Daha önce iki kez askıya çıkan, ancak itirazlar nedeniyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca revize edilen Fikirtepe Kentsel Dönüşüm İmar Planı yeniden askıda. Bölgeye kademeli emsal artışı veren ve yükseklik sınırı 80 metre olarak belirlenen son plan herkesi memnun etmiş gibi görünüyor.
Sıra bakanlık ve Kadıköy Belediyesi’nin kuracağı ortak büro aracılığıyla ruhsatların hızlı bir şekilde verilmesinde.Ve yıllardır süren mağduriyetlerin bitmesinde...
Fikirtepe’de mutlu sona ulaşıldı.Ya diğer mahalleler?.
Kadıköy, yerleşim alanı olarak çok eskilere uzanıyor. İlçedeki 30 bin 500 binadan sadece 2 bin 800’ü yeni. Caddebostan, Erenköy, Bostancı, Suadiye Fenerbahçe gibi mahallelerde ise 40-50 yıllık. Hiç bir mühendislik hizmeti olmadan ve İstanbul 1. derece deprem kuşağına alınmadan önce yapılmış binalar. Demiri, çimentosu, statik hesapları farklı. Sen yıkmazsan, deprem yıkacak. Bunu vatandaş da biliyor, belediye de ama; dönüşüm bir türlü hızlanamıyor. Nedeni vatandaşın imar artışı beklentisi.
Bugün bölgede geçerli olan imar katsayısı 2.07. Anlamı; bin metrekarelik arsaya 2070 metrekare inşaat.Yani 100’er metrekarelik 20 daire demek. Dönüşümün önünü tıkayan da bu. Çünkü; müteahhite verilecek pay kalmadığı için vatandaş yıkıma ikna olmuyor.
Fikirtepe’deki sorunun çözümünde büyük katkı sağlayan Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk’e göre; dönüşümü hızlandırmanın tek yolu vatandaşa “bonus” vermek. Bunun için de bölgede imar katsayısını 2,50’ye çıkarmak yeterli. Öztürk’ün, bu konuda kendi meclisinden geçirdiği karar da var.Ancak onay için gönderildiği İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde takılmış. Şimdi umut Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda...
118 yıllık kilise artık kültür merkezi
Kadıköy eskiden İstanbul’un yatakhanesi olarak anılırdı. Eğlence ve kültür etkinliği isteyen ‘İstanbul’a geçerdi. Bugün durum değişti. Artık Kadıköy’de çok sayıda kültür merkezi, müze, sanat galerisi ve kütüphane var.Sokaklar, parklar da birbirinden renkli etkinliklere sahne oluyor.
Caddebostan, Kozyatağı, 19 Mayıs, Barış Manço, Halis Kurtça kültür merkezleri, Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası ve Çocuk Sanat Merkezi bunlardan birkaçı. Yakında bunlara bir yenisi daha ekleniyor;
Fransız Notre Dame du Rosaire Kilisesi.
“La Nouvelle Eglise et Le Pensionnat Sainte-Euphemie “ isimli rahibe okuluna ait olan kilise Yeldeğirmeni SİT alanında bulunuyor.
1895 yılında inşa edilen; okul, manastır ve kilise birimlerinden oluşan yapı kompleksinde yer alan Notre Dame Du Rosaire Kilisesi’nde 1913 yılında 20 rahibe görev yapıyor, 360 öğrenci okuyordu.
Günümüzde atıl durumdaki tescilli eser kiliseyi, Kadıköy Belediyesi, Fransız Papaz François Xavier Jacop’tan
1 milyon 400 bin liraya
satın aldı...
Rasimpaşa-Yeldeğirmeni Mahalle Yenileme Projesi kapsamında kilisenin restorasyonu hazırlandı.
Bu çalışma Kadıköy’e Tarihi Kentler Birliği proje ödülünü de kazandırdı.
Halen restorasyonu devam eden kilise Kültür Merkezi olarak ve Türk Sanat, Türk Halk Müziği, oda müziği gibi sanat etkinliklerinde kullanılacak. Aslına uygun olarak restore edileceği için ayin, ibadet yapmak isteyen de yapabilecek.
İlçenin kültür zenginliğine eklenecek bir başka yer ise Kent Kütüphanesi olarak yeniden restore edilen Kadıköy Şehremaneti Binası. Burası da kitaplık ve bahçesindeki kafesiyle insanların kitap okuyup dinlenebileceği yaşayan bir kütüphaneye dönüşecek.