Dünya ‘Cesur kız’ serbest

‘Cesur kız’ serbest

30.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

İsrail, bir askere tokat atarken görüntülendikten sonra hapis cezasına çarptırılan ve 7 aydır hapishanede olan Filistinli “cesur kız” Ahed Temimi ve annesini serbest bıraktı

‘Cesur kız’ serbest

İsrail askerlerini tokatlarken görüntülenen, bu nedenle Aralık 2017’de gözaltına alınan ve “Filistin’in cesur kızı” olarak anılan 17 yaşındaki Ahed Temimi ile annesi dün serbest bırakıldı. Temimi’nin serbest bırakılması Filistin’de coşkuyla karşılanırken, bir açıklama yapan 17 yaşındaki Temimi, “Filistin halkının, İsrail işgali bitinceye kadar direnişe devam edeceğini” söyledi.

Haberin Devamı

Annesiyle birlikte serbest bırakılan ve babası tarafından karşılanan Temimi, işgal altındaki Batı Şeria’nın Ramallah kentinde basın açıklaması yaptı. Temimi, hayatına kaldığı yerden devam edeceğini ve okuluna geri döneceğini belirterek, “Eğitim ve halk direnişiyle mücadeleyi sürdürmek için okul sıralarına geri döneceğim” diye konuştu. Filistin halkının İsrail işgali bitinceye kadar direnişe devam edeceğini ifade eden Temimi, işgalin de en kısa sürede sona ereceğine inandığını dile getirdi. Temimi açıklamasında, göz altıların azimlerini kıramayacağını ve İsrail hapishanesindeki Filistinli kadın tutukluların morallerinin çok yüksek olduğunu da vurguladı.

Babası ise, kızının hukuk okumak istediğini dile getirdi.

Haberin Devamı

Arafat’a dua

Nebi Salih beldesinin girişinde dün sabah serbest bırakılan Temimi ve annesi Neriman, babası, belde halkı ve yabancı aktivistler tarafından karşılandı. Temimi, daha sonra eski Filistin lideri Yaser Arafat’ın mezarını ziyaret edip dua okurken, ardından ailesiyle beraber Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüştü.

Öte yandan Batı Şeria’da, Ayrım Duvarı’na Ahed et-Temimi’nin resmini çizen 2 İtalyan aktivistin, İsrail güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındığı bildirildi. Aktivistlerin resmi tamamlamak üzere olduğu sırada bir Filistinli ile gözaltına alınarak, bilinmeyen bir yere götürüldüğü aktarıldı. İtalyan aktivislerin kimliğine ilişkin bilgi alınamazken, gözaltına alınan Filistinli hakkında da bilgi verilmediği belirtildi.

Cumhurbaşkanı telefonla aradı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail’in serbest bıraktığı Ahid Temimi ile telefonda görüştü, 17 yaşındaki kızı cesaretinden ve mücadele azminden dolayı tebrik etti. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre Erdoğan, Hanzala Cesaret Ödülü sahibi “Filistinli cesur kız” Temimi’nin serbest bırakılmasının sevinç verici olduğunu vurguladı. Telefon görüşmesi sırasında Ahid’in yanında annesi Neriman Temimi’nin de olduğu, Erdoğan’ın Temimi ailesine Türkiye olarak Filistinlilerin haklı mücadelelerini desteklemeyi sürdüreceklerini belirttiği öğrenildi.

Haberin Devamı

Temimi de, Erdoğan’a ve Türkiye halkına, Filistin davasına verdiği destekten dolayı teşekkür etti. Temimi, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın beni telefonla araması garip bir durum değil. Ona selam olsun. Onun bizi araması bize büyük bir destektir” dedi. İsrail tarafından yeniden gözaltına alınma durumunun olabileceğini belirten Temimi, “Kendimi buna hazırlıyorum” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay da Twitter hesabından, “İsrail’in zulmüne karşı duran Ahed Tamimi nihayet özgürlüğüne kavuştu” paylaşımında bulundu.

Ne olmuştu?

İsrail askerleri, Temimi’yi 19 Aralık 2017’de Ramallah’ta ailesiyle yaşadığı eve düzenlenen baskının ardından gözaltına almıştı. Annesi Neriman’ın ise kızıyla ilgili bilgi almak üzere gittiği gözaltı biriminde gözaltına alındığı kaydedilmişti.

Ahed, evinin avlusuna zorla giren bir İsrail askerine tekme ve tokat attığı sırada çekilen video sonrası İsrail askerlerine “saldırı” suçundan 8 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. “Filistinli cesur kız” olarak da bilinen Ahed, 2012’de ağabeyi gözaltına alındığında İsrail askerlerine karşı gösterdiği tavır nedeniyle İstanbul’da “Hanzala Cesaret Ödülü”ne layık görülmüştü. Ahed, Başbakan olduğu dönemde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la da buluşmuştu.