Cumartesi Kanye West’in ergen vizyonu

Kanye West’in ergen vizyonu

06.03.2021 - 03:03 | Son Güncellenme:

Kanye West’in lise öğrencisiyken yaptığı çalışmaların bir koleksiyonerin arşivinde kendine yer bulması ne anlama geliyor? Sanat Danışmanı Sevil Dolmacı’ya sorduk

Kanye West’in ergen vizyonu

Kanye West’i nasıl bilirsiniz? Rapçi, prodüktör, şarkı yazarı, moda tasarımcısı... Boşanmak üzere olduğu Kim Kardashian’ın eşi! Sayısız sıfatı ve başarısı onu dünyanın en zengin insanlarından biri yaptı. 1.3 milyar dolarlık kişisel servetiyle eşi Kim Kardashian’a da fark atan West’in olaylı evliliği, eski ABD Başkanı Trump’a desteği derken bir parça karizmayı çizdirdiğini kabul etmek gerek. Gerçi çokça eleştirilen moda koleksiyonları da yine Kanye’yi gölgelemişti. Ama kabul etmek lazım ki damarlarında dolaşan saf yetenek ortaya çıkmak için muhakkak bir alan buluyor. Kanye West’in 1995’te lise yıllarında henüz 17 yaşındayken yaptığı işler, guaj çalışmaları yakın zamanda adı açıklanmayan bir koleksiyoner tarafından satın alındı. Üstelik kızı North West de henüz 8 yaşında olmasına rağmen çizimleriyle gündem olmuş, annesi Kim Kardashian da bunu genetik miras olarak yorumlamıştı. Jim Carrey’den James Franco’ya bugüne kadar birçok Hollywood yıldızı da sanat alanındaki çalışmalarıyla dikkat çekmişti. Peki, Kanye West’in ergenlik çalışmalarının bir koleksiyonerin arşivinde kendine yer bulması ne anlama geliyor? Sanat Danışmanı Sevil Dolmacı’ya sorduk. Dolmacı, “Müzik sektöründe oldukça önemli bir kariyere sahip olan West, sırf bu nedenden dolayı sanat piyasasında farklı konumlandırılabilir. Sanat alanında kapsamlı bir eğitim aldığını da göz önünde bulundurduğumuzda yetenekli olduğu açıkça görülmekte. Bu nedenle Kanye West’in çizimlerini ‘sanatçı’ kisvesinde değerlendirmek çok da yanlış olmayacaktır. Hatta çizimlerine baktığımızda günümüzün sanat ‘taste’ini görmek de mümkün. İşlerin günümüzün üsluplarını yansıttığını görmekteyiz. Bu durum West’in sanat konusunda ne kadar vizyoner olduğunu göstermekte” yorumunu yapıyor. West’in koleksiyonunu ilerleyen yıllarda bir müzede görebilme ihtimalimize “Neden olmasın?” diyor Dolmacı.

Haberin Devamı

Kanye West’in ergen vizyonu

“Sanat piyasasında iç pazar hareketli”

Pek çok sanatsever ve koleksiyonerin online sergiler ve müzayedelerle yetinmek zorunda kaldığı pandemi sürecinin çoğu sanatçı için verimli bir döneme işaret ettiğini belirtiyor Dolmacı ve ekliyor: “Sanat pazarı içinde fiyatlar yükseldi, iç pazar hareketlendi. Sanat dünyası için olumlu bir dönem diyebiliriz.” Bir hayli canlı olan sanat piyasasında West’in ne şekilde yer alabileceğini ise şöyle açıklıyor: “Koleksiyon oluşturma sanat piyasasınındaki zincirlerin doğru kurulmasına bağlıdır. West’in kendisinin de bir koleksiyoner olması, iyi bir sanat eğitimi geçmişinin varlığı ve işlerinin de kayda değer olması çok önemli. West, doğru zincirleri kurduğu takdirde müzik kariyerindeki başarısını görsel sanatlar kariyerine de taşıyabilir.”