Tunca Bengin

Tunca Bengin

tunca.bengin@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

IŞİD’in 47 kişiyle birlikte 101 gün rehin tuttuğu eski Musul Başkonsolosu, CHP Ardahan Milletvekili Öztürk Yılmaz,delegelerin de desteğini alarak parti meclisine girdi. Daha doğrusu genel başkanın yakın çalışma arkadaşları ya da ağır toplarını sollayarak kurultaydan sonra partinin en yüksek karar organında söz sahibi oldu. Şimdi de MYK’da dış politikadan sorumlu genel başkan yardımcılığına getirilmesi bekleniyor. Olması durumunda da Kılıçdaroğlu’nun vurguladığı ve CHP’nin 1 Kasım seçim bildirgesinde yer alan “Türkiye’nin dış politikası 180 derece değişmeli” görüşüyle bağlantılı olarak açıklamalarını sık sık duyacağız. Özellikle de Ortadoğu’da izlenen politika noktasında. Çünkü olumsuzlukları sahada bizzat gördü ve yaşadı. Bundan hareketle, biz de kurultay arifesinde Öztürk Yılmaz’a Türkiye ile Irak merkezi hükümeti arasında krize neden olan Başika’da neler oluyor, koalisyon güçlerinin müdahalesine rağmen bölgede halen varlığını sürdüren IŞİD’in gücü, Musul’un IŞİD’den temizlenmesi durumunda ne olacak diye sormuştuk. Bunlara Öztürk Yılmaz’ın verdiği yanıtların özeti de şuydu:

Haberin Devamı

- Musul’a Ninova vilayeti derler. Ninova vilayetinin 14 tane ilçesi vardır. Şu anda bir tek Telafer IŞID’in elinde diğerlerinin hepsi IŞİD’den geri alınmış durumda. Başika da onlardan bir tanesi. ABD, koalisyon güçleri havadan vuruyor, karadan da doğudan peşmerge, güneyden Irak ordusu sıkıştırarak alan alıyor.

- Bütün hedef büyük bir Musul operasyonuna yönelik. Türk askerlerinin de bulunduğu Başika kampındaki hazırlığın da Musul’a dönük operasyonda kullanılacak unsurları eğitmek amacıyla olduğu biliniyor. Zaten IŞİD’in Başika’ya yaptığı son saldırının nedeni de bu. IŞİD iyice kendisine yaklaşıldığını gördü. Bir obüs topunun mesafesine girdi artık Başika bölgesi. IŞİD ilk yayıldığı anda Erbil’e 10-12 kilometre yaklaşmıştı. Şimdi ise peşmerge Musul’a 12-13 kilometre yaklaşmış durumda... Yani 20-25 dakikalık bir mesafede Kürt güçlerinin uzaklığı.

- IŞİD’in en büyük gücü Musul’da ve tam kontrolleri var. Yani Musul’da her şey onların denetiminde ve halen kentte kaçıp gidenlerin dışında bile en az bir milyon nüfus bulunuyor. On bin civarında da IŞİD savaşçısının olduğunu tahmin ediyoruz. Şehir yapılanmasını, saklanmayı çok iyi biliyorlar, halkın içerisine karışmış durumdalar. Bütün sivil unsurları kullanıyorlar. Gerektiğinde askeri birlik gibi hareket ediyorlar, bazen de sokakları, evleri patlatarak halkı sindirebiliyorlar. Dolayısıyla şehir, sokak savaşı gerektiriyor. Mesela Ramadi kurtarıldıktan sonra harabeye dönmüştü.

Haberin Devamı

- IŞİD güya devlet olduğunu iddia eden bir terör örgütü. Kontrol ettikleri topraklarda palazlanarak başka yerlere yayılmaya çalışan küresel bir tehdit. Arkasında kim var gibi spekülasyonlara girmek istemiyorum ama şu anda karşımızda bütün insanlığı tehdit eden, bütün değerleri aşağılayan bir IŞİD gerçeği var. Maalesef bizim de IŞİD’le savaşacağımız bir süre daha söz konusu, en azından Irak bağlamında. Çünkü bunlar kendilerine dönük faaliyet gösteren her unsura saldıran ve kural tanımayan bir terör örgütü.

Haberin Devamı

- Sonuçta Başika’da yaşanan bütün bu hikâyenin özünde büyük Musul operasyonu var ancak sonrasına dönük Türkiye olarak bizim stratejimiz ne olacak, o yok. Yani diyelim ki kara harekâtıyla Musul IŞİD’den temizlendi. Sonrası ne olacak? Orayı kim kontrol edecek? Türkiye’nin siyasi manada bölgenin geleceğine dönük bir stratejisinin olmadığı görülüyor maalesef...