Dünya Çocuk istismarının hesabını soruyor

Çocuk istismarının hesabını soruyor

05.02.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Çocukken çalıştığı Hollywood’da istismar edilmesini konu alan belgeselle gündemde olan 57 yaşındaki Brooke Shields, geçmişle hesaplaşırken “Bir topluluğun veya sektörün kurbanı olmanıza asla izin vermeyin” diyor.

Çocuk istismarının hesabını soruyor

Ayşe Özdemir - Hollywood yıldızı Brooke Shields, çocukluğunu yaşayamamış bir kadın. Aktris, 31 Mayıs 1965’te New York’ta dünyaya geldiğinde olağanüstü güzelliğiyle herkesi büyülemişti. Ama bu özelliği aynı zamanda onun şanssızlığı oldu. Çünkü rol peşinde koşan ünsüz bir oyuncu olan annesi Teri Shields, bu güzelliği hemen paraya çevirmek istedi ve kızını daha 11 aylıkken reklam kameralarının önüne attı. Brooke beş aylıkken eşinden boşanan anne, menajerliğini de üstlendiği kızını “profesyonel bir elemanı” haline dönüştürdü. Henüz 14 yaşındayken dergi kapağında model olarak yer alan Brooke Shields, sinemaya 1978’de “Pretty Baby” (Güzel Bebek) filmiyle başladı. O sırada 13 yaşında olan Brooke Shields’in fuhuş için kullanılan bir çocuğu canlandırdığı, birçok çıplak sahnenin yer aldığı “Pretty Baby”, çocuk pornografisi tartışmasına neden oldu. Ama anne Teri Shields ve kâr peşindeki Hollywood, küçük yıldızı kullanmaya devam etti.

Haberin Devamı

Kadın yönetmen çekti

14 yaşındayken erkek iç çamaşırı reklamında yer alan Brooke Shields, 15 yaşındayken cinsellikle çıplaklık içeren “Mavi Göl” ve “Sonsuz Aşk” filmleri için kamera karşısındaydı. Bu süreçte bir aile dostları da Brooke’un 9 yaşındayken çektiği çıplak fotoğraflarını satışa çıkardı. Ayrıca katıldığı TV programlarındaki sunucular da “istismara topyekûn” karar verilmiş gibi ona bir çocuğa sorulmaması gereken sorular sordular. Dünya çapında ünlenen Brooke Shields’in geçmişindeki travmanın bir belgesele konu olması için ise günümüzü beklemek gerekiyordu. Çünkü günümüzde istismara karşı sesini yükselten birçok kadın yönetmen de var. Onlardan biri olan Lana Wilson’ın çektiği, bu yıl yayımlanacak, iki bölümlük, “Pretty Baby” belgeseli de Brooke Shields’in çocukken kariyerinin başında nasıl cinsel bir metaya dönüştürüldüğünü konu alıyor. Ayrıca “alkolik” anne Teri Shields’ın bu travmadaki rolüne, medyanın genç bir yıldızken Brooke Shields’in bekaretine odaklanmasına eğiliyor. Belgeselin istismarların ağır etkisine dikkat çektiğini belirten yönetmen, aktrisi de “Tüm kadınlar hakkındaki evrensel bir hikâyenin ortaya çıkmasını sağladığı için” övdü.

Haberin Devamı

Yaralarını açtı

Şimdi 57 yaşında olan Brooke Shields, yıllarca terapi gördükten sonra geçmişiyle hesaplaşmak için doğru zamanın geldiğine inandı. Daha önce belgesel tekliflerine hep “Hayır” derken, Wilson ile çalışmaya o kadar istekli oldu ki ne kadar doküman varsa yönetmene verdi. Belgesel gösterildiği Sundance Film Festivali’nde ayakta alkışlanırken Shields, 1987’de iş görüşmesine gittiği film sektöründen bir şahsın tecavüzüne uğradığını da açıkladı. 1987’de Princeton Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra film projesini görüşmeye gittiğinde cinsel saldırıya uğrayan oyuncu, “Bugüne kadar utandığım için bu saldırıyı gizledim. Aklımdan her şeyi silip yola devam etmek istedim. Ama artık kurban olmayı reddediyorum ve şu an kendimi çok güçlü hissediyorum” dedi. Herkese de “Kendinizi bir topluluğun veya endüstrinin kurbanı haline getirmeyin” mesajını veren Shields’in sızılarını açığa çıkarması, yaralarını sardı. Aktris, 2012’de ölen annesi Teri Shields’a neden hiç direnemediğini de “O zamanlar dünyada sadece ikimizin olduğunu sanıyordum” diye açıkladı.