Her yıl nisan ayında yoğun olarak yaşanan “Ermeni Soykırımı”nı tanıma yasa tasarısı mücadelesi bu yıl “pas” geçti denilebilir. Tasarıyı kabul eden ülkeler ve yerel yönetimlerle askıya alınan ilişkilerde de değişiklik yaşanmadı. Halen 20’ye yakın ülke ve parlamentosu tarafından kabul görmese de komşumuz Bulgaristan ile sıkıntı var. Çünkü orada da 10’un üzerinde belediye meclisi tasarıyı onaylamış durumda. Bu nedenle iki ülkenin komşu hatta “kardeş” belediyeleri arasındaki kültürel, ticari, sosyal ilişkiler askıda.
Bu konuda Dışişleri Bakanlığı’nın İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü’ne yaptığı uyarı da var. Bulgaristan’daki Yerel Yönetimlerle İlişkiler başlıklı 17 Aralık 2009 tarihli yazı şöyle:
“İlgi (e)-(i) yazılarımızla 1915 olaylarını soykırım olarak niteleyen karar ve bildirileri kabul etmiş olan Burgaz’dan başka, Filibe, Stara, Zagora, Rusçuk, Silistre, Gabrova, Dobriç, Vratsa, Vidin, Şumnu ve Pernik ile işbirliği ve ziyaretlerin kısıtlanmasının bu belediyelerle kardeş şehir ilişkileri dahil olmak üzere çalışmaların askıya alınmasının (Çanakkale/Silistre-Tekirdağ/Şumnu) tepkimizin tutarlılık içerisinde gösterilmesi bakımından uygun olacağı belirtilmişti.
......1915 olaylarını soykırım olarak tanımış olan Bulgar belediyelerine yönelik yukarıda belirtilen tedbirlerin sürdürülmesi ve bu bağlamda anılan belediyelerle ortak proje geliştirilmemesi.”
Özetle yukarıda adları sayılan belediyelerle her türlü ekonomik, kültürel alış - veriş yasak, diğerleriyle serbest.
Yambov iki yılda vazgeçti
İki ülke belediyeleri ve halkları arasında bu sıkıntılı süreç yaşanırken, “yasaklı listesine” Ermeni diasporasının baskılarına dayanamayan Bulgaristan’ın güneydoğusundaki Yambol şehri de eklendi. 37 üyeli Yambol Meclisi 28 Ekim 2010 tarihli toplantısında aldığı kararla (28 evet) soykırımı tanıdı.
Ancak bu karar iki yıl sürdü. Aynı meclis 26 Ekim 2012 tarihli kararında
8 aleyhte oya karşılık 20 oyla daha önce aldığı bu kararı iptal etti. Gerekçesi de şu:
“Türkiye ile iyi ilişkiler, işbirliği ve ortak projeler bu tasarıdan dolayı aksadı, halk ve işadamları zarar gördü.”
İşte aklın yolu... Ancak, bunu Türk diplomasisinin zaferi ya da “soykırım yoktur” diyen ve ülkelerinde ırkçı kesimin hedefi haline gelen Yambol meclis üyelerini böyle bir karar almaya “yasakçı zihniyet” zorladı demek yanlış. Çünkü kararda aslan payı, Bulgaristan’ın yasaklı olmayan diğer belediyeleriyle ilişkileri daha da geliştiren ve yapılan işlerle soykırımı tanıyan bölgeleri kıskandıran Trakya Belediyeler Birliği’nin. Birlik ve Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Adem Dalgıç, bu konuda şöyle diyor:
“Türkiye ile Bulgaristan arasındaki ticaret aktiviteleri belediye başkanları. Bunu gittiğimiz her yerde ısrarla söyledik. Türk işadamlarının yaptığı yatırımlar dikkat çekti. Kültürel ilişkiler yoğunlaştırıldı. Duyan gören herkes işbirliği talbinde bulundu. Biz de hazırız ama tanıdığınız soykırım yasası engel dedik.”