Dünya Ankara'ya F-16 yolu açıldı! Türk düşmanı devre dışı, geriye üç kişi kaldı

Ankara'ya F-16 yolu açıldı! Türk düşmanı devre dışı, geriye üç kişi kaldı

28.09.2023 - 16:53 | Son Güncellenme:

ABD basını, Türkiye'nin ABD'den alacağı F-16'ların modernizasyon kitlerine bir adım daha yaklaştığını yazdı. Politico, Türk düşmanı Menendez'in devre dışı kaldığını hatırlattı ancak hala kilit pozisyondaki 3 ismin açıklamalarına yer verdi.

Ankaraya F-16 yolu açıldı Türk düşmanı devre dışı, geriye üç kişi kaldı

Geçtiğimiz Nisan ayında ABD Kongre Seçim Komitesi'nin yayınladığı "Türkiye: Olası F-16 satışı" başlıklı raporu, 31 Mart 2023'e kadar bu konudaki gelişmeleri detaylandırıyordu. Raporun yazarları, Kongre'nin nihai kararını etkileyecek konular arasında " Yunanistan ile bölgesel rekabet" dahil 4 ana unsur bulunuyor.

Haberin Devamı

Kongrede teklif edilen satışın değerlendirilmesini etkilemesi muhtemel konulardan bazıları ise şöyleydi:

1) Türkiye'nin Rusya'nın Ukrayna'yı işgalindeki rolü
2) İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelik başvuruları
3) Türkiye'nin iç meseleleri

Raporda ABD'li yetkililer, Türkiye'nin Ukrayna lehine görünen eylemlerini takdir ettiklerini dile getirdiler. Türkiye'nin Rus işgalini kınaması ve işgal sırasında İstanbul Boğazı ve Çanakkale Boğazı'nı kapatmasına yer verdiler. Raporun devamında Türkiye'nin yoğun çabası sonucu açılan tahıl koridorundan bahsedildi. Türkiye'nin Putin ile yaptığı görüşmeler sonrası Avrupa'ya doğal gaz ve Ukrayna'ya askeri teçhizat sağladığına vurgu yapıldı. Bununla birlikte Türkiye, Rusya ile çeşitli ekonomik ve enerji işbirliği biçimlerini de ilerlettiğine değinildi.

Haberin Devamı

MENENDEZ DEVRE DIŞI

Resmi olmayan duyurulara göre Türkiye, toplam değeri 20 milyar dolar olan 900 füze, 800 bomba ile birlikte Washington'dan 40 adet yeni Blok 70 F-16 jeti ve elindeki F-16 savaş uçaklarını modernize etmek için de 80 adet kit almak istiyor.

Mısırlı iş adamlarından 480 bin dolarlık altın ve bir siyah Mercedes aldığı öne sürülen ve uluslararası alanda neredeyse her konuda Türkiye'nin karşısına çıkan Senatör Bob Menendez görevden alındı. Menendez özellikle F-16 ve F-35 model uçaklar konusunda sık sık Türkiye'ye yönelik skandal ifadeler kullanmıştı.

Ankaraya F-16 yolu açıldı Türk düşmanı devre dışı, geriye üç kişi kaldı

SATIŞ YOLU AÇILDI

ABD merkezli Politico'da yer alan gelişmede ise Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Başkanı Mike McCaul'un Türkiye'ye yönelik sözlerine yer verildi. McCaul, satışlara karşı çıkan 4 kişiden biri olduğunu hatırlattı ve 'Satışların onaylanması artık daha muhtemel ama İsveç'in NATO'ya kabul edilmesi gerekiyor' dedi.
Politico'da yer alan haberin devamında İsveç dışında Ankara-Atina arasındaki ilişkilerinde satış konusunda kritik olduğunu bildirdi.

Ankaraya F-16 yolu açıldı Türk düşmanı devre dışı, geriye üç kişi kaldı

BAŞKA KİMLER KARŞI ÇIKIYOR?

McCaul'un satışlara karşı çıkan üç kişi daha var açıklamasındaki kişilerden biri aslında kendisi. Jim Risch, ve Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler sıralamasında yer alan üye Gregory Meeks de F-16 konusunda Türkiye'nin karşısına çıkan kişiler. Meeks basına verdiği kısa bir röportajda 'Birlikte çalışabilmemiz için Türkiye'nin müttefikimiz olduğundan emin olmak istiyorum. Şu anda bekle-gör oyunu var. Bunlar benim için önemli' dedi.

Haberin Devamı

Çarşamba günü konuşan Jim Risch ise, F-16 transferlerine karşı düşüncelerinin değişmediğini söyledi ve Menendez'in durumu veya Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın spesifik yorumları hakkında yorum yapmaktan kaçındı. Türkiye ve Yunanistan ilişkileri konusunda Risch, "her iki tarafın da tansiyonu düşürmek için iyi niyetle çalışmasından memnun olduğunu" söyledi ve "önemli ilerleme"yi memnuniyetle karşıladı.