.

RUHSAL ARINMANIN MERKEZİYDİ

Roma hamamları, banyo yapmanın ötesinde sosyal merkezler olarak işlev gördü. İnsanlar burada sadece yıkanmakla kalmaz, aynı zamanda arkadaşlarıyla buluşur ve dinlenirlerdi. Ruhsal arınma ve tanrılara adak sunma ritüelleri için de

Yazının Devamı

Sabah latte'si kadınların kalbini tekletiyor

11 Ocak 2025

Mis gibi kahve kokusuyla güne başlamak... Türk hayat tarzındaki derin etkisiyle Türk kahvesi bir yana dursun latte'siyle, filtre kahvesiyle 'sabaha merhaba' diyenlerimiz de vardır. Her birinden farklı tatlar alır, farklı sohbetlere, düşüncelere dalarız. Ancak elinizde tuttuğunuz bir fincan kahvenin içine eklediğiniz sütün yaratacağı riskleri hiç düşündünüz mü? Cevabınız hayırsa bakın son araştırmalar neler söylüyor. BMC Medicine'de yayınlanan yeni bir makaleye göre, düzenli olarak inek sütü tüketmek, kalp krizlerine yol açabilen bir durum olan iskemik kalp hastalığı geliştirme riskinizi artırabilir. Araştırmacılar, süt içildikçe riskin de arttığını, özellikle kadınların risk grubu listesinin en başında yer aldığını açıklıyor.

İsveçli araştırmacılar, her gün ortalama aynı miktarda süt içen kadınlarda kalp hastalığına yakalanma riskinin arttığını ortaya koydu. Uppsala Üniversitesi'ndeki ekip, yaklaşık 60 bin kadın ve 40 bin erkeğin verilerine bakarak ulaştığı sonuçlarda günde 400 mililitre süt

Yazının Devamı

Rutinlerinizi atlamayın, uzun yaşamı garantileyin

3 Ocak 2025

Sabahları güne nasıl uyandığınız bütün gününüzün nasıl geçeceğini belirler. Dahası yaşam boyu uyguladığınız rutinler sağlıklı bir yaşamın da ayak sesleridir. Araştırmalar da sabah rutinlerimizin uzun yaşamakla bir bağlantısı olduğuna işaret ediyor. Peki, bu bağlantı nasıl yorumlanıyor? Gelin hep beraber bakalım...

Sabah rutinleri, sağlıklı hormon üretimi, metabolizma ve uyku-uyanıklık döngüleri de dahil olmak üzere vücudu zinde tutan sirkadiyen ritimlerimizi düzenlemede önemli bir role sahip. Yani bu uygulamalar sayesinde zamanla fiziksel ve ruhsal sağlığınız daha da iyileşmesini sağlayabilirsiniz. Peki , uzun yaşamın anahtarını önümüze koyan bu adımlar neler? İşte duyanlara 'Demek bu kadar kolaymış' dedirten o uygulamalar!

KAHVALTI MUCİZEVİ ETKİYE SAHİP

Bu uygulama listenin en başında uyanır uyanmaz su içmek yer alıyor. Sabahın ilk saatlerinde bir bardak su içmek sindirime yardımcı olur, metabolizmayı destekler ve toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Uyandıktan hemen sonra su içmenizi sağlamanın en kolay ise uyumadan önce yatağınızın yanında bir bardak su

Yazının Devamı

Bunamanın işareti çene kasında mı gizli?

27 Aralık 2024

Unutmanın, yaşlanmanın bir parçası olduğunu düşünenlerden misiniz? Oysa durum hiç de sandığınız gibi değil. Alzhemir, beta-amiloid ve tau proteinlerinin beyin hücrelerinde birikmesi sonucu sinir hücrelerinin ölmesiyle hafıza kaybı, bunama ve günlük faaliyetleri gerçekleştirememeyle sonuçlanan dejeneratif bir beyin hastalığıdır. Tüm dünyada sayısı giderek artan Alzheimer hastaları ise bilim insanlarını, hastalığın erken tespiti ve alternatif tedavi noktasında yeni yöntemler bulmaya yönlendirmiş durumda.

Son olarak Johns Hopkins Tıp Fakültesi'nde yapılan araştırma da bunlardan biri. Araştırmada kas kütlesi kaybının diğer adıyla sarkopeninin, demans riskini önemli ölçüde artırabileceğine dair veriler elde edildi. Ağzın işlevsel görevini yerine getirmeye yardımcı olan kasların da demansla ilgili mesaj verdiği ortaya çıktı.

Obezite, yüksek tansiyon, diyabet ve sigara kullanımı, bilişsel işlev kaybı olan bunama sorununun bilinen risk faktörleri arasında yer alıyor. Yapılan yeni çalışmalara göre daha az kas yoğunluğuna sahip olanların bunama

Yazının Devamı

Kağıt cilt maskeleri gerçekten işe yarıyor mu?

15 Aralık 2024

Kağıt maskeler evde yapılan cilt bakımlarının vazgeçilmez bir parçası haline gelmiş durumda. Son zamanlarda çeşit çeşit üretilen ve ciltte farklı etkiler yaratmayı vadeden bu kağıt maskeler gerçekten işe yarıyor mu yoksa bir aldatmaca mı?

Kağıt maskeler, seruma batırılmış ince, kumaş benzeri yüz bakımlarıdır. Genellikle ince bir pamuk veya kağıt malzemeden yapılırlar. Bu maskeleri biyo-selüloz, hidrojel ve kolajen çeşitlerinde bulabilirsiniz. Dermatolog Dr. Blair Murphy Rose, "Genellikle kağıt maskeler nemlendirici ve besleyici içeriklerle formüle edilir ancak bazılarında cildi aydınlatmak için niasinamid, arındırmak için aktif kömür gibi içerikler bulunur" açıklamasında bulundu.

Tek kullanımlık kağıt maskeler temiz cilde uygulanır, yüzünüzün hatlarına uyum sağlar ve cildinizin içerikleri emmesi için 15 ile 30 dakika bekletilir. Bazı kişiler deneyimi geliştirmek için yüz silindiri, gua sha aleti veya soğutucu buz küreleri gibi diğer bakımları da eklemeyi sever. Daha sonra bunları çıkarır ve cilt bakım rutininizin geri

Yazının Devamı

Ağrısız sızısız uyanmak için 2 püf nokta

14 Aralık 2024

Çoğu insan en iyi uyku pozisyonunu bulmakta zorlanıyor. Vücudumuzdaki basınç noktaları, uyku sorunları ve hazımsızlık gibi durumların huzursuz uykuya yol açması gibi sorunlar sağlıklı bir uyku çekmenize engel olur. Sabahları vücudunuzun ağrıdığını hisseder ve yorgun kalkarsınız. Peki sağlıklı bir uykunun sırrı ne?

En sevdiğiniz uyku pozisyonunuzun aslında yarardan çok zarar verip vermediğini merak ediyor olabilirsiniz. Yüz üstü uyumak, bırakılması zor bir alışkanlık olsa da omurganız için zararlı olabilir. Boynunuzun nefes almak için garip bir pozisyonda olması ve alt sırtta oluşan ek stres, ağrıya, sertliğe, uyuşukluğa ve kas gerginliğine yol açabilir. Zamanla bu fiziksel etkiler omurgaya önemli hasarlar verebilecek uzun vadeli sorunlara dönüşür. Bunun yerine omurgayı uyurken ek stres ve gerginlikten kaçınmak için nötr bir pozisyonda tutmak en iyisidir. İşte tam olarak bunu yapmanıza yardımcı olabilecek 2 uyku pozisyonu var:

1- Sırt üstü uyumak: Omurganızı düz tutmanın en kolay yollarından birinin sırt üstü düz bir

Yazının Devamı

B7 vitamininin vücudumuza etkileri

7 Aralık 2024

İnsan vücuduna faydası olan çok sayıda vitamin ve mineral olsa da pek çok kişi bundan habersiz. En çok bilinenler arasında yer alan C, D, A ve B vitaminlerinin yanında H, yani B7 vitamini de sağlıklı yaşam konusunda önemli rol oynuyor. Peki B7 vücutta neler yapıyor? Uzmanlar sıraladı:

B7, vücudun fonksiyonlarını devam ettirebilmesi için önemli görevleri olan vitaminlerden biri. İnsan vücudunda, çeşitli enzimatik reaksiyonlarda, kofaktör olarak yer alıyor. Ek olarak bu vitamin metabolizmanın sağlıklı düzeyde çalışmasında etkili. BiYotin (H vitamini) vücutta depolanma özelliği taşımıyor. Bağırsaktaki bazı faydalı bakteriler, çok az miktarda H vitamini sentezleme özelliğine sahip. Biyotinin emilimi, vücutta onikiparmak bağırsağında gerçekleşiyor. İnsan vücudunda B7 vitamini ise en fazla böbrek ve karaciğerde bulunuyor.

UV IŞINI VE OKSİJENE DAYANIKLI DEĞİL

B kompleks vitaminleri arasında bulunan B7 vitamini, sıcaklığa ve asidik ortamlara karşı dayanıklı yapıda. Ancak bu yapısı, UV ışınlarına ve oksijene karşı dayanıklı değil. B7 vitamini, yağların ve

Yazının Devamı

Severek tüketilen füme etler bildiğiniz gibi değil

4 Aralık 2024

İşlenmiş etlerin zararlı olduğunu çok duymuş olabilirsiniz. Bu etler arasında salam, sosis, sucuk sayılmış olsa de pek çok kişinin severek tükettiği hindi fümeler unutuluyor. Aslında bu ürünler pek de masum değil!

KİMİLERİNE GÖRE FAYDALI

Genellikle çok zor koşullara dayanabilen, tüketime uygun füme et kalori açısından da son derece makul. Füme et ateş dumanı ile kurutulduğundan zaman zaman füme et zararlı mı soruları doğal olarak gündeme geliyor. Bu konuda füme etin zararsız olduğunu söylemek mümkün.

KALORİSİ AZ, SPORCULARIN TERCİHİ

Eğer sporcu bir kimliğiniz varsa ya da son zamanlarda kendinizi spora verdiyseniz siz de hindi füme tüketmeye başlayabilirsiniz. Çünkü hindi füme, vücuda enerji veren düşük kalorili bir et ürünü. Bu besini tükettiğinizde doygunluğunuz artarken alacağınız kalori ise azalır. 1 dilim hindi füme (30 g) içinde 25 kadar kalori mevcut.

GERÇEK BAŞKA, KANSEROJEN MADDELER İÇERİYOR

Ciddi derecede inflamasyona neden olmasının yanında, pek çok katkı maddesi de içeren

Yazının Devamı