Tunca Bengin

Tunca Bengin

tunca.bengin@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

1990’lı yıllardaki yargısız infaz, faili meçhul cinayetler, köy yakma davalarında mağdur avukatlığı yapan ve önceki gün katledilen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’yle geçen yıl zaman aşımına uğrayan ya da sınırda olan soruşturmalarla ilgili konuşmuştuk.(03 Temmuz 2014)Şöyle demişti:

“Bölge ve Türkiye’nin her tarafındaki 3 - 4 bin cinayet ya da gözaltındaki kayıplardan söz ediyoruz. Bu rakamın daha da fazla olma ihtimali var. Ve şu ana kadar Türkiye’de açılmış dava sayısı sadece 12. Diyarbakır’da özel yetkili ağır ceza mahkemesi varken, kayıtları kontrol edebiliyorduk. Şimdi o mahkemelerin kapatılmasından sonra dosyalar değişik illere ve mahkemelere dağıtıldı. Baro olarak kontrolümüzden çıktı. Hangi dosyanın nerede olduğunu ve sayısını bilmiyoruz. Bildiğimiz tek şey aslında insanlığa karşı işlenmiş olarak kabul edilmesi gereken bu suçlarla ilgili dosyaların zaman aşımından düşmesi. Sadece son 15 günde takipsizlik kararı çıkan dosya sayısı 20’yi buldu.”

Haberin Devamı

O konuşmamızdan sonra Elçi’nin bu talebine dönük olumlu bir gelişme yaşanmadı, aksine zaman aşımı nedeniyle takipsizlik kararı verilen dosyalara yenileri eklendi. Bu arada dava açıldığı için zaman aşımı kesilen Cizre,Silopi ve Derik’teki bazı dosyalarda beraatle sonuçlandı...

Şimdi de o soruşturma dosyalarının arasına yıllardır bu davaların savunuculuğunu yapan Tahir Elçi’ninki katıldı... Umarız sonu diğerleri gibi olmaz. Suikast ya da terör saldırısı, gerçek neyse tüm çıplaklığıyla ortaya çıkarılır ve de katiller adalete teslim edilerek hakettikleri cezalara çarptırılırlar. Hem de bir an önce...

Karayalçın’ın yeni kararı

CHP İstanbul İl Başkanı Murat Karayalçın, 26-27 Aralık’ta yapılacak kongrede aday olmayacağını açıkladı. Yani CHP İstanbul’da yeni yıla yeni başkanla girecek. Bu arada il merkezi de Şişhane’deki eski yerine taşınacak. O nedenle İstanbul il örgütü oldukça hareketli ve başkanlık için çok sayıda adayın ismi gündemde. Ancak biz bugün o isimlerden ziyade Karayalçın’ın neden aday olmadığı noktasına odaklandık. Ve Karayalçın’ı arayıp “Neden” diye başlayarak, merak edilenleri sorduk. O da yanıtladı:

Genel başkanımız bana İstanbul’da ihtiyaç olduğunu söyleyince teklifini kabul ettim. Normalde benim 7 Haziran seçiminden sonra ayrılmam gerekirdi, konuşmamız oydu ama ‘kongreye kadar devam edip, bazı gözlemlerimi, önerilerimi projeler halinde sunmam gerekir’diye düşündüm. Bu arada da 1 Kasım seçimlerini yaşadık.

-Milletvekili adaylığınız konuşulmuştu?

İşte siyaset böyle bende isterdim ama olmadı. Öyle uygun görüldü genel merkez yönetimi tarafından. Yapacak bir şey yok. Bu takdir meselesi. İki tane yöntem var biri önseçim diğeri de atama. Ön seçimde sizin çabanız atamada da atamaya karar verenlerin takdiri. Bu şekilde takdir oldu. Olabilir.

- Hayal kırıklığı mıydı?

Hayal kırıklığı gibi sözcük kullanmak istemiyorum. Olmayı tercih ederdim ama olmadı. Böyle bir değerlendirme oldu bana düşende il başkanı olarak onun gereğini yerine getirmekti. Yani çalışmamda, çoşkumda, enerjimde hiçbir azalma olmadı. Yoğun bir çalışma yaptık 1 Kasım seçimleri için 400 bin yeni oy hedefi koymuştuk onu 300 bin olarak tutturduk. Ondan da memnuniyet duyuyorum.

- Herhangibir kırgınlık yok yani?

Katiyen, böyle bir kırgınlık olur mu? Yok. Bazen istediğiniz görevleri üstleniyorsunuz bazen düşünmediğiniz görevler size yükleniyor. Ben görevimi yaptım, tamamladım şimdi bunu sürdürmenin bir gereği yok. Başka arkadaşlarımız bu görevi üstleneceklerdir. Bende her türlü katkıda bulunacağım yardımcı olacağım.

- Ne gibi bir görev bekliyorsunuz?

Aklımda öyle özel bir şey yok. Parti ne görev verirse bir partili olarak çok büyük bir zevkle memnuniyetle yaparım yapacağım. Ama şöyle bir göreve talip olayım diye aklımda herhangibir hedef yok. Parti gerçekten çok ciddi bir dönemeçte. Hepimizin katkıda bulunması lazım ve görevi de budur diye düşünüyorum. Partinin ihtiyacına, ortaya çıkacak gelişmelere göre üzerime düşeni memnuniyetle yaparım. Partinin içindeyim, partinin sıçrama yapması gelişmesi için 2019’dan önce yapılması gereken bütün çalışmalarda yardımcı olmak kararındayım.

- Genel başkan adaylığı olabilir mi?

Öyle bir şey yok. Genel başkan adayı değilim öyle bir şey söz konusu değil...