CumartesiVe insan dondurmayı yarattı

Ve insan dondurmayı yarattı

09.08.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sıcak yaz günlerinde içinizi serinletecek sorbe ve dondurma tariflerini paylaşıyorum bu hafta...

Ve insan dondurmayı yarattı

Kavuran yaz sıcağı ile buz gibi bir hayalin birleşmesi ancak bu kadar mümkün olabilirdi.

Haberin Devamı

Tarihi çok eskilere dayanan dondurma ilk kez Roma İmparatorluğu döneminde üretildi. Zamanla farklı ülkeler bu güzel tatlıya yeni bir bakış açısı kazandırdı. Türklerin Maraş dondurması, Japonların mochisi, İranlıların faludesi gibi katılan farklı yorumlarla giderek zenginleşti.
Fabrika yapımı birçok dondurma günümüzde orijinal tariflerin raconunu değiştirmiş olsa da ev yapımı olanlar kalitesinden asla ödün vermiyor. Katkı maddelerinden uzak, her şeyin tazesiyle hazırlayacağınız bu tatlıyı yapmak düşünüldüğü kadar da göz korkutucu değil. Üstelik elle ya da makine yardımıyla yapılabilme kolaylığı da mevcut.
Bu hafta sizinle iki lezzetli tarifi paylaşacağım. Biri, harika yaz çileklerinin taze sütle birleşmesinden oluşan çilekli dondurma. Diğeri ise süt kullanmadan hazırlanan bir buzlu tatlı türü olan sorbe. Limon ve lime kullandığım
bu tarifi hem hafif hem de bu sıcak yaz günlerinde oldukça ferahlatıcı bulacaksınız.

Haberin Devamı

Limon ve lime sorbe

MALZEMELER
(2 kişilik)
l 1.5 bardak
toz şeker
l 3 bardak su
l 4 limon
l 2 lime (yeşil misket limon)
l 2 yumurtanın beyazı

Hazırlanışı
l Tencereye 3 bardak su koyun ve şekeri ekleyin. Kısık ateşte 10 dakika kaynatıp şurup elde edin. Bir kenarda soğutun.
l Lime ve limonları ortadan ikiye kesin. Yarım lime ve yarım limonu kenara ayırın. Kalan limonları sıkın ve şuruba ekleyin. Bu karışımı bir kaba boşaltın ve ağzını kapatıp buzluğa atın. Ortalama
5-6 saat buzlukta bekletin.
l Yumurta beyazlarını çırpın. Buzdolabında beklettiğiniz karışımı çıkarın. Çırpılmış yumurta beyazını bu karışıma ekleyin. Kenara ayırdığınız yarım lime ve yarım limonu küp küp kesip karışıma aktarın.
l Tüm malzemeyi yavaş yavaş karıştırın. Tekrar kaba aktarın, ağzını kapatıp buzlukta bir gece bekletin. Dondurma kaşığı ile sorbe toplarını çıkarın. Arzu ederseniz lime ve limonların içini kase şeklinde oyup sorbeyi içine koyarak servis edebilirsiniz.

Çilekli dondurma

MALZEMELER
(4 kişilik)
l 1 kg çilek
l 1.5 su bardağı krema
l 1/2 su bardağı süzme yoğurt
l 1.5 su bardağı pudra şekeri

Haberin Devamı

Hazırlanışı
l 20 adet çileği bir kenara ayırın. Geriye kalan çilekleri küp küp doğrayıp derin bir kaba alın. Doğramış olduğunuz çileklerin üzerine pudra şekerini serpin. Pudra şekeri eriyene kadar karıştırın.
l Ayrı bir kapta krema ve süzme yoğurdu mikserle çırpın. Pudra şekerli çilek karışımını kremaya ilave edip pembe bir renk alana kadar karıştırın. Ayırmış olduğunuz çilekleri küp küp doğrayıp karışıma ekleyin. Karışımı buzdolabınızın buzluk kısmına kaldırıp 1 saat bekletin.
l Karışımı buzdolabından çıkarın. Mikser ile tekrar çırpıp buzluğa koyun. Buzlukta bir gece soğumaya bırakın. Dondurma kaşığı yardımıyla dondurma topları çıkarın. Külahlara koyun. Üzerine çilek sosu koyarak da sunabilirsiniz.

Skinos sour

Çok lezzetli ve damakta kalıcı bir tada sahip olan bu kokteyli yaz günlerinde rahatlıkla içebilirsiniz

MALZEMELER
l 6 cl Skinos
(sakız likörü)
l 4 cl limon suyu
l 1.5 cl şeker şurubu
l 1 yumurtanın beyazı

Hazırlanışı
Tüm malzeme buzla birlikte şeykıra konulur, karıştırılıp hızlıca soğutulur
ve Martini bardağında servis edilir.

Haberin Devamı

Yanında ne yenir?
Bu kokteylle beraber limon
aromalı salataları tavsiye ediyorum. Benim tercihim Yunan salatası.

KEŞFETYENİ
Pınar Deniz oğlu Fikret Hakan’ın yüzünü ilk kez gösterdi!
Pınar Deniz oğlu Fikret Hakan’ın yüzünü ilk kez gösterdi!

Cadde | 15.06.2025 - 13:44

Kanal D ekranlarında yayınlanan ve büyük beğeni toplayan Yargı dizisinde canlandırdığı “Ceylin” karakteriyle geniş bir hayran kitlesine ulaşan başarılı oyuncu Pınar Deniz, anne olmanın mutluluğunu yaşıyor.