Dünya Orta Doğu'da gerilim yüksek! Doğrudan toplantı odasını vurdular

Orta Doğu'da gerilim yüksek! Doğrudan toplantı odasını vurdular

05.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Lübnan’daki suikast ve İran’daki bombalı saldırı sonrası bölgede gerilim had safhada. Tansiyonun düşürülmesi adına görüşmeler yapılırken, ne İran’ın ne de Hizbullah’ın Gazze’deki savaşı genişletecek bir adım atmayacağı tahmin ediliyor.

Orta Doğuda gerilim yüksek Doğrudan toplantı odasını vurdular

Lübnan’da Hamas yöneticisi Salih El Aruri’ye yönelik suikast ve İran’da Kasım Süleymani’nin anma töreninde gerçekleşen patlamalar sonrası bölgede gerginlik had safhada. İsrail’in Gazze Şeridi’nde Hamas’a karşı başlattığı savaşın daha da büyüyerek bölgeye yayılması korkusu taşıyan çevreler, yaşanan son gelişmeleri endişeyle takip ediyor.

Haberin Devamı

Suikast sonrası tansiyon düşürülmeye çalışılırken, Lübnan Dışişleri Bakanı Abdallah Buhabib, ülkesinin İsrail ile savaşa sürüklenmemesi için Hizbullah’ı geri adım atmaya ikna etmeye çalıştığını ifade etti. ABD Başkanı Joe Biden’ın Enerji ve Altyapıdan Sorumlu Kıdemli Danışmanı Amos Hochstein’in de, Hizbullah ile artan gerilimi düşürmek için İsrail’e gittiği belirtildi. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise İsrail ve Türkiye’yi de kapsayacak şekilde bölgeye yeni bir ziyaret yapacak.

Orta Doğuda gerilim yüksek Doğrudan toplantı odasını vurdular

‘Riske girmezler’

Aruri suikastı sonrası Lübnan Hizbullahı’nın İsrail’e yönelik daha geniş çaplı bir saldırıya katılma ihtimali konusunda iddialar bulunurken, Washington’da ne Hizbullah ne de İran’ın İsrail’e yönelik bir savaşa girme riskini almayacağına yönelik düşüncenin hakim olduğu ifade ediliyor.

Haberin Devamı

“Times of Israel” gazetesinin haberine göre, Biden yönetiminden isminin açıklanmasını istemeyen bir yetkili, ABD’nin, Hizbullah’ın İsrail ile savaşa girmeye istekli olmadığını öngördüğünü söyledi. “The New York Times”ta yayınlanan bir rapor da, İran dini lideri Ali Hamaney’in, ne ABD ne de İsrail’le askeri gerilimi tırmandırma amacında olmadığını öne sürüyor. Raporda, “İran’ın iç tartışmalarına aşina” iki kişiye atıfta bulunularak, Hamaney’in askeri komutanlarına “stratejik sabır” göstermeleri ve ABD ile herhangi bir büyük gerginlikten kaçınmaları talimatı verdiği belirtiliyor.

Uzmanlar da, tüm gerilime ve sert açıklamalara rağmen, ne İran ne de Hizbullah’ın Gazze’deki savaşı genişletme niyeti olmadıklarını ifade ediyor. Salih El Aruri’nin cenazesi dün Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta gerçekleştirilirken, çok sayıda katılımcı Hamas bayrakları taşıyarak Aruri’ye veda etti.

Doğrudan toplantı odasını vurdular!

Lübnan’da Salih El Aruri’ye düzenlenen suikastla ilgili ilginç detaylar ortaya çıktı. İsrail basınında yer alan haberlere göre, suikast bir SİHA ile değil, uçaktan atılan füzeyle gerçekleştirildi. Atılan füzelerin doğrudan Hamas toplantı odasını vurduğu da ifade ediliyor. Saldırıda Aruri ile birlikte bazıları üst düzey 6 Hamas üyesi daha öldürülmüştü.

Haberin Devamı

Öte yandan bu suikastın, İsrail’in Gazze’deki savaşında bir değişime işaret ettiği ifade ediliyor. Nitekim “Washington Post”un haberinde, Lübnan’da gerçekleştirilen suikastın, İsrail’in Hamas’a karşı yürüttüğü savaşta bir değişime işaret ediyor gibi göründüğü yazıldı. 

Orta Doğuda gerilim yüksek Doğrudan toplantı odasını vurdular

Sınırda çatışma var

Lübnan’daki suikastın ardından İsrail ordusu ile Hizbullah güçleri arasında iki ülke sınırında yaşanan çatışmalar şiddetlendi. İsrail ordusu, Lübnan’ın güneyindeki sınır bölgelerini ağır topçu atışlarıyla vururken Hizbullah da İsrail’e ait 4 askeri noktaya saldırı düzenledi.