Dünya 97 yaşındaki Nazi kampı sekreteri için hapis istemi

97 yaşındaki Nazi kampı sekreteri için hapis istemi

23.11.2022 - 11:22 | Son Güncellenme:

Toplama kampında SS komutanının sekreterliğini yapan 97 yaşındaki kadının mahkumiyeti isteniyor.

97 yaşındaki Nazi kampı sekreteri için hapis istemi

Stutthof Toplama Kampı'nda SS komutanının sekreteri olan 97 yaşındaki kadın, cinayete iştirak suçundan Alman savcıların mahkumiyet talepleriyle karşı karşıya.

Haberin Devamı

Savcılar, Almanya'nın kuzeyindeki Itzehoe bölge mahkemesinde bir yıldan uzun süredir yargılanan Irmgard Furchner'a iki yıl ertelenmiş hapis cezası verilmesini istiyor.

Furchner, işlediği iddia edilen suçlar sırasında 21 yaşından küçük olduğu için çocuk mahkemesinde yargılanıyor.

Alman haber ajansı dpa'nın haberine göre, Savcı Maxi Wantzen kapanış konuşmasında "bu davanın olağanüstü tarihi öneme sahip olduğunu" söyledi.

Savcılar Furchner'i, II. Dünya Savaşı sırasında Nazilerin Stutthof kampının işlemesini sağlayan mekanizmanın parçası olmakla suçluyor.

Furchner'in "kamp komutanının ofisinde stenograf ve sekreter olarak görev yaptığı Haziran 1943'le Nisan 1945 arasında, kampta tutuklu bulunanların sistematik öldürülmesinde kamp sorumlularına yardım ve yataklık ettiği" iddia ediliyor.

Haberin Devamı

Wantzen salı günü yaptığı açıklamada, sanığın ofisinden, yeni mahkumların geldiği alan da dahil kampın büyük bölümünü görebileceğini söyledi.

Savcı ayrıca sanığın krematoryumda yakılan cesetlerin dumanını görüp koklayabildiğini de sözlerine ekledi.

Wantzen, sanık tel örgüyle çevrili kampa kendisi girmemiş olsa bile "benim açımdan toplu cinayetlerden haberdar olmak için buna gerek yoktu" dedi.

Furchner duruşma sırasında kendisine yöneltilen suçlamalara yanıt vermedi. Alman yargı sisteminde suçu resmen red veya kabul etme yok.

10 binlerce kişi, Stutthof ve uydu kamplarında ya da savaşın sonunda ölüm yürüyüşleri diye adlandırılan yürüyüşlerde öldü.

Kapanış konuşmaları 29 Kasım'da devam edecek.

Kaynak: Independent Türkçe