Cumartesi Pizza pişince masanız titriyor

Pizza pişince masanız titriyor

02.12.2006 - 00:00 | Son Güncellenme:

Suadiye'de açılan İtalyan restoranı Vapiano, yemeklerin hazırlanmasından ödeme sistemine kadar farklı bir mekan. Her masada kekik, nane ve fesleğen saksıları yer alıyor. Taze taze koparıp yemeğinizi tatlandırıyorsunuz

Pizza pişince masanız titriyor

axcum021.jpg Vapiano'nun bahçesine adım atttığınızda, iki dev saksıya yerleştirilen zeytin ağaçları karşılıyor sizi. İç mekanın dekorasyonu gelecek ay Marka Konferansı'na katılacak ünlü mimar ve tasarımcı Matteo Thun imzalı. Ahşap sandalyeler ve kırmızı deri koltuklar da Thun'un tasarımı. Alman-Amerikan "ortak yapımı" İtalyan restoran zinciri Vapiano, Türkiye'deki ilk şubesini Bağdat Caddesi'nde, Suadiye'de açtı. Restoran adını, İtalyan atasözü "Hayatı ağırdan al, uzun yaşa"dan almış. Vapiano, İtalyancada yavaştan almak, ağırdan almak anlamına geliyor. Dekorasyonun bir parçası olan ve bir masanın ortasında yer alan başka bir zeytin ağacı Akdeniz havasını mekana taşıyor. Özellikle futbol tutkunları için plazma TV'ler yerleştirilmiş restorana. Vapiano Türkiye Müdürü Ahmet Refii Dener "Suadiye'nin ardından yeni şubeler açacağız" diyor. Sonra başlıyor mekanın konseptini anlatmaya: "Yemeklerin hazırlanmasından sunumuna, dekorasyonundan ödeme sistemine kadar farklı bir sistem uyguluyoruz. Mekanın mutfağı açık. Siparişiniz hazırlanırken nasıl yapıldığını görüyor ve damak tadınıza uygun eklemeler yapabiliyorsunuz."İki ayda bir yenilenecek olan mönü makarna, pizza, salata, tatlı ve içeceklerden oluşuyor. Restoranda 10 çeşit makarna ve 15 çeşit sos arasından seçim yapmak mümkün. Malzemesi su ve irmik olan makarna gözünüzün önünde üretiliyor. 90 saniyede haşlanıyor. Kurumadan pişirildiği için al dente (az pişmiş) yerine Türk ağız tadına uygun biçimde, iyi pişmiş olarak servis ediliyor. 15 farklı pizza seçeneği arasında klasik lezzetlerin yanı sıra incir, bal, domates sosu ve mozarella ile hazırlanan Crudo E Fichi ile dana rosto, tonbalığı kreması, kapari, domates sos ve mozarelladan oluşan Vitello Tonnato var. Fiyatlara gelince... Salatalar 6, pizza ve makarnalar 10 YTL'den başlıyor. Makarna gözünüzün önünde 90 saniyede hazırlanıyor Mekandaki her masada fesleğen ve kekik bulunuyor. Ama küçük saksılar içinde. İsterseniz yemeğinizi saksılardan kopardığınız fesleğen, nane ve kekik ile tatlandırabiliyorsunuz. Fesleğen ve kekikler restoranın içindeki camekanlı bölümde yetiştiriliyor. Bu bölüm de dekorasyonun bir parçası. Tatlı mönüsünde tiramisu, panna cotta gibi lezzetler yer alıyor. Tüm tatlılar reçel kaplarının içinde servis ediliyor. Dener, Vapiano'nun Avrupa'da, kahve zincirleri dışında en çok kahve satan mekan olduğunu anlatıyor. "Kahve otomatlarımızı bir arabaya benzetmem gerekse bu araba kesinlikle Bentley olurdu" diyor. "Türkiye'de kahve kültürü yaratmak istiyoruz. İtalyan espressosunun tadına burada varılmasını sağlayacağız." Vapiano'nun şarap mönüsü oldukça geniş. Yerliler de var yabancılar da. Üstelik istediğiniz şarabı açtırıp sadece bir kadeh bile içebiliyorsunuz. Bir kadeh şarabın fiyatı 8 YTL'den başlıyor ve 22 YTL'ye kadar çıkıyor. Fesleğen ve kekikler restoranda yetiştiriliyor Restoran girişinde her müşteriye bir çipli kart veriliyor. Her sipariş verişinizde kartınızı dokunmatik ekrana okutuyorsunuz, böylece adisyon kartınıza işleniyor. Ödeme restoran çıkışında yapılıyor. Dener bu sistem sayesinde Alman usulü ödemenin yani herkesin kendi hesabını ödemesinin artacağını söylüyor. Kış aylarında 160, yaz aylarında bahçesiyle beraber 330 kişiye hizmet verecek olan Vapiano'da lounge müziği çalınıyor. Zaman zaman araya İtalyan parçaları da giriyor. Restoran haftanın yedi günü 10.00 ile 02.00 saatleri arasında açık. Çipli kart ve dokunmatik ekranla Alman usulü ödeme