Ebeveyn Çocuklara kıymet bilmeyi nasıl öğretebiliriz?

Çocuklara kıymet bilmeyi nasıl öğretebiliriz?

18.12.2017 - 17:08 | Son Güncellenme:

Çoğu çocuk, erken yaşta "lütfen" ve "teşekkür ederim" demeyi öğrenir. Ancak bir çocuğa takdir etme hissi uyandırmak, kelime öğretmenin ötesindedir. Kuzey Carolina Üniversitesi Gelişim Bilimleri Merkezi'nde klinik psikolog ve yönetmen olan Dr. Andrea Hussong kıymet bilme araştırmalarını inceledi ve son 3 yıldır “Raising Grateful Children” adlı bir projeyi yönetti. Devam eden çalışma, küçük çocuklarda kıymet bilme duygusunun geliştirilmesine farklı yollar arıyor.

Çocuklara kıymet bilmeyi nasıl öğretebiliriz

Dr. Hussong ve psikolog ekibi, 6-9 yaş arasındaki çocuklarla birlikte 100 orta sınıf aileyle odak grupları ve laboratuar ziyaretleri yaptı. Dr. Hussong’a neden bu yaş grubu üzerinde çalıştığını sorduğumuzda, bu yaş grubu çocukların samimiyetsiz bir teşekkür ediyor ve gerçeği fark edebiliyorum dedi.

Haberin Devamı

Bu odak gruplarına katılan çocuklar şu an 9-12 yaşları arasında ve yılda birkaç kez aileleriyle birlikte laboratuarı ziyaret etmeye devam ediyorlar. Dr. Hussong ve ekibi şu ana kadar ebeveynlerin minnettarlığı öğretmelerinin 4 yolu olduğunu tespit ettiler.

Davranış modelleme: Çocuğunuzun önünde kasıtlı olarak veya değil, kıymet bilme ve minnet duymanız onun üzerinde modellenecektir.

İnisiyatif alma: Çocuklarınızın takılabileceği ortamları seçerek şükran duygusunu teşvik edebilirsiniz. Bu, evsiz bir sığınma evinde gönüllü olarak çalışarak veya orada arkadaşlarıyla zaman geçirmeye teşvik ederek yapılabilir.

Sohbet etmek: Kıymet bilme hakkında bir konuşma yapmak yerine, günlük konuşmalarda şükranın en iyi şekilde öğrenildiğini görülmektedir.

Haberin Devamı

Cevapsız fırsatlara tepki verme: Çocuğunuz kıymet göstermediğinde tepki verme biçiminiz de süreci etkileyebilir. Hedef, davranışlarını düzeltmek değil, durumu nasıl anladıklarını anlamaya çalışmaktır.

Dr. Hussong, çoğu zaman, ebeveynlerin çocuğunun minnettar olmadığından yakındıklarını söylüyor. Belki çocuğun ayrı bir isteği vardır. Çocuğunuza sık sık teşekkür etmeyi unutmayın. Çocuğunuza arkadaşının ihtiyacı olacağı gibi büyükannesinin de ihtiyacı olabilir.

Durumu bu perspektiften düşündükten sonra konuşmayı, daha fazla önceliğe sahip olanı anlamalarına yardımcı olmak için yeniden şekillendirin. Mesajı yalnızca teşekkür etmek için değil daha fazla yardımcı olmak için söyleyin.

Dr. Hussong, minnettar olmaktan çok empati kurmak ve daha iyi sosyal becerilere sahip olmanın şükran duymayı arttıracağını söylüyor.