09.08.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:
Eyüp Kemal Sevinç - Cevat Yıldırım / BİR TABAK BİR BARDAK
Kavuran yaz sıcağı ile buz gibi bir hayalin birleşmesi ancak bu kadar mümkün olabilirdi.
Tarihi çok eskilere dayanan dondurma ilk kez Roma İmparatorluğu döneminde üretildi. Zamanla farklı ülkeler bu güzel tatlıya yeni bir bakış açısı kazandırdı. Türklerin Maraş dondurması, Japonların mochisi, İranlıların faludesi gibi katılan farklı yorumlarla giderek zenginleşti.
Fabrika yapımı birçok dondurma günümüzde orijinal tariflerin raconunu değiştirmiş olsa da ev yapımı olanlar kalitesinden asla ödün vermiyor. Katkı maddelerinden uzak, her şeyin tazesiyle hazırlayacağınız bu tatlıyı yapmak düşünüldüğü kadar da göz korkutucu değil. Üstelik elle ya da makine yardımıyla yapılabilme kolaylığı da mevcut.
Bu hafta sizinle iki lezzetli tarifi paylaşacağım. Biri, harika yaz çileklerinin taze sütle birleşmesinden oluşan çilekli dondurma. Diğeri ise süt kullanmadan hazırlanan bir buzlu tatlı türü olan sorbe. Limon ve lime kullandığım
bu tarifi hem hafif hem de bu sıcak yaz günlerinde oldukça ferahlatıcı bulacaksınız.
Limon ve lime sorbe
MALZEMELER
(2 kişilik)
l 1.5 bardak
toz şeker
l 3 bardak su
l 4 limon
l 2 lime (yeşil misket limon)
l 2 yumurtanın beyazı
Hazırlanışı
l Tencereye 3 bardak su koyun ve şekeri ekleyin. Kısık ateşte 10 dakika kaynatıp şurup elde edin. Bir kenarda soğutun.
l Lime ve limonları ortadan ikiye kesin. Yarım lime ve yarım limonu kenara ayırın. Kalan limonları sıkın ve şuruba ekleyin. Bu karışımı bir kaba boşaltın ve ağzını kapatıp buzluğa atın. Ortalama
5-6 saat buzlukta bekletin.
l Yumurta beyazlarını çırpın. Buzdolabında beklettiğiniz karışımı çıkarın. Çırpılmış yumurta beyazını bu karışıma ekleyin. Kenara ayırdığınız yarım lime ve yarım limonu küp küp kesip karışıma aktarın.
l Tüm malzemeyi yavaş yavaş karıştırın. Tekrar kaba aktarın, ağzını kapatıp buzlukta bir gece bekletin. Dondurma kaşığı ile sorbe toplarını çıkarın. Arzu ederseniz lime ve limonların içini kase şeklinde oyup sorbeyi içine koyarak servis edebilirsiniz.
Çilekli dondurma
MALZEMELER
(4 kişilik)
l 1 kg çilek
l 1.5 su bardağı krema
l 1/2 su bardağı süzme yoğurt
l 1.5 su bardağı pudra şekeri
Hazırlanışı
l 20 adet çileği bir kenara ayırın. Geriye kalan çilekleri küp küp doğrayıp derin bir kaba alın. Doğramış olduğunuz çileklerin üzerine pudra şekerini serpin. Pudra şekeri eriyene kadar karıştırın.
l Ayrı bir kapta krema ve süzme yoğurdu mikserle çırpın. Pudra şekerli çilek karışımını kremaya ilave edip pembe bir renk alana kadar karıştırın. Ayırmış olduğunuz çilekleri küp küp doğrayıp karışıma ekleyin. Karışımı buzdolabınızın buzluk kısmına kaldırıp 1 saat bekletin.
l Karışımı buzdolabından çıkarın. Mikser ile tekrar çırpıp buzluğa koyun. Buzlukta bir gece soğumaya bırakın. Dondurma kaşığı yardımıyla dondurma topları çıkarın. Külahlara koyun. Üzerine çilek sosu koyarak da sunabilirsiniz.
Skinos sour
Çok lezzetli ve damakta kalıcı bir tada sahip olan bu kokteyli yaz günlerinde rahatlıkla içebilirsiniz
MALZEMELER
l 6 cl Skinos
(sakız likörü)
l 4 cl limon suyu
l 1.5 cl şeker şurubu
l 1 yumurtanın beyazı
Hazırlanışı
Tüm malzeme buzla birlikte şeykıra konulur, karıştırılıp hızlıca soğutulur
ve Martini bardağında servis edilir.
Yanında ne yenir?
Bu kokteylle beraber limon
aromalı salataları tavsiye ediyorum. Benim tercihim Yunan salatası.
Kanal D ekranlarında yayınlanan ve büyük beğeni toplayan Yargı dizisinde canlandırdığı “Ceylin” karakteriyle geniş bir hayran kitlesine ulaşan başarılı oyuncu Pınar Deniz, anne olmanın mutluluğunu yaşıyor.