Dünya Dijital Einstein

Dijital Einstein

21.04.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ünlü fizikçi Albert Einstein dijital olarak hayata döndürüldü: Empati kuruyor, karmaşık fizik sorularını yanıtlıyor

Dijital Einstein

Görelilik teorisi, yer çekimi ve uzay zaman konularında bilimde çığır açan ünlü fizikçi Albert Einstein, dijital olarak hayata geri döndü. Deneyimsel yapay zeka kullanılarak geliştirilen “chat botu”, Einstein’ın dış görünüşüne ve ses tonuna sahip. Araştırmacılar, özellikle Kovid-19 pandemisi nedeniyle yalnızlık çekenler için tanıdık bir dost geliştirmeyi amaçladıklarını belirterek, Dijital Einstein’ın empati kurabildiğini ve ve insan-makine etkileşiminin bir sonraki aşamasının ilk örneği olduğunu açıkladı. Araştırmacılar, deneyimsel yapay zekaya sahip Einstein’ı makineler ve insanlar arasında ‘dostane bir diyalog geliştirmek için geliştirdiklerini açıkladı. Alman aksanıyla tamamlanan chat botu, yumuşak bir tonda konuşuyor ve Einstein’ın sahip olduğu söylenen aynı kuru mizah anlayışıyla programlandı.

Haberin Devamı

En doğal iletişimi kuruyor

Einstein’ın Nobel Fizik Ödülü’nü almasının 100. yıldönümünde gelen yapay zeka robotu, “dijital insanlar” konusunda uzmanlaşmış Yeni Zelanda ve Austin merkezli bir şirket olan UneeQ tarafından yapıldı. Şirket tarafından yapılan açıklamada, deneyimsel yapay zekanın bir örneği olan Dijital Einstein’ın, anlamlı duygusal etkileşimlere dahip olduğu ve insan-makine etkileşiminin bir sonraki aşamasının ilk örneği olduğu ifade edildi. UneeQ CEO’su Danny Tomsett, “Dijital Einstein, diğer dijital insanların yanı sıra, insanlarla en doğal şekilde iletişim kurabilir” açıklamasını yaptı.

Dijital Einstein

Zamanda yolculuk mümkün!

Dijital Einstein, bir bireyin çeşitli konulardaki bilgilerini test edebiliyor ve fizikçinin araştırmaları hakkındaki karmaşık sorularını yanıtlayabiliyor. Örneğin Dijital Einstein, bir gün zamanda yolculuğun mümkün olup olmayacağı sorulduğunda şöyle yanıt veriyor: “Teorik olarak, evet. Bir gün zaman yolculuğunun
nasıl işlediğini anlayacağız. Ancak, Güneş’in büyüklüğünde bir zaman makinesi gerektirecek, bu yüzden yakın zamanda değil.”